fbpxΤα 14 καλύτερα βιβλία για την επιχειρηματικότητα | Economistas.gr
Skip to main content

Τα 14 καλύτερα βιβλία για την επιχειρηματικότητα

Τα 14 καλύτερα βιβλία για την επιχειρηματικότητα

Οι πρώτοι μήνες του 2019 επιφυλάσσουν μερικά εξαιρετικά βιβλία για την επιχειρηματικότητα και το πως να τα καταφέρουμε καλύτερα στον επαγγελματικό στίβο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται βιβλία για τα πιο κλασικά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις και τα οποία μειώνουν την παραγωγικότητα, έρευνες για το πως άντρες που δεν είναι ανταγωνιστικοί μετατρέπονται σε ηγέτες ή ένα βιβλίο οδηγός για να πραγματοποιήσετε τα επαγγελματικά σας όνειρα.

Επίσης ξεχωρίζει η βιογραφία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, αλλά και άλλα για το πως θα «ξεκολλήσουμε» από μια «βαλτωμένη» καριέρα, να επαναπροσδιορίσουμε την ηγεσία και το μέτρο της επιτυχίας. 

"The Surprising Science of Meetings" του Steven G. Rogelberg

Ξέρετε τι είναι καλύτερο από το να κάθεστε για ώρες σε ένα μίτινγκ που ποτέ δεν τελειώνει; Να βρείτε χρόνο να διαβάσετε το βιβλίο που εξηγεί γιατί στις περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν λάθος στον τρόπο που πραγματοποιούνται τα μίτινγκ.

Ο Ρογκελμπεργκ είναι καθηγητής Διοίκησης στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, και σύμβουλος σε επιχειρήσεις όπως η IBM και η Procter & Gamble. Ο οδηγός του για πιο εποικοδομητικά μίτινγκ βασίστηκε σε εκτεταμένη έρευνα και αναφορές.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργηθούν τελείως τα μιτινγκ, όπως θα ήθελαν πολλοί εργαζόμενοι να συμβεί. Αντιθέτως μπορεί να διαφορετικού τύπου ή περιορισμένου χρόνου ή ακόμα και να είναι στιγμές σιωπηλού διαβάσματος. Το βιβλίο διαθέτει επίσης και ένα εργαλείο για να αξιολογήσετε την ποιότητα των μιτινγκ και το πόσο μέρος της ημέρας ξοδεύετε σε συναντήσεις με τους συνεργάτες σας.

"Be Fearless" της Jean Case

Το βιβλίο της Κέις είναι ένα καλοδεχούμενο έναυσμα για όποιον αισθάνεται πως έχει βαλτώσει η καριέρα του. Η συγγραφέας, πρώην στέλεχος της AOL, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε να ηγείται του National Geographic Society, αποδομεί την επιτυχία σε πέντε βασικές αρχές. Να στοιχηματίσετε χοντρά, Να πάρετε γενναία ρίσκα, Να επενδύσετε στην αποτυχία, Να κοιτάξετε πέρα από όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ασφαλείς και Να βάζετε πρώτα την αναγκαιότητα από τον φόβο.

main-book.png

Το βιβλίο είναι γεμάτο από χαρακτηριστικά παραδείγματα θρυλικών ανθρώπων που καινοτόμησαν, όπως ο Χένρι Φόρντ μέχρι τον Τζεφ Μπέζος, και τα μονοπάτια που τους οδήγησαν στο μεγαλείο. Μερικά βασικά μαθήματα και ιστορίες που θα δοκιμάσουν τις ιδέες σας και να δείτε την μακροσκοπική οπτική της ζωής σας. Η Μελίντα Γκέιτς ήταν από τα πρώτα άτομα που διάβασαν το βιβλίο και δήλωσε: «Αν χρειάζεστε μια γερή δόση κουράγιου, σας προτείνω αυτή την δυνατή συλλογή ιστοριών, αποδείξεων και αισιοδοξίας».

"The Age of Surveillance Capitalism" του Shoshana Zuboff

Από τους πυλώνες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας αποτελούν οι τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους κολοσσούς της βιομηχανίας του παρελθόντος, γνωρίζουν σε τρομακτικό βαθμό τις προσωπικές μας πληροφορίες και όλες μπορούν να επηρεάσουν βαθύτατα τη ζωή μας. Πολύ μεγάλος μέρος της δύναμης που κατέχουν είναι πως ενεργούν σε χώρους που ακόμα οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να θέσουν εντός νομοθετικών πλαισίων.

Στο "The Age of Surveillance Capitalism",ο συγγραφέας εξετάζει την συμφωνία που έχει γίνει για να μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα. Από την συμφωνία να θυσιάσουμε την ιδιωτική μας ζωή με αντάλλαγμα να μπορούμε να συζητούμε με φίλους στην άλλη άκρη του κόσμου και να κάνουμε διαδικτυακά ψώνια. Μια βαθιά ενδοσκοπική ματιά πως το σύστημα έχει μεταμορφώσει την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνικά γενικότερα, καθώς και το που θα πάμε από εδώ και πέρα.

"The Prosperity Paradox" των Clayton Christensen, Efosa Ojomo, Karen Dillon

Από τους κορυφαίους παγκοσμίως θεωρητικούς διοίκησης, έρχεται ένα εξαιρετικό βιβλίο που έχει βασιστεί σε εις βάθος έρευνα για τα μυστικά προς την οικονομική ανάπτυξη. Το βιβλίο εξετάζει πως μπορεί η καινοτομία να πυροδοτήσει κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Στο βιβλίο ο Κρίστενσεν, καθηγητής του Χάρβαρντ αναλύει το παράδειγμα της οικονομικής ανάκαμψης της Νοτίου Κορέας και σημειώνει πως μπορούν και τα υπόλοιπα κράτη να μάθουν από την πρόοδο της.

prosperity.jpg

Ένα εντυπωσιακό βιβλίο που εμπνέει, με την ελπίδα πως θα διαμορφώσει τις μελλοντικές πρακτικές οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

"Digital Minimalism" του Cal Newport

Το βιβλίο του καθηγητή του Georgetown αναλύει την ιδέα του «ψηφιακού μινιμαλισμού» που συνδέεται με την «εις βάθος εργασία» που είχε εξηγηθεί στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα. Ψηφιακός μινιμαλισμός είναι η μείωση του χρόνου που περνάτε διαδικτυακά, επιλέγοντας μερικές δραστηριότητες που είναι σημαντικές και αφήστε όλα τα άλλα πίσω σας.

digital-minimalism-3d.jpg

Στο βιβλίο ο Νιούπορτ αναφέρει μια σειρά από ανθρώπους που εξασκούν τον ψηφιακό μινιμαλισμό και προσφέρει συμβουλές στους αναγνώστες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

"Zucked" του Roger McNamee

Ο συγγραφέας αποτέλεσε από τους πρώτους επενδυτές του Facebook και υπήρξε από τους μέντορες του Μάρκ Ζούκενμπεργκ. Το βιβλίο του όμως επιτίθεται στη πιο γνωστή σελίδα κοινωνικών δικτύων και δηλώνει πως το Facebook καταστρέφει τον κόσμο και πρέπει να το σταματήσουμε.

Ο συγγραφέας επιτιθεται στον Ζούκενμπεργκ και την Σέριλ Σαντμπεργκ για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τις κρίσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και των ρώσων χάκερς που προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογέ, όπως και την πλήρη έλλειψη διαφάνειας στο μοίρασμα των προσωπικών μας πληροφοριών.

"Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders?" του Tomas Chamorro-Premuzic

Το βιβλίο αυτό αποτελεί προϊόν ενός δημοφιλούς άρθρου του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε το 2013 με τον ίδιο τίτλο. Ο συγγραφέας, καθηγητής του University College London και του Columbia University συγκεντρώνει δεκαετίες έρευνας και πραγματικών παραδειγμάτων για να αποδείξει πως άντρες που δεν είναι απαραίτητα ικανοί ηγέτες καταφέρνουν τελικά να παίρνουν την δουλειά.

why_book.jpg

Οι αναγνώστες θα μάθουν να ξεχωρίζουν τον λογικό ανταγωνισμό και την αυτοπεποίθηση και θα ανακαλύψουν τους κινδύνους που κρύβει ο ναρκισσισμός. Στο βιβλίο επίσης εξηγείται γιατί οι γυναίκες μπορούν να είναι πιο επιτυχημένοι ηγέτες σε σχέση με τους άντρες, κυρίως λόγω της συναισθηματικής τους ευφυίας.


"The Enlightened Capitalists" του James O'Toole

Με τις επιχειρήσεις να θεωρούν την κοινωνική εταιρική ευθύνη ως αναγκαιότητα, το βιβλίο αυτό έρχεται για να καταδείξει πως οι πλούσιοι επιχειρηματίες προσπαθούν να εναρμονίσουν τα κέρδη τους με το κοινωνικό καλό, αλλά πολλές φορές με φτωχά αποτελέσματα. Το βιβλίο αυτλο αναμένεται να αποτελέσει μια πολύτιμη συλλογή από περιστατικά που λειτούργησαν αλλά και απέτυχαν.

"Loonshots" του Safi Bahcall

"Moonshot" είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται ευρέως στη Σίλικον Βάλει για να εκφράσει τον στόχο μιας εταιρείας που κυνηγά ακόμα και αν τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να είναι επιτυχημένα. Ο συγγραφέας του βιβλίου αναλύει τους τρόπους όπου ομάδες ανθρώπων που αλλάζουν ξαφνικά, και εκεί που κάποτε αγκάλιαζαν την ραγδαία αλλαγή τώρα αντιστέκονται. Είτε αυτό πρόκειται για μια καινοτομία στη δουλειά ή στην πολιτική. Το βιβλίο έχει ήδη λάβει διθυραμβικές κριτικές, όπως από τον Νομπελίστα Ντανιέλ Κάνεμαν που δήλωσε οτι η «πειστική του ανάλυση το κάνει ένα βιβλίο που δεν πρέπει να χάσει κανείς».

Ένα τεράστιο κύκλωμα αποκάλυψαν οι Κινεζικές αρχές, το οποίο με έδρα στο Μακάου, την πρωτεύουσα του τζόγου της Ανατολής, είχε καταφέρει να ξεπλύνει 4,4 δισ. δολάρια. Η αντιπρόεδρος του Facebook έγραψε αυτό το βιβλίο βασιζόμενη στην εμπειρία της όταν έγινε για πρώτη φορά μανατζερ και πανικοβλήθηκε στην ηλικια των 25 ετών. Η «πρακτική σοφία» του βιβλίου θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους μάνατζερ, όπως και για τους παλιούς.

loonshots.jpg

Υπενθυμίζουμε πως η Ζουο συνηθίζει να μοιράζεται επαγγελματικές συμβουλές διοίκησης όπως «Πολλές φορές ένα καλό άνθρωπος δεν σημαίνει πως θα δουλέψει καλά σε μια σπουδαία ομάδα, και αυτό είναι εντάξει» ή «Να έχεις όλες τις απαντήσεις δεν είναι ο στόχος. Το να κινητοποιείς την ομάδα να βρει τις απαντήσεις είναι ο στόχος».

Στο βιβλίο πραγματεύεται θέματα από συνεντεύξεις για δουλειά μέχρι το πως να ξεχωρίζετε την διαφορά μεταξύ ενός μέτριου ηγέτη και ενός σπουδαίου.

"Nine Lies About Work" των Marcus Buckingham και Ashley Goodall

Ένας από τους «γκουρού» της διοικητικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, ο Μπάκινγχαμ είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τα γραπτά του που «επιτρέπουν στους εργαζόμενους να ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους κάνοντας αυτά που τους ευχαριστούν περισσότερο και τα κάνουν καλά».

Στο νέο τους βιβλίο απομυθοποιούν τις πιο επικίνδυνες ιστορίες για τον εργασιακό χώρο, όπως η άποψη ότι η εταιρική κουλτούρα υπερισχύει όλων των άλλων. Οι συγγραφείς επίσης γράφουν για τον ηγέτη που σκέφτεται ελεύθερα και μπορεί να προσπεράσει τις παλαιωμένες σκέψεις και να αγκαλιάσει ότι κάνει τον καθένα ξεχωριστό.

"Firefighting" των Ben Bernanke, Timothy Geithner, Henry Paulson

Για να σηματοδοτήσουν την 10η επέτειο της οικονομικής κρίσης, τρεις κορυφαίοι οικονομολόγοι που βίωσαν το παγκόσμιο γεγονός καταθέτουν τις εμπειρίες τους. Έχοντας βρεθεί σε θέσεις ευθύνης, οι συγγραφείς εξηγούν γιατί πήραν τις αποφάσεις τότε και ποια είναι τα μαθήματα που θεωρούν πως πρέπει να έμαθε ο πλανήτης ώστε να προχωρήσει πέρα από εκεί.

"Tim Cook" του Leander Kahney

Ο εκδότης του Cult of Mac, συνεχίζει με την βιογραφία του κορυφαίου πλέον στελέχους της Apple Τιμ Κουκ. Ο συγγραφέας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Τιμ Κουκ και των επιτευγμάτων του, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες μετόχων και καταναλωτών στην πολύ δύσκολη αποστολή να διαδεχθεί τον τεράστιο Στιβ Τζομπς και να μετατρέψει την Apple στην πρώτη επιχείρηση που έφτασε η αξία της στο 1 τρισ. δολάρια.

"Trillion Dollar Coach" των Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg, Alan Eagle

Όταν ο Μπιλ Κάμπελ πέθανε το 2016, η Σίλικον Βάλει έχασε τον «Προπονητή» όπως ήταν παντού γνωστός, Εκτός του οτι υπήρξε ένα από τα πλέον επιδραστικά στελέχη στον τομέα της τεχνολογίας, ο Κάμπελ χαρακτηριζόταν ως ο προπονητής ιστορικών στελεχών της Σίλικον Βάλει όπως ο Στιβ Τζομπς, και οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκεί Μπριν της Google.

trilion.jpg

Στο βιβλίο, οι Σμιτ, Ρόσενμπεργκ και Ίγκλ μοιράζονται με τους αναγνώστες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες των μαθητών του Κάμπελ από την δεκαετία των 80’s, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στον δικό σας εργασιακό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τιμή - ρεκόρ για βιβλίο του Προυστ
Τιμή - ρεκόρ για βιβλίο του Προυστ
Το πρώτο αντίτυπο του «Από την πλευρά του Σουάν», του πρώτου μέρους του εμβληματικού «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ, πουλήθηκε σε δημοπρασία σήμερα έναντι 1,51 εκατομμυρίου ευρώ.
Τιμή - ρεκόρ για βιβλίο του Προυστ