Μπιλ Γκέιτς: Αυτό είναι το μυστικό της πετυχημένης ζωής

Φωτο: Associated Press

Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, είναι δυο από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία που ξεπερνάει τα 170 δισ. δολάρια. Ανεξαρτήτως όμως της περιουσίας που διαθέτουν παραμένουν άνθρωποι και βασανίζονται και εκείνοι από τα ίδια ερωτήματα που απασχολούν και τους «κοινούς» ανθρώπους.

Τι είναι αυτό που καθορίζει μια επιτυχημένη ζωή; Σίγουρα αυτό φαίνεται πως δεν είναι τα χρήματα που πιθανώς να στοιχημάτιζαν οι περισσότεροι, αλλά ούτε και η επαγγελματική επιτυχία που μπορεί να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των ονείρων. Ένα είναι το βασικό ερώτημα. Μας αγαπάνε αυτοί που νοιαζόμαστε για εκείνους;

Όπως εκμυστηρεύτηκε στο blog του ο Μπιλ Γκέις, ήταν ο Γουόρεν Μπάφετ εκείνος που τον βοήθησε να καθορίσει την επιτυχία βάσει της δύναμης που έχουν οι προσωπικές σχέσεις του. «Το δικό του μέτρο της επιτυχίας ήταν το αν σε αγαπάνε επίσης οι άνθρωποι για τους οποίους νοιάζεσαι» και συμπλήρωσε πως «πιστεύω αυτό είναι το καλύτερο συγκρίσιμο μέγεθος που θα μπορούσε κάποιος να βρει».

Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον εαυτό που είχε όταν ήταν νέος. Κάτι το οποίο ισχύει και για τον Μπιλ Γκέιτς που είχε διαφορετικά κριτήρια όταν μαζί με τον Πόλ Άλεν ξεκινούσαν το ταξίδι της επιτυχίας τους με την Microsoft.

Εκείνη την εποχή αυτό που απασχολούσε τον Μπιλ Γκέιτς ήταν αν «ο απολογισμός της χρονιάς απαντούσε στο ένα και μοναδικό ερώτημα. Κάνει πραγματικότητα το όνειρο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε κάθε σπίτι, το λογισμικό της Microsoft;»

Ο ιδρυτής της Microsoft συνεχίζει λέγοντας «Ασφαλώς και σήμερα αξιολογώ την ποιότητα της δουλειάς μου. Αλλά επίσης ρωτάω τον εαυτό μου και ένα σωρό άλλα πράγματα για την ζωή μου. Αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην οικογένειά μου; Έμαθα αρκετά νέα πράγματα; Έκανα καινούριες φιλίες; Ενδυνάμωσα τις παλιές μου σχέσεις με φίλους;» και υπογράμμισε πως «Όλα αυτά μου φαινόντουσαν αστεία όταν ήμουν 25 ετών, αλλά όσο μεγαλώνεις βλέπεις πως είναι και αυτά που πραγματικά έχουν αξία».

ΣΧΕΤΙΚΑ