fbpxΤα 7 πράγματα που μπορούν να σας κάνουν χαρούμενους το 2019 | Economistas.gr
Skip to main content

Τα 7 πράγματα που μπορούν να σας κάνουν χαρούμενους το 2019

Τα 7 πράγματα που μπορούν να σας κάνουν χαρούμενους το 2019

Το 2018 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και για τους προληπτικούς φεύγει το δίσεκτο έτος, με άλλους να χάνουν και άλλους να βγαίνουν κερδισμένοι οικονομικά. Το κυνήγι της ευτυχίας όμως δεν σταματάει ποτέ και για όσους είδαν να χάνουν όλα εκείνα που τους έκαναν ευτυχισμένους το 2018, το Business Insider συγκέντρωσε 7 συμβουλές για να αισθανθούν και πάλι χαρούμενοι το νέο έτος.

Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας για να είστε χαρούμενοι το 2019. Μικρές αλλαγές στη καθημερινή σας ρουτίνα μπορούν να αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε να αποθανατίσετε την πιο όμορφη φωτογραφία ενός κήπου που βρίσκετε στο δρόμο για την δουλειά ή να αγκαλιάσετε ένα φίλο που είχατε καιρό να δείτε. Μια αγκαλιά πάντα μπορεί να γιατρέψει την ψυχή...

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι 10 λεπτά από τον χρόνο σας και θα βρείτε την ευτυχία που σας έλειψε με την αποχώρηση του 2018.

Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

Ο συγγραφέας και επενδυτής Tim Ferris προτείνει να καταγράφετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο κάθε πρωί. Ο ίδιος χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ημερολόγιο «The Artist’s Way Morning Pages Journal» και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η διαδικασία του να γράφεις είναι πιο σημαντικό από το τελικό κείμενο. Επιπλέον το γράψιμο σας επιτρέπει να βγάλετε τους φόβους και τις ανησυχίες από το κεφάλι σας, ώστε να πάψετε να ασχολείστε μαζί τους.

Αν αυτό θέλετε να το κάνετε το απόγευμα και σας είναι πιο εύκολο, κάντε το, τότε.

Συνομιλήστε με ένα συνεπιβάτη σας

Μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology αποκάλυψε πως οι άνθρωποι είναι πολύ πιο χαρούμενοι κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους, όταν συζητούν με έναν άλλο επιβάτη.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι εμφανίζονται διστακτικοί σε μια τέτοια προοπτική και θεωρούν πως οι μετακινήσεις τους θα ήταν λιγότερο ευχάριστες και παραγωγικές αν συνομιλούσαν με έναν τυχαίο ξένο. Αν μπορείτε να προσπεράσετε τον φόβο σας οτι ενοχλείτε τον άλλον, και ξεκινήσετε μια συζήτηση, που ξέρετε; Ίσως κάνετε καλό σε εσάς αλλά και στον συνεπιβάτη σας.

Τραβήξτε μια όμορφη φωτογραφία στο δρόμο για τη δουλειά

Το διευθυντικό στέλεχος της Alphabet Mo Gawdat, που έχει γράψει και το βιβλίο «Λύσεις για ευτυχία» έχει βρει την λύση για την ευτυχία στον δρόμο για την δουλειά του. Όπως μας συμβουλεύει, καθημερινά ενώ πηγαίνει προς το γραφείο, αναζητά κάτι όμορφο για να το τραβήξει φωτογραφία.

Σύμφωνα με τον Gawdat, η ιδέα πίσω από την αναζήτηση για την τέλεια φωτογραφία είναι να τον αποτρέπει να κάνει αρνητικές σκέψεις, καθώς ψάχνει για την ομορφιά. Για εκείνον είναι μια μορφή διαλογισμού, όπου αντί να επικεντρώνεται στην αναπνοή του ή σε ένα σημείο στον τοίχο μπροστά του, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του στον κόσμο τριγύρω του.

eytyxia-zeygari_iefimerida.jpg

Σχεδιάστε κάτι ευχάριστο για την επόμενη μέρα

Το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος, συνήθως γυρίζει μπούμερανγκ. Μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Emotion, αποκαλύπτει πως το κλειδί είναι να κάνετε την θετική σκέψη προτεραιότητα και να δομείτε την ημέρας έτσι, ώστε να περιλαμβάνει δραστηριότητες που είναι πιο πιθανό να σας κάνουν χαρούμενους.

Για να προγραμματίσετε τις ημέρες σας και να μεγιστοποιήσετε την ευτυχία, σύμφωνα με την ερευνήτρια Lahna I. Catalino θα πρέπει να «αναλογιστείτε τις δραστηριότητες που σας φέρνουν ικανοποίηση ή ευτυχία και βρείτε χρόνο για αυτά μέσα στη καθημερινή σας ζωή. Για μερικούς ανθρώπους αυτό μπορεί να σημαίνει να έχουν χρόνο για να ασχολούνται με την κηπουρική ή το μαγείρεμα. Για άλλους μπορεί να σημαίνει να βρίσκουν χρόνο για να τον περνάνε με φίλους».

Η βασική ιδέα είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας να νιώθει τίποτα το συγκεκριμένο οποιαδήποτε στιγμή.

Να θέσετε μια προτεραιότητα αυτό το απόγευμα

Είναι πειρασμός το να μην κάνεις τίποτα για ώρες όταν γυρίσεις σπίτι μετά την δουλειά. Είσαι κουρασμένος και δεν υπάρχουν τα deadlines της δουλειάς. Η ειδικός παραγωγικότητας και συγγραφέας Laura Vanderkam προτείνει να θέσετε μια απλή προτεραιότητα για κάθε απόγευμα της εβδομάδας σας. Μπορεί να θέλετε να πάτε μια βόλτα με την οικογένεια μετά το δείπνο ή να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο ή να διαβάσετε 100 σελίδες από ένα βιβλίο, ή να πάτε στο γυμναστήριο. Γενικά να κάνετε κάτι.

Η Vanderkam σημειώνει ότι «είναι πολύ εύκολο να γυρνάτε σπίτι από την δουλειά και να λέτε, είμαι πολύ κουρασμένος να κάνω το οτιδήποτε. Αλλά αν έχετε αρκετές ώρες που περνάνε ανεκμετάλλευτες να θυμάστε οτι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω».

Σκεφτείτε να δώσετε σε έναν άλλον μια υποχρέωση σας

Μια πρόσφατη πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα για να γλιτώσουν χρόνο συνηθίζουν να είναι πιο χαρούμενοι από εκείνους που δεν το κάνουν. Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα γεύμα απ’ έξω ή να προσλάβετε μια καθαρίστρια για το σπίτι.

Αυτό που προκάλεσε ενδιαφέρον στη μελέτη είναι πως ελάχιστοι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να ξοδέψουν ένα υποθετικό ποσό σε υπηρεσίες που θα τους γλίτωναν χρόνο, χωρίς να αντιλαμβάνονται την σύνδεση που υπάρχει.

Το να παραγγέλνετε φαγητό απ’ εξω κάθε μέρα μπορεί να είναι υπερβολικό. Αλλά το να στέλνετε τα ρούχα σας στο καθαριστήριο μια φορά στο τόσο και να έχετε μια καθαρίστρια να σας φτιάξει την βιβλιοθήκη σας, μπορεί να σας γλιτώσει από πονοκεφάλους στο μέλλον.

Καταγράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων

Η άσκηση των «τριών καλών πραγμάτων» αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Martin Seligman και τους συναδέλφους του, και σύμφωνα με το Greater Good Science Centre του πανεπιστημίου Berkeley:

Κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, καταγράψτε τρία πράγματα που πήγαν καλά για εσάς μαζί με μια εξήγηση γιατί αυτά πήγαν καλά. Αυτά μπορεί να είναι μικρά όπως το να βγάλει ο σύντροφος σας τα σκουπίδια έξω ή μεγάλο όπως το να πάρετε προαγωγή. Βεβαιωθείτε πως περιλαμβάνετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε όπως και το πως σας έκαναν να νιώσετε αυτά τα γεγονότα.

Ο Seligman και οι συνάδελφοι του ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν την άσκηση των «τριών θετικών πραγμάτων» ένιωθαν πιο χαρούμενοι και λιγότερο πιεσμένοι για 6 μήνες. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση το πρωί αν αυτό λειτουργεί καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ξενοδοχεία που... κόβουν την ανάσα
Τα ξενοδοχεία που... κόβουν την ανάσα
Ποιά είναι τα μοναδικά ξενοδοχεία σε κάθε άκρη του κόσμου που προσφέρουν απίστευτη εμπειρία στον επισκέπτη για το 2018.
Τα ξενοδοχεία που... κόβουν την ανάσα
Είκοσι σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40
Είκοσι σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40
Τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και πετυχημένους μέχρι να φτάσουμε την ηλικία των 40 ετών; Ποιες ικανότητες θα πρέπει να έχουμε αποκτήσει μέχρι τότε;
Είκοσι σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40