fbpxΑπό ρεκόρ σε ρεκόρ το Λιμάνι του Πειραιά | Economistas.gr
Skip to main content

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το Λιμάνι του Πειραιά

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το Λιμάνι του Πειραιά

«Πλώρη» για νέο ιστορικό υψηλό βάζει το λιμάνι του Πειραιά, αναφορικά με την δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Με βάση τα στοιχεία του μήνα Φεβρουαρίου, που δημοσιοποίησε η μητρική Cosco Shipping Ports, από τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ελληνικού λιμανιού, διακινήθηκαν σχεδόν 406.000 εμπορευματοκιβώτια, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 25,6%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ήδη, το πρώτο δίμηνο του 2019 έχει ολοκληρωθεί με ετήσια άνοδο της τάξεως του 22,2%, καθώς διακινήθηκαν σχεδόν 800.000 εμπορευματοκβιώτια. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον Ιανουάριο, από τον Πειραιά «πέρασαν» 393.000 κοντέινερ, μέγεθος αυξημένο κατά 18,8% σε ετήσια βάση.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ, σε εκδήλωση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ), στόχος της Cosco για το 2019 είναι η περαιτέρω αναρρίχηση του λιμανιού του Πειραιά στο διεθνές στερέωμα, προκειμένου να αναδειχθεί στην πρώτη θέση της Μεσογείου, την πέμπτη συνολικά στην Ευρώπη και στην 34η-35η θέση παγκοσμίως. Σημειωτέων ότι κατά την διάρκεια του 2018, ο Πειραιάς κατόρθωσε να βρεθεί στην έκτη θέση της Ευρώπης και την δεύτερη της Μεσογείου (και 36η θέση παγκοσμίως), ελάχιστα χαμηλότερα από το λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην λεκάνη της Μεσογείου.

Συνολικά, από το ελληνικό λιμάνι διακινήθηκαν πέρσι περί τα 4,9 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 5,1 εκείνου της Βαλένθια. Ειδικότερα, από την Προβλήτα Ι του ΟΛΠ “πέρασαν” περίπου 500.000 κοντέινερ, από 450.000 το 2017, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 10% σε ετήσια βάση, ενώ από τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), διακινήθηκαν 4,41 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 19,4%, σηματοδοτώντας ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Ο κ. Βαμβακίδης σημείωσε ότι η Cosco έχει επενδύσει 600 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια, υπογραμμίζοντας την συμβολή των ναυτικών πρακτόρων στην ανοδική τροχιά του Πειραιά. Η Διεθνής Ναυτική Ένωση εκπροσωπεί σήμερα το σύνολο σχεδόν των Ναυτιλιακών πρακτορείων διεθνών τακτικών γραμμών ως και κρουαζιεροπλοίων που δραστηριοποιούνται στο λιμένα Πειραιώς και συνεισφέρουν στα οργανικά έσοδα του ΟΛΠ.ΑΕ σε ποσοστό άνω του 70%.

Ενώ όμως η δραστηριότητα των εμπορευματοκιβωτίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ο κινεζικός όμιλος της Cosco δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός του για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού του Πειραιά. Το επιχειρησιακό σχέδιο «καρκινοβατεί» επί σχεδόν ένα χρόνο, με τους αρμόδιους φορείς να εγκρίνουν μεν τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών, αλλά να προβάλουν σημαντικά προσκόμματα για τις προαιρετικές, όπως την ανάπτυξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης εμπορευμάτων, ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο λιμάνι, το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό, καθώς οι τοπικοί φορείς και μικροσυμφέροντα, εμποδίζουν επί δεκαετίες κάθε επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, ή ξενοδοχείο. Αντίστοιχα, για το ζήτημα των αποθηκών, το πρόβλημα φαίνεται να αφορά στο ίδιο το δημόσιο, που δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό στο υπό ανάπτυξη επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας ETBA - Goldair στο Θριάσιο Πεδίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πράσινο φως» στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ
«Πράσινο φως» στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ
Τις υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ορισμένες εκ των οποίων ήδη έχουν ολοκληρωθεί, ενέκρινε, υπό όρους, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).
«Πράσινο φως» στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ
«Πέρασε» το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των λιμανιών
«Πέρασε» το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των λιμανιών
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το νέο μοντέλο αξιοποίησης των δραστηριοτήτων και υποδομών.
«Πέρασε» το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των λιμανιών
Μπλόκο στις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι
Μπλόκο στις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι
Κέντρο logistics, κτίρια στάθμευσης, κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας και ξενοδοχείο περιλαμβάνεται στο πακέτο επενδύσεων που απορρίφθηκε.
Μπλόκο στις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι