Μια εικόνα καταστροφής, χωρίς καταστροφή

Φωτό: Eurokinissi

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το ξεκίνημα (και) του 2019 για τις τραπεζικές μετοχές. Στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 15%, απώλειες που έρχονται σε συνέχεια της «βύθισης» του 2018. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 ο δείκτη των τραπεζών υποχώρησε κατά περίπου 50%.

Η αγορά φαίνεται ότι προεξοφλεί, μέσω της κατακόρυφης πτώσης των τραπεζικών μετοχών, ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πολύ σύντομα, μέσα στο 2019, νέα κεφάλαια για να καλύψουν ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια. Ωστόσο αυτό θα συμβεί μόνο αν ο επόπτης υποχρεώσει τις διοικήσεις να πουλήσουν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των προβληματικών δανείων, κάτι που δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Ασφαλώς ο SSM πιέζει τις διοικήσεις των τραπεζών να κινηθούν γρηγορότερα, ωστόσο, όπου οι επόπτες βλέπουν ότι υπάρχει πραγματική θέληση και κινητικότητα, ότι οι διοικήσεις με επαγγελματισμό, σχέδιο και συνέπεια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, και αντιμετωπίζουν στο μέτρο του δυνατού τις προκλήσεις, τότε κάνουν δέοντα. Η σημαντική χρονική παράταση που δόθηκε στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την συμπληρωματική ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης αποτυπώνει το πνεύμα συνεργασίας.

Κανένας δεν θέλει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των τραπεζών με αφορμή τα «κόκκινα» δάνεια. Οι διοικήσεις των τραπεζών εργάζονται, με βάση τους νέους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορίζοντα 3ετίας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει προοπτική αυτό να αλλάξει ή πολύ περισσότερο ότι έχει ήδη αλλάξει. Ακόμα και οι αυστηρότεροι κανονισμοί της ΕΚΤ για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, που αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν μεγάλο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους και δεν επηρεάζει ουσιαστικά τα ελληνικά χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, η μείωση των «κόκκινων» δανείων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και συνδέεται και με άλλες σημαντικές πτυχές όπως την μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, αλλά και την ανάκαμψη των τραπεζικών εργασιών απόρροια της ανάκαμψης της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ