Skip to main content

Οικογενειακές «βεντέτες» με θύματα... επιχειρήσεις

Οικογενειακές «βεντέτες» με θύματα... επιχειρήσεις

Οι διαφωνίες, οι ενδοοικογενειακές κόντρες αλλά και η έλλειψη διαδοχής είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγοι που τις οδήγησαν είτε σε «σπάσιμο», είτε στην πώληση τους σε τρίτους.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι, εκείνοι οι επιχειρηματικοί Όμιλοι που δέχτηκαν ισχυρούς κλυδωνισμούς κατά το πρόσφατο παρελθόν ή ακόμη και σήμερα  αυτοί που έχουν περιέλθει σε δίνη, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων των βασικών μετόχων, συνήθως δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

Όπως δεν είναι και λίγες και εκείνες οι εταιρίες που λόγω αυτών των προβλημάτων, δεν αποκλείεται σύντομα να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, αν δεν καταφέρουν τα στελέχη, να τα βρουν μεταξύ τους.

Οικογένεια Αγγελόπουλου

Σε διαχωρισμό των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων οδήγησε η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ τω δύο αδερφών Θεόδωρου και Κωσταντίνου Αγγελόπουλου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. 

Το 1998 με δήλωση που εστάλη στις εφημερίδες ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγόρησε τον αδελφό του, Θεόδωρο για «κακοδιαχείριση της περιουσίας», «αδηφάγο διάθεση», «αλόγιστα δάνεια», «μεταμφίεση και εξαφανίσεις εταιρειών».

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του πατέρα τους, Παναγιώτη Αγγελόπουλου, να μοιράσει την περιουσία του.

Ο. Κωσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγόρησε τον μεγάλο αδελφό του Θεόδωρο ότι έχει πάρει το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας, το οποίο και κακοδιαχειρίζεται.

Με πάνω από έξι αγωγές που έχει μέχρι σήμερα καταθέσει εναντίον του αδελφού του, διεκδικεί συνολικά 3,3 δισ. δολάρια. 

Μία προσπάθεια συμφιλίωσης έγινε το 2000 όταν τα δύο αδέρφια υπέγραψαν στη Ζυρίχη συμφωνία με την οποία υπήρξε διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος, ανέλαβε τις ανέλαβε τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος τις επιχειρήσεις του εξωτερικού. 

Ωστόσο οι έριδες στην οικογένεια Αγγελόπουλου  δεν σταμάτησαν εδώ.

Η πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε πρόσφατα στην οικογένεια του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του, Παναγιώτη και Γιώργου να στρέφονται κατά του πατέρα τους με φόντο την Χαλυβουργική, που τελικά πριν από δύο μήνες κατέβασε ρολά.

Τα παιδιά, υπέβαλλαν αίτημα δικαστικής συμπαράστασης κατά του πατέρα τους επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» και μιλώντας για ανάγκη «προστασίας των συμφερόντων του που πλήττονται από τους επιτήδειους που τον έχουν κυκλώσει».

Τελικά με απόφαση του το δικαστήριο, απέρριψε το αίτημα τους. Το σίριαλ όμως αυτό αναμένεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια. 

Η οικογένεια Χόντου 

Γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια είναι η κόντρα που επικρατεί ανάμεσα στα αδέρφια Χόντου που είχε ως αποτέλεσμα, την αποχώρηση του ενός και η δημιουργία δικής του αλυσίδας.

Αν και στην αρχή τα πέντε αδέρφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν από τους πλέον επιτυχημένους Ομίλους της αγοράς, εντούτοις οι γκρίνιες που προέκυψαν είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Γιώργου Χόντου από τον Όμιλο, δημιουργώντας την δική του αλυσίδα το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε.

Τα υπόλοιπα αδέρφια έφτασαν σε σημείο με ανακοίνωση τους στον τύπο να αποκυρήξουν τον αδερφό τους.

Τελικά η Hondos Palace Πολυκαταστήματα τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, ενώ τα ακίνητα της οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό.

Οικογένεια Κωνσταντινίδη

Στο φως ήρθε πριν από μερικούς μήνες και η ενδοοικογενειακή κόντρα στη γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Κωσταντνινίδη.

Όλα ξεκίνησαν με τα εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης» στη Λεωφόρο Κύμης, στο ύψος της Νέας Ιωνίας από τον Θεόδωρο Κωνσταντινίδη (διατηρεί τρία ζαχαροπλαστεία στο Βόλο), αδερφό του Γρηγόρη που διαχειρίζεται τα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωση η πλευρά του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη ως “Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη”, στράφηκε κατά του νέου ζαχαροπλαστείου στη Νέα Ιωνία, ενημερώνπντας τους πελάτες της ότι «το κατάστημα- ζαχαροπλαστείο που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το τελευταίο διάστημα στην Νέα Ιωνία Αττικής, επί της οδού Κύμης αρ. 17, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της εταιρείας».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του αδερφού του ο Θεόδωρος Κωσταντινίδης με ανακοίνωση του ανέφερε ότι λυπάται για όσα του καταλογίζει ο αδελφός του και τονίζει ότι «δεν μπορεί να τού αφαιρέσει ούτε το επίθετο Kωνσταντινίδης, ούτε και την προσωπική του ιστορία και διαδρομή στη ζαχαροπλαστική».

Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος διαθέτει την άδεια χρήσης του σήματος και του ονόματος, καθότι είναι και εκείνος διαχειριστής στην κοινή εταιρία με τον ίδιο και τα άλλα αδέλφια τους από το 1983 στη Λάρισα και από το 2007 στον Bόλο.

Η οικογένεια Καρέλια

Αν και τους τελευταίους μήνες τηρείται σιγήν ιχθύος, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την κόντρα που είδε το φως της δημοσιότητας στην καπνοβιομηχανία Καρέλια, με την πλευρά του της οικογένειας του Κωσταντίνου Καρέλια (ένας εκ των ιδρυτών) που απαρτίζεται από την γυναίκα του Μίνα και την κόρη της Ιωάννα, μέτοχοι του 45% της εταιρείας να εξαπολύουν επίθεση κατά του Ανδρέα, Στάθη και Βικτωρίας Καρέλια, ζητώντας τον διαχειριστικό έλεγχο της διοίκηση της εταιρείας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της άλλης πλευράς, η οποία τις κατηγόρησε για δυσφήμιση, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για άσκηση ποινικής δίωξης για απάτη κακουργηματικής φύσεως.

Οικογένεια Λουμίδη

Αν και είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ στην Ελλάδα, οι διαφωνίες που προέκυψαν, τους ανάγκασαν να πουλήσουν το brand τους.

Ο λόγος για την Λουμίδης Παπαγάλος, όπου το 1987 έχοντας ήδη αναλάβει τα ηνία η δευτερη γενιά αποτελούμενη από πέντε παιδιά, αποφάσισαν να πουλήσουν την εταιρεία στη Nestle.

Σε εκείνους αλλά και στην τρίτη γενιά που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι, έμειναν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη που σήμερα συμπληρώνουν 100 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Προοδευτική

Είναι πολυετής και παροιμιώδης η κόντρα που υπάρχει στον κατασκευαστικό Όμιλο Προοδευτική, ανάμεσα στα αδέρφια και βασικούς μετόχους Κωσταντίνο και Σπύρο Κούτλα. 

Τα εμπόδια που έβαζε η μία αλλά και η άλλη πλευρά (μπλοκάρισμα αυξήσεων κεφαλαίου, προσφυγές στη δικαιοσύνη κλπ), είχε ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να έχει οδηγηθεί στην απαξίωση. 

Μάλιστα πολλές φορές οι γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, μετατρεπόταν σε ρινγκ, με τα δύο αδέρφια να ανταλλάσουν βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον των μετόχων.

Οικογένεια Δασκαλαντωνάκη

Ο εμφύλιος στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη του ξενοδοχειακού Ομίλου Grecotel ξεκίνησε το 2009. Μέχρι τότε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, η σύζυγος του Παρθενόπη (Πόπη) Φραγκούλη και τα τρία τους παιδιά, Μάρη, Γιάννη και Τίνα, διατηρούσαν ποσοστό 20% του Ομίλου, έκαστος.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2009, με αφορμή διαφωνίες που είχαν προκύψει για την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού του ομίλου, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ζήτησε από τη σύζυγό του Παρθενόπη να του παραχωρήσει, το ποσοστό της (20%) επί των μετοχών. 

Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης άσκησε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση οι προσωρινοί τίτλοι μετοχών όσων εταιρειών έχουν εκδώσει τίτλους μετοχών, να απαγορευθεί στη σύζυγο και τα παιδιά του να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών του Ομίλου και να ψηφίζει ο ίδιος μόνος του δια όλων των μετοχών που ανήκουν σε εκείνους.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης με εκατέρωθεν μηνύσεις και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. 

Οικογένεια Μαλαματίνα 

Στις αίθουσες των δικαστηρίων συνεχίζεται να παίζεται η υπόθεση του ποιος ελέγχει τη Μαλαματίνα, την ιστορική εταιρεία που παράγει το ομώνυμο κρασί.

Ο έλεγχος της οινοποιϊας έχει γίνει το μήλον της έριδος μεταξύ του εν διαστάσει πλέον ζεύγους, Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και Κατερίνας Μαλαματίνα. 

Αν και η το 2016  με απόφαση του το Εφετείο Θεσσαλονίκης τάχθηκε υπέρ του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, η πλευρά της πρώην συζύγου του Αικατερίνη προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.  

Οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια και για τρεις εκατέρωθεν μηνύσεις, μία του Κωνσταντίνου σε βάρος της Αικατερίνης για πλαστογραφία και δύο της Αικατερίνης για απιστία των μελών της προσωρινής διοίκησης και ηθική αυτουργία του Κωνσταντίνου σε αυτήν. Οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαγνητίζει» ισχυρές αλυσίδες το κέντρο της Αθήνας
«Μαγνητίζει» ισχυρές αλυσίδες το κέντρο της Αθήνας
Σούπερ μάρκετ και μεγάλα ονόματα του εμπορίου επιστρέφουν στην Αθήνα. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, γιατί το κέντρο της πόλης περνά από την ερήμωση στην επενδυτική άνοιξη.
«Μαγνητίζει» ισχυρές αλυσίδες το κέντρο της Αθήνας