fbpxΤα λάθη που κάνουν οι μιλλένιαλς | Economistas.gr
Skip to main content

Τα λάθη που κάνουν οι μιλλένιαλς

Τα λάθη που κάνουν οι μιλλένιαλς
Φωτο: Shutterstock

Είναι τα παιδιά που ανδρώθηκαν σε ένα εικονικό κόσμο, με το έξυπνο κινητό να γίνεται η προέκταση του χεριού τους και η selfie φωτογραφία να μετεξελίσσεται στην αντανάκλαση του «εγώ» τους. Οι Μιλλένιαλς (millennials)  κουβαλούν  στους ώμους ένα μεγαλύτερο οικονομικό φορτίο από τους BabyBoomers ή τη Γενιά Χ, όπως υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα του Business Insider.

Tα παιδιά της χιλιετίας θεωρούνται σχετικά «γνωστικά» όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών αλλά κάνουν τέσσερα βασικά λάθη που τους δυσκολεύουν τη ζωή σύμφωνα με τους ειδικούς. Και όταν έρθει η ώρα να αποταμιεύσουν, κωλυσιεργούν».

Αποτέλεσμα; Οι Μιλλένιαλς δεν είναι προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα, δηλαδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ανάγκες που προκύπτουν απρόοπτα.  Ίσως γιατί είναι τα παιδιά που τους δόθηκαν απλόχερα πολλά, αλλά εν συνεχεία αποσύρθηκαν. Η σχέση τους με την ύλη οικοδομήθηκε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα. Ποια είναι λοιπόν η σχέση τους με τα χρήματα και ποια είναι τα τέσσερα μεγάλα λάθη τους;

  1. Υιοθετούν μία ανέμελη προσέγγιση στο σήμερα με αποτέλεσμα  μετά τα τρέχουν να προλάβουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ζήτημα «νοοτροπίας». Δηλαδή τα παιδιά της χιλιετίας έχουν την αίσθηση πως θα μπορέσουν να καλύψουν στο μέλλον τα  χρέη που δημιουργούν κατά τη διάρκεια της πρώτης τους νιότης. Μόνο που αυτό δεν ισχύει. «Οι Μιλλένιαλς θα πρέπει να αρχίσουν να αποταμιεύουν από χθες» καταλήγουν οι σπεσιαλίστες του ζητήματος. 
  2. Ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στο ξόδεμα όχι  στην αποταμίευση. Το να ξοδεύεις όλο σου το μηνιαίο εισόδημα δίχως να βάλεις κάτι στην άκρη δημιουργεί το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας» σύμφωνα με τους ειδήμονες. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ποτέ  τρόπος έτσι  να πληρώσουντο κόστος μίας έκτακτης ανάγκης όταν χρειαστεί ή ακόμα και τα έξοδα των διακοπών τους με αποτέλεσμα να δανείζονται εκ νέου.
  3. Δεν είναι προσεκτικοί με το πιστωτικό τους υπόλοιπο και δεν ενδιαφέρονται για την πιστωτική τους ικανότητα. Συνέπεια; Μια κακή πιστωτική ικανότητα δεν δημιουργεί ευνοϊκούς όρους για ένα δάνειο. 
  4. Δεν έχουν προετοιμαστεί για έκτακτα έξοδα. Απόδειξη;  Όταν η Money Under 30 έκανε μια σφυγμομέτρηση ρωτώντας τα παιδιά της χιλιετίας τι θα έκαναν εάν ξαφνικά θα έπρεπε να πληρώσουν 500 δολάρια για μία έκτακτη ανάγκη, το 20% εξ ‘ αυτών απάντησε πως θα ζητούσε βοήθεια από οικογένεια ή φίλους. Ενδεικτικό είναι πως το 37% ζητά βοήθεια από την οικογένεια κάθε μήνα ενώ το 59% κάποιες φορές το χρόνο.

Οι παραπάνω συνήθειες δεν θα ήταν τόσο «βλαβερές  για την οικονομική τους υγεία» εάν  δεν είχε επέλθει η μεγάλη ύφεση και  οι σύγχρονες ανάγκες δεν ήταν μεγαλύτερες από τις συνήθεις απολαβές.  Όπως διευκρινίζει το άρθρο του business insider, «οι Μιλλένιαλς κάνουν ένα σωρό σωστά πράγματα με τα χρήματα τους, απλά δεν έχουν τις τέλειες συνήθειες».

Συγκεκριμένα Μιλλένιαλς έχουν επωφεληθεί  μεγάλων μισθολογικών αυξήσεως, της τάξεως του 67%. Μόνο που αυτή η αύξηση ήταν μικρότερη από εκείνη του κόστους ζωής. Συνέπεια; Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή δανείων, στις τιμές του realestate,  στα δίδακτρα των κολλεγίων βάσει των στοιχείων της έρευνας  του StudentLoanHero. Και φυσικά η ύφεση επέδρασε καταλυτικά πάνω στη δυνατότητα συσσώρευσης πλούτου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δέκα μικρές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Δέκα μικρές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Ο «ιερός» δεκάλογος που έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει την επιτυχία στο κυνήγι της ευτυχίας και μπορεί να αλλάξει την ζωή και την καριέρα σας.
Δέκα μικρές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Οι 22 συνήθειες για μια ευτυχισμένη ζωή
Οι 22 συνήθειες για μια ευτυχισμένη ζωή
Τι συνιστούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες για να έχετε πάντα καλή διάθεση και να αποφύγετε την κατάθλιψη. Τι ρόλο παίζουν ο καφές, ο διαλογισμός, τα τραγούδια και... το σεξ.
Οι 22 συνήθειες για μια ευτυχισμένη ζωή