fbpxΤριάντα σοφές συμβουλές για επαγγελματική επιτυχία | Economistas.gr
Skip to main content

Τριάντα σοφές συμβουλές για επαγγελματική επιτυχία

Τριάντα σοφές συμβουλές για επαγγελματική επιτυχία
Φωτο: Shutterstock

Ο Κρίς Ρέινινγκ εργάστηκε σκληρά ως προγραμματιστής κυβερνοασφάλειας μέχρι που αποσύρθηκε σε ηλικία 37 ετών και όντας εκατομμυριούχος.

Πλέον ασχολείται ως προσωπικός σύμβουλος οικονομικών και μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι όπως οι New York Times, το CNN και το CBS ζητούν την άποψη του. Ο ίδιος αποκαλύπτει ποια ήταν τα 30 σκληρά μαθήματα που του έδωσε η ζωή πριν γίνει εκατομμυριούχος.

1. Ο πλούτος είναι στο μυαλό

Μπορεί κάποιος να κερδίζει μισό εκατομμύριο, να το ξοδεύει όλο και να νιώθει φτωχός, ενώ κάποιος μπορεί να αισθάνεται πλούσιος ενώ κερδίζει μόλις 75.000 δολάρια και ξοδεύει τα 50.000. Ο Τζον Ροκεφέλερ το είπε καλύτερα: « Ο πλούτος ενός ανθρώπου πρέπει να καθορίζεται από την σχέση των επιθυμιών και των εξόδων του, σε σχέση με το εισόδημά του. Αν αισθάνεται πλούσιος με 10 δολάρια και έχει ότι χρειάζεται, τότε είναι πραγματικά πλούσιος».

2. Να μπορείς να αποχωρήσεις

Πολύ μπορεί να σας κρίνουν αυστηρά ή άσχημα γι αυτό, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να επιλέξετε να απομακρυνθείτε από δουλειά, φίλους, σχέσεις. Αν κάποιος ή κάτι δεν εμπλουτίζει την ζωή σας, είναι εντάξει το να προχωρήσετε. Γιατί να μένετε προσκολλημένοι;

3. Σπάστε τους κανόνες

Ο κόσμος θέλει να ακολουθήσετε ένα μοναδικό μονοπάτι σε όλη σας τη ζωή. Πανεπιστήμιο, μετά μια καλή δουλειά, έπειτα να αγοράσεις ένα σπίτι και να κάνεις παιδιά. Η ζωή μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Όπως έχει πει και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ: «Σπάστε τους κανόνες. Έχουμε τόσους πολλούς κανόνες στη ζωή για το οτιδήποτε. Εγώ λέω να σπάσετε τους κανόνες. Μην παρανομήσετε, απλά σπάστε τους κανόνες».

4. Πότε θα λέτε «ναι» και πότε «όχι»

Όταν είσαι στην ηλικία των 20 και θες να εξερευνήσεις τον κόσμο να δεις πώς ταιριάζεις σε αυτό. Γι αυτό και συνηθίζεις να λες «Ναι» σε κάθε πρόταση που σου κάνουν με σκοπό να βγαίνεις έξω από αυτά που έχεις συνηθίσει. Αργότερα που θα έχεις βρει τον σκοπό στη ζωή σου, μπορείς να λες οχι σε όλα, αν είναι να προστατέψεις τον χρόνο σου, και να μπορέσεις να δουλέψεις.

5. Το να έχεις χρήματα σημαίνει να έχεις επιλογές

Όταν αποφάσισα πως είναι ένας καλός σκοπός το να έχω χρήματα, δεν είχε καμία σχέση με το να αποκτήσω ακριβά αμάξια και σπίτια και να φοράω ακριβά ρούχα ή ότι άλλο μπορεί να έχει σχέση με επιλογές. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή, είναι να μπορείς να έχεις εξαιρετικές επιλογές από τις οποίες μπορείς να διαλέξεις.

6. Σπάστε τις κακές συνήθειες

Αλκοόλ, βιντεοπαιχνίδια, ή άλλα μέσα για να ξεφεύγετε από το άγχος της ζωής βραχυπρόθεσμα. Όλοι ξέρουμε πως το πρόβλημα είναι όταν κάνεις κατάχρηση αυτού του τρόπου διαφυγής που όμως «ληστεύει» κάθε πιθανότητα επιτυχίας μας. Να κρατάτε τις κακές σας συνήθειες υπό έλεγχο ή απαλλαγείτε τελείως από αυτές.

7. Κρατήστε το δικό σας σκορ

Πάντα κάποιος θα τα πηγαίνει καλύτερα από εσένα. Είτε είναι αυτό να ζει σε κάποια πιο πολυτελή γειτονιά, να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση ή ακόμα και να μπορεί να επηρεάζει περισσότερο τους άλλους. Είναι φυσιολογικό να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τον οποιοδήποτε άλλο κρατώντας σκορ. Αντί να κάνετε αυτό, προτιμήστε να συγκρίνετε καθημερινά τον εαυτό σας, σε σχέση με το ποιος ήσασταν την προηγούμενη ημέρα.

taxidia_iefimerida.jpg

8. Τα ταξίδια είναι γνώση

Η διαδικασία για να ταξιδεύεις σε διδάσκει πως να ξεπερνάς τα σύνορα της γλώσσας, να αντιμετωπίζεις το γεγονός οτι μπορεί να μην είσαι άνετα και να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Αλλά αν είναι απλά να πετάξετε στην άλλη άκρη του κόσμου για να κάθεστε σε κάποιο hostel της Μπανγκογκ για να πιείτε φθηνή μπύρα με άλλους ταξιδιώτες, τότε ποιο το νόημα;

9. Να στέλνετε χειρόγραφες σημειώσεις

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να θυμούνται καλύτερα τις χειρόγραφες σημειώσεις. Οπότε καλό είναι να το θυμάστε και εσείς αυτό.

10. Να ξέρετε τι είναι κακό χρέος

Κακό χρέος είναι να αγοράζετε πράγματα που θέλετε αλλά δεν μπορείτε να τα πληρώσετε. Για παράδειγμα, το να ξοδέψετε 3.000 δολάρια στις διακοπές, χρεώνοντας την πιστωτική σας κάρτα με επιτόκιο 15%. Δίνοντας μόνο την ελάχιστη πληρωμή θα χρειαστείτε 15 χρόνια να ξεπληρώσετε αυτές τις διακοπές που θα σας στοιχίσουν τελικά 6.641 δολάρια.

11. Μην ξοδεύετε τον χρόνο σας

Όταν ο Στιβ Τζομπς κατάλαβε οτι θα πεθάνει, ξεκίνησε να σπρώχνει τα όρια στο τι ήθελε να κάνει. Ο θάνατος είναι το καλύτερο κίνητρο για την ζωή, οπότε όταν θα φτάσετε και εσείς στο τέλος της ζωής σας τι θα θέλετε να λέτε πως ήταν σημαντικό για εσάς; Πώς παρακολουθήσατε τις καλύτερες σειρές στην τηλεοπτική ιστορία ή πως συνεισφέρατε σε κάτι σημαντικό για την ανθρωπότητα;

12. Μάθετε να αλλάζετε

Είναι τρελό να πιστεύετε πως ο κόσμος θα αλλάξει για εσάς. Αυτό το «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, έτσι είμαι» είναι ο τρόπος σας να προσεγγίζετε την ζωή. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξετε εκείνα που πρέπει να αλλάξουν για να μπορείτε να αποκτήσετε αυτά που θέλετε.

13. Κρατήστε ένα ετήσιο σημειωματάριο

Χρησιμοποιείστε ένα σημειωματάριο για να κρατάτε εκεί τις ιδέες και τις σκέψεις σας. Τα παλιά σημειωματάρια είναι εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς κοιτώντας τα ξανά, μπορείς να αντιληφθείς πόσο ασήμαντα είναι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή ή πως τελικά αυτό που πίστευες οτι θα σε κάνει ευτυχισμένο στη ζωή, δεν πέτυχε ποτέ. Αυτή η ανασκόπηση θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις στο παρόν για το μέλλον.

ergasia-life.jpg

14. Το να είσαι πολυάσχολος συνέχεια

Όταν κάποιος περηφανεύεται πως είναι «συνέχεια απασχολημένος» δεν είναι κατόρθωμα. Δεν υπάρχει κανένα βραβείο γι αυτό. Στην πραγματικότητα αυτό που δείχνει είναι η ανικανότητά του να διαχειρίζεται τον χρόνο του και να θέτει προτεραιότητες.

15. Ζήστε με λιγότερα από όσα κερδίζετε

Επειδή κάποιος σας δάνεισε 100.000 δολάρια για αυτοκίνητο ή 1 εκατομμύριο για σπίτι, δεν σημαίνει πως θα χρειαστείτε ένα αντίστοιχης αξίας σπίτι ή αυτοκίνητο. Η χειρότερη ειρωνία είναι πως ο ευκολότερος τρόπος για να γίνετε πλούσιος και να έχετε πολλά χρήματα να ξοδέψετε, είναι να μην ξοδεύετε πολλά χρήματα. Αυτό είναι ένα καλό μονοπάτι προς τον πλούτο.

16. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Έχω δεχθεί βοήθεια από πανέξυπνους ανθρώπους, μέντορες, ψυχολόγους και άλλους. Να δέχεστε βοήθεια δεν σημαίνει πως κάτι πάει λάθος μαζί σας. Αντιθέτως, δείχνει πως είστε διατεθειμένοι να δείτε τα πράγματα και από άλλη σκοπιά για να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

17. Μάθετε πως να πουλάτε

Πουλάτε συνέχεια ακόμα και αν δεν εργάζεστε στον τομέα των πωλήσεων. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης «πουλάτε» τα επιτεύγματά σας, σε ένα ραντεβού αντίστοιχα προβάλλετε την ποιότητα σας και στη δουλειά πλασάρετε τις ιδέες σας. Έτσι δουλεύει ο κόσμος και δεν χρειάζεται να είναι παραπλανητικός.

18. Αναβαθμίστε τις γνώσεις σας

Να έχετε βιβλία να διαβάζετε και να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας. Όπως είχε πει και ο Τσάρλι Μούνγκερ «Σε όλη μου την ζωή δεν γνώρισα κανέναν σοφό άνθρωπο που δεν διάβαζε όλη την ώρα».

19. Αναπτύξτε την προσοχή σας

Στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε την τεχνολογία για την έλλειψη προσοχή μας, αλλά όταν σταματήσετε να πατάτε refresh στην σελίδα του Facebook για 27η φορά και συγκεντρωθείτε στους στόχους σας, θα εκπλαγείτε από τα πόσα μπορείτε να πετύχετε. Ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκειτς θεωρούν οτι η δυνατότητα να μπορούν να επικεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα, είναι ο πιο σημαντικός λόγος της επιτυχίας τους. Οπότε αν θέλετε να επιτύχετε στη ζωή σας, τότε πρέπει να μάθετε να συγκεντρώνεστε.

20. Επενδύστε σε κάτι που έχει και κάτι άλλο μαζί

Μπορείτε να γίνετε πλούσιος από μετοχές ή ακίνητα, καθώς παράγουν κάτι. Με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ή πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, απλά ελπίζετε να πληρώσει κάποιος άλλος που πιστεύει το ίδιο με εσάς, περισσότερα. Μια τέτοιου τύπου επένδυση είναι πολύ πιθανό να σας καταστρέψει.

apotyxia.jpg

21. Η αποτυχία είναι ένα όριο

Οι άνθρωποι σιχαίνονται να αποτυγχάνουν. Γι αυτό η αποτυχία είναι ο ευκολότερος τρόπος να δεις τα όρια σου, γιατί μαθαίνεις και κερδίζεις εμπειρίες που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην φτάσουν ποτέ. Αυτό είναι που ο Νασίμ Ταλεμπ αποκαλεί «αρνητική πληροφορία». Μειώνοντας τους τρόπους που προσεγγίζετε την ζωή με το να αποκτάτε γνώσεις που τελικά δεν χρησιμεύουν.

22. Τα υλικά αγαθά πιθανότατα δεν θα σας κάνουν χαρούμενους

Τα καινούρια γίνονται παλιά πράγματα, μόλις περάσει η περίοδος που μόλις το έχετε αποκτήσει. Μπορείτε να συνεχίζετε να παίζετε ένα ατελείωτο παιχνίδι Monopoly ή να μάθετε να ικανοποιείστε με αυτά που έχετε. Αυτό είναι ευτυχία.

23. Προκαλέστε την απόρριψη

Πάντα να ζητάτε αυτό που θέλετε και να αναγκάζετε να λάβετε μια απάντηση, παρά το να μην ζητάτε ποτέ τίποτα και να μην παίρνετε τίποτα από αυτά που θέλετε.

24. Δημιουργήστε συνήθειες, αλλά να τις σπάσετε

Οι συνήθειες υπάρχουν για να εξασκείτε την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο, όπως οι μύες γίνονται δυνατότεροι αν τους εξασκείτε και αδυνατούν αν το ξεχνάτε. Αντίθετα με την κοινή άποψη, δεν θα σας κάνουν αμέσως πλούσιους με γυμνασμένους κοιλιακούς, αλλά το να προσπαθείτε να εξασκείτε τις παραπάνω συνήθειες για μεγάλες περιόδους θα σας φέρει πιο κοντά στο στόχο που έχετε.

Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας αν κάποια συνήθεια που έχετε αποκτήσει, εξυπηρετεί ακόμα τον αρχικό σκοπό της. Κάντε μικρά διαλείμματα αποχής για να δείτε τα συμπεράσματά σας.

25. Σταματήστε να είστε εύθραυστοι

Περπατήστε 3 χιλιόμετρα αντί να πάρετε αμάξι. Φτιάξτε φασόλια και ρύζι αντί να βγείτε έξω. Πετάξτε στην οικονομική θέση αντί για την πρώτη. Θέλουμε το μεγαλύτερο και καλύτερο, ενώ προσαρμοζόμαστε εύκολα σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να μην είστε «εύθραυστοι», να προσπαθείτε να επιβιώσετε χωρίς αυτά, γιατί ίσως κάποια μέρα ίσως τελικά το χρειαστείτε.

26. Να εξασκείστε

Το σώμα γίνεται καλύτερο σε ότι κάνετε ή δεν κάνετε. Αν δεν μετακινείστε, το σώμα σας θα γίνει καλύτερο στο να μην κουνιέται. Αν κινείστε, το σώμα σας θα επιτρέπει να κινείστε ακόμα περισσότερο. Δεν είμαστε κατασκευασμένοι για να καθόμαστε και να χαζεύουμε τις οθόνες των υπολογιστών για οχτώ ώρες την ημέρα. Είμαστε σχεδιασμένοι για να σκαρφαλώνουμε δέντρα και να εκτρέφουμε ζώα. Οπότε να προσπαθείτε να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.

27. Μην είστε παραγωγικοί

Ο Κέβιν Κέλι το είχε πει απολύτως σωστά: «Η παραγωγικότητα είναι για τα ρομπότ». Είναι ανόητο να πιστεύετε πως όσο πιο σκληρά δουλεύετε και όσο περισσότερες ώρες ξοδεύετε, θα μπορείτε να σκαρφαλώσετε γρηγορότερα στην ιεραρχία. Το κλειδί για να ανεβείτε στην ιεραρχία, είναι να γίνετε πρώτα πολύτιμοι και μετά να αποδεικνύετε αυτή την αξία.

Σχέδια ζωής

28. Αποφασίστε πως θέλετε να ζείτε

Δεν έχετε καμία ιδέα πως να ζήσετε μέχρι να το αποφασίσετε. Βρείτε τους στόχους που θέλετε και καταγράψτε τους, ώστε να έχετε έναν οδηγό ζωής όταν πρόκειται μετά να βρεθείτε ενώπιον σημαντικών αποφάσεων για την πορεία σας.

29. Αντιληφθείτε την δύναμη του ανατοκισμού

Μια επένδυση 10.000 δολαρίων με 10% κέρδος το χρόνο θα φτάσει σε μια χρονιά τα 11.000 δολάρια. Τι γίνεται μετά; Το αρχικό κεφάλαιο των 10.000 δολαρίων κερδίζει ακόμα 1.000 δολάρια, ενώ τα νέα 1.000 δολάρια που έχουν προστεθεί κερδίζουν 100 δολάρια. Τα χρήματα μπορούν να παράγουν χρήματα. Αυτός είναι ο ανατοκισμός. Αν συνεχίσουμε θα αυξηθεί σε 26.000 δολάρια σε 10 χρόνια, 67.000 δολάρια σε 20 χρόνια και 1,174 εκατ. σε 50 χρόνια, Η επένδυση είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει όσο πιο σύντομα γίνεται.

30. Μην ακούτε τις συμβουλές

Η συμβουλή είναι ένα μοναδικό μείγμα επιτυχίας, αποτυχίας και τύχης. Υπάρχει πάντα το σωστό μέρος και η σωστή στιγμή. Είναι εντάξει να ακούτε τις όποιες συμβουλές, αλλά να παίρνετε μόνο όσα θέλετε και να τα προσαρμόζετε ανάλογα με τις δικές σας συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας
Αυτή είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας
Στις 4 το πρωί είναι ξύπνιοι ελάχιστοι άνθρωποι, αγρότες, αρτοποιοί, ταξιτζήδες, δημοσιογράφοι πρωινών εκπομπών και... εκατομμυριούχοι.
Αυτή είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας