fbpxΚαι όμως, ο κόσμος μας γίνεται όλο και καλύτερος | Economistas.gr
Skip to main content

Και όμως, ο κόσμος μας γίνεται όλο και καλύτερος

Και όμως, ο κόσμος μας γίνεται όλο και καλύτερος
Φωτό: Shutterstock

Ζούμε άραγε σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και καλύτερος; Η απάντηση μοιάζει να είναι θετική και ας φαντάζει παράδοξη αυτή η πεποίθηση εν μέσω οικονομικής κρίσης, τρομοκρατικών επιθέσεων, προσφυγικών ροών, ανόδου της ακροδεξιάς, έξαρσης του λαϊκισμού και φυσικών καταστροφών.

Κι όμως ισχύει σύμφωνα με τον Σουηδό ακαδημαϊκό Χανς Ρόσλινγκ, ειδικό στα ζητήματα ανάπτυξης.

Καθημερινά 300.000 άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό ενώ 200.000 άνθρωποι «βγαίνουν από το όριο της φτώχειας», αναφέρει.

Στο βιβλίο του Factfulness ο Χανς Ρόσλινγκ γράφει για τους «10 λόγους που ο κόσμος είναι καλύτερος από αυτό που νομίζουμε» δίνοντας μια «ριζοσπαστική νέα ανάγνωση» για το πώς προσλαμβάνουμε την έννοια της ανάπτυξης και πως καταναλώνουμε τις ειδήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Με χαρτί και μολύβι ο Ρόσλινγκ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

  • Είναι αλήθεια πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει «ζορίσει» τη μεσαία τάξη, παραδέχεται ο Ρόσλινγκ. Μόνο που κανείς δεν μιλά για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βγαίνουν σταδιακά από τη φτώχεια ιδίως στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
  • Η ανισότητα στο παγκόσμιο εισόδημα μειώθηκε σε σημείο που το ένα δεύτερο του παγκόσμιου πληθυσμού εκλαμβάνεται πλέον ως «μεσαία τάξη».
  • Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και η παιδική θνησιμότητα μειώνεται ακόμα και στα αναπτυσσόμενα κράτη.
  • Οι δείκτες γονιμότητας πέφτουν ακόμα και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας με αποτέλεσμα ο υπερπληθυσμός να μην απειλεί πλέον τον πλανήτη.
  • Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί στις αναπτυγμένες χώρες. Τα τελευταία 150 χρόνια, ΗΠΑ και Ευρώπη αναπτύσσονταν με ρυθμό 2% ετησίως!
  • Περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε δημοκρατίες, ενώ κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της Ιστορίας οι άνθρωποι ζούσαν σε αυταρχικά καθεστώτα. Σήμερα περίπου το ένα δεύτερο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε δημοκρατικά καθεστώτα.
  • Οι συγκρούσεις είναι σε ύφεση. Οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, έχουν διασφαλίσει έναν πιο σταθερό κόσμο. Η περίοδος μετά τους δυο παγκόσμιους πολέμους θεωρείται άκρως ειρηνική. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει κανένας πόλεμος ή σύγκρουση στη Δυτική Ευρώπη για τρεις ολόκληρες γενιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρκούδα ή λιοντάρι; Ο ύπνος δείχνει τι «ζώο» είστε
Αρκούδα ή λιοντάρι; Ο ύπνος δείχνει τι «ζώο» είστε
Ο ύπνος είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής και αποτελεί συνάμα και απαραίτητο στοιχείο για μια καλή, υγιή και παραγωγική ζωή.
Αρκούδα ή λιοντάρι; Ο ύπνος δείχνει τι «ζώο» είστε
Οι καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2019
Οι καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2019
Το Lonely Planet προτείνει 10 μοναδικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2019 και το μόνο που σας μένει είναι να οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας.
Οι καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2019
Τα λάθη που κάνουν οι μιλλένιαλς
Τα λάθη που κάνουν οι μιλλένιαλς
Tα παιδιά της χιλιετίας θεωρούνται σχετικά «γνωστικά» όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών αλλά κάνουν τέσσερα βασικά λάθη που τους δυσκολεύουν τη ζωή.
Τα λάθη που κάνουν οι μιλλένιαλς