Οι γειτονιές που οι γλύπτες ζουν μαζί με τους startuppers

Οι Ενδιάμεσοι Χώροι μπορούν να δώσουν νέα πνοή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις / Φωτό: Shutterstock

Τι συμβαίνει στους χώρους μιας πόλης που ερημώνονται, ρημάζουν και υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα; Πώς μπορεί να αξιοποιηθούν χωρίς να καταστραφούν; Για την Ανάδυση των Ενδιάμεσων χώρων μιλά ο Guardian σε ένα εκτενές άρθρο όπου εξηγεί πώς οι άδειες ιδιοκτησίες αποκτούν δεύτερη ζωή. Αρκεί κάποιος να τους τη δώσει.

Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει και εκθειάζει το γαλλικό παράδειγμα. Στο 14ο διαμέρισμα, στην καρδιά του Παρισιού, οι εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείο Saint Vincent de Paul -που είχε βάλει προ πολλού λουκέτο- μεταμορφώθηκαν σε ένα ζωντανό «καλλιτεχνικό χωριό» μέσα στην πόλη.

Ο λόγος για το Grands Voisins «μια ουτοπία με διάρκεια στο κέντρο του Παρισιού» όπως είχε σημειώσει ο Parisien.

Στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου «συμβιώνουν» σήμερα γκαλερίστες με startupers. Υπάρχει ένα hostel με 600 κρεβάτια όπου φιλοξενούνται οι άνθρωποι «δίχως σταθερές συντεταγμένες», συναυλιακός χώρος όπου οι μουσικοί δίνουν τα κονσέρτα τους, μπαρ και πολιτιστικά κέντρα.

Γλύπτες, ζωγράφοι, ξυλουργοί έχουν στήσει τα ατελιέ τους, εργάζονται και πωλούν τα έργα τους. H τέχνη είναι διάχυτη σε όλο το χώρο που σήμερα προσελκύει περίπου 1000 επισκέπτες την ημέρα, Παριζιάνους και τουρίστες. «Πρόκειται για ένα πραγματικό χωριό μέσα στην πόλη με κοινωνικές περιοχές και ευκαιρίες για εργασία» όπως αναφέρει ο William Dufourcq, διευθυντής της κοινωνικής υπηρεσίας Aurore.

Οι «Σπουδαίοι Γείτονες» -όπως αποδίδεται το Grands Voisins- είναι το απόλυτο παράδειγμα του «ενδιάμεσου χώρου», ένας άχρηστος τόπος που παραχωρείται -μισθώνεται ή δανείζεται- σε καλλιτεχνικές οργανώσεις, κοινοτικές ομάδες και νέους επιχειρηματίες. Το εγχείρημα Grands Voisins βασίζεται στην κυκλική οικονομία, δηλαδή στην μείωση των απορριμμάτων και στην επαναχρησιμοποίηση των αγαθών.

«Ο στόχος είναι να δείξουμε την αξία που προσθέτουν στην πόλη οι Ενδιάμεσοι Χώροι» τονίζει ο Nicolas Bosseti, ο οποίος ερευνά το φαινόμενο. «Η αστική και κοινωνική ουτοπία» - όπως είχε γράψει η γαλλική Monde για το Grand Voisins- δεν είναι μόνο γαλλικό προνόμιο

Στη δανέζικη πόλη Aarhus και στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, η ιδέα του «προσωρινού ουρμπανισμού» δηλαδή της παραχώρησης κενών χώρων σε διάφορες ομάδες έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία.

Στο Λονδίνο όμως -όπως υπογραμμίζει ο Guardian- πολλοί αστικοί χώροι μένουν άδειοι και αχρησιμοποίητοι για χρόνια. Τότε αντί να αξιοποιηθούν καταλαμβάνονται και υφίστανται βανδαλισμούς. Εκτιμάται πως 24.400 εμπορικές ιδιοκτησίες είναι σήμερα άδειες στο Λονδίνο, έχοντας μείνει αχρησιμοποίητες για τουλάχιστον δυο χρόνια. Η πλειονότητα αυτών των χώρων ανήκει σε τοπικές αρχές.

Οι αρχές του Παρισιού δεν φοβήθηκαν να παραχωρήσουν τους αχρησιμοποίητους χώρους σε ανθρώπους που έψαχναν μια «επαγγελματική στέγη». Και ο Δήμος της γαλλικής μητρόπολης βγήκε κερδισμένος. To Grands Voisins - ένας «ενδιάμεσος χώρος» είναι πλέον τουριστικός πόλος έλξης που αποφέρει χρήματα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει εναλλακτική πνοή στην πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ