TGIF ή πώς η Παρασκευή απέκτησε το δικό της παρατσούκλι

Φωτογραφία: Shutterstock

Τα αρχικά της φράσης Thank God It’s Friday (Δόξα τω Θεώ είναι Παρασκευή) έχουν γίνει συνώνυμο της άτυπης έναρξης του Σαββατοκύριακου. Όμως ποιος ήταν ο πρώτος που ίσως κοιτάζοντας το ημερολόγιο αναφώνησε αυτή τη φράση;

Η αλήθεια είναι πως το όνομα του πρώτου ανθρώπου έχει χαθεί κάπου στους δρόμους της Ιστορίας, ωστόσο η έρευνα στις ΗΠΑ έχει δείξει πως η φράση δεν συνδέθηκε με τη δημιουργία και ανάπτυξη της φερώνυμης αλυσίδας εστιατορίων. Με άλλα λόγια τα TGI Friday’s ήρθαν και βρήκαν το TGIF και δεν δημιούργησαν τη φράση για να ενισχύσουν τη διαφημιστική τους εκστρατεία.

Αν δεχτούμε πως οι εφημερίδες αποτελούν το πρώτο χειρόγραφο της Ιστορίας, τότε η πρώτη καταγραφή της φράσης ανήκει στους New York Times σε ένα ρεπορτάζ του 1959 για μία αεροπορική βάση στην Φλόριντα. Σε μια άκρη του ρεπορτάζ αναφέρονταν πως στους πίνακες ανακοινώσεων εμφανίζονταν τα αρχικά TGIF με διάφορες -εκτός στρατιωτικού κανονισμού- ανακοινώσεις για εκδρομές και εξορμήσεις στη γύρω περιοχή. Η Παρασκευή ήταν η ημέρα πληρωμής για το τέλος της εβδομάδας και, παράλληλα, το πρελούδιο του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο μπορεί και οι Times να αντιλήφθηκαν τη φράση σχετικά αργά. Όπως διαβάζουμε εδώ, στο Λεξικό της Αργκό του Τζόναθον Γκριν γίνεται αναφορά σε μια λέσχη με το όνομα “Thank God It’s Friday” η οποία αποτελείτο αποκλειστικά από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Ίσως λοιπόν η έκφραση να γεννήθηκε λίγο πριν, κατά ή λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, έχει διεθνοποιηθεί και ακούγεται, εδώ και χρόνια, και στους χώρους εργασίας της Ελλάδας.

Βεβαίως το Σάββατο -όπως δείχνει και η χρυσή σελίδα που έγραψε στην κινηματογραφική Ιστορία ο Πυρετός-, ήταν πάντοτε ο βασιλιάς της διασκέδασης και της σύντομης ξεγνοιασιάς που στεκεται ανάμεσα σε δύο εργάσιμες εβδομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα, η Παρασκευή παίζει τον ρόλο της πριγκίπισσας.

TGIF λοιπόν και, μιλώντας για κινηματογράφο, μάλλον κανείς δεν το είπε καλύτερα από τον Τομ Χανκς:

ΣΧΕΤΙΚΑ