fbpxΣτην αύξηση του τζίρου «ποντάρει» η Fourlis | Economistas.gr
Skip to main content

Στην αύξηση του τζίρου «ποντάρει» η Fourlis

Στην αύξηση του τζίρου «ποντάρει» η Fourlis
Φωτο: Eurokinissi

Αισιόδοξη εμφανίστηκε χθες η διοίκηση του ομίλου Φουρλή για την πορεία της τρέχουσας χρήσης κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η διοίκηση φέρεται να προτείνει εκ νέου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Κύρια πηγή της αισιοδοξίας αποτελεί η σταδιακή αντιστροφή του κλίματος στην ελληνική οικονομία και η αύξηση της κατανάλωσης, η οποία σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις, θα προσθέσουν τζίρο και κέρδη.  Σημαντική κίνηση αποτελεί η επένδυση για την επέκταση των σημείων πώλησης ΙΚΕΑ μέσω της δημιουργίας μικρότερων σε έκταση καταστημάτων.

Πάντως, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής, το προεκλογικό κλίμα δημιουργεί μια σχετική αβεβαιότητα για τις εντός Ελλάδος δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν το 61,5% του συνολικού τζίρου.

Η διοίκηση προέβλεψε νέα βελτίωση μεγεθών για το 2019 (μετά από αύξηση κύκλου εργασιών 3,3% και καθαρών κερδών 42,4% το 2018), με θετικές επιδόσεις τόσο από τη δραστηριότητα λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete`s Foot - TAF) όσο και από τα καταστήματα  οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ).

Μάλιστα σημειώθηκε πως μια μικρή αύξηση της αγοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ από 0,4% σήμερα (έναντι 1% στην Ευρώπη) θα προσθέσει τζίρο περίπου 120 εκατ. ευρώ στον ελληνικό όμιλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κύκλο εργασιών ενισχύουν και οι διαδικτυακές πωλήσεις που εισφέρουν το 10% του τζίρου για την ΙΚΕΑ (με ένα επιπλέον 7-8% να έρχεται από τα pick up points) και το 4,5% του τζίρου για την Intersport.

Μέσα στο 2019 ο όμιλος Fourlis θα θέσει σε εφαρμογή τη διεθνή στρατηγική της ΙΚΕΑ για την ανάπτυξή του σε μικρές πόλεις με καταστήματα από 5.000 τ.μ., τα οποία θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό βολιδοσκοπεί τρεις πόλεις στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία, όπου ήδη έχει παρουσία μέσω pick up points, τα οποία φέρεται να σχεδιάζει να προσαρμόσει στο  νέο concept. Έτσι ο όμιλος Fourlis θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό του, που κυμαίνεται πάνω από 20% σε Ελλάδα και Κύπρο και σχεδόν 15% στη Βουλγαρία.

Ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές της ΙΚΕΑ το 2018 (από 20% έως 30% στο 10% των κωδικών). Παράλληλα οι θετικές επιδόσεις στην εγχώρια αγορά, ακόμη και την περίοδο της κρίσης, δεν υποστηρίχθηκαν μόνο από την ελληνική διοίκηση αλλά και από την ίδια την πολυεθνική, που παρείχε πίστωση στις αγορές, η οποία έληξε στις 31.12.2018. Αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση στη ρευστότητα της Fourlis περί τα 15 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται όμως να αντισταθμιστεί από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

Οι επενδύσεις του ομίλου εντός του 2019 αναμένεται να κινηθούν και πάλι στα επίπεδα των 11-12 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και πέρυσι, που κατευθύνθηκαν σε ανάπτυξη και συντήρηση καταστημάτων, καθώς και επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο Sofia Ring Mall, με αποπληρωμή δανείου που είχε ευνοϊκό αντίκτυπο στην κερδοφορία.

Φέτος οι επενδύσεις θα αφορούν κατά βάση 6 νέα καταστήματα Intersport, ένταξη της δραστηριότητας στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ψηφιακού retail της Intersport, την είσοδο της TAF σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο μετά την επιτυχημένη τοποθέτηση του σήματος σε Ελλάδα και Τουρκία, δύο νέα pick up points, σε Καλαμάτα και Λεμεσό και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση της δραστηριότητας στα ακίνητα.

Η διοίκηση επεσήμανε ότι δεν αναμένεται να την επηρεάσει ιδιαίτερα ο ανταγωνισμός από την παρουσία της Decathlon στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 5% των προϊόντων της Decathlon είναι επώνυμα και η εταιρεία απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες καταναλωτών. Ο όμιλος δε ανταγωνίζονται ήδη τη Decathlon σε άλλες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Fourlis
Νέες επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Fourlis
Αισιόδοξη η διοίκηση της Fourlis παρά τις μικρές πιέσεις - Τι ειπώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών - επενδυτών.
Νέες επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Fourlis
Κωτσόβολος: «Καλπάζουν» οι πωλήσεις
Κωτσόβολος: «Καλπάζουν» οι πωλήσεις
Ιδιαίτερα ανοδική διαπιστώνεται η πορεία της αλυσίδας Κωτσόβολος το 2018, αποτελώντας μάλιστα πρότυπο για την μητρική Dixons Carphone.
Κωτσόβολος: «Καλπάζουν» οι πωλήσεις
Τα deal Π. Γερμανού με Unisoft, Sharp, Fujitsu
Τα deal Π. Γερμανού με Unisoft, Sharp, Fujitsu
Μεθοδικά επεκτείνονται οι δραστηριότητες της Olympia Group, αύξηση του τζίρου σε 1,7 δισ. ευρώ.
Τα deal Π. Γερμανού με Unisoft, Sharp, Fujitsu
Οδεύει προς το ΧΑ η νέα εταιρεία ακινήτων της Fourlis
Οδεύει προς το ΧΑ η νέα εταιρεία ακινήτων της Fourlis
Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, συνολικής αξίας 176 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Οδεύει προς το ΧΑ η νέα εταιρεία ακινήτων της Fourlis