fbpxΈνα «φωτεινό» success story στα χρόνια της κρίσης | Economistas.gr
Skip to main content

Ένα «φωτεινό» success story στα χρόνια της κρίσης

Ένα «φωτεινό» success story στα χρόνια της κρίσης

Η εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού, βιομηχανίας, ενεργειακών λύσεων και τεχνολογίας Καυκάς κατάφερε από το 2008 και μετά να κάνει αυτό που εύκολα λέγεται αλλά δύσκολο γίνεται: έκανε την κρίση ευκαιρία!

Σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία για την χώρα και ακόμα πιο δραματική για την αγορά ηλεκτρολογικού υλικού δραστηριότητα που συνδέεται με τον κατασκευαστικό τομέα (ο οποίος σημείωσε «βουτιά» άνω του -60%), η Καυκάς κατάφερε όχι απλά να κινηθεί κόντρα στο «ρεύμα» αλλά και να μετατραπεί σε μια εξαιρετική περίπτωση επιτυχίας.

Επενδύοντας 22 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου της, αυξάνοντας δυναμικά τις θέσεις εργασίας σε ποσοστό πάνω από 90% και διπλασιάζοντας το τζίρο της ο οποίος πέρυσι προσέγγισε τα 150 εκατ. ευρώ η Καυκάς δεν είναι τυχαία στην κορυφή του κλάδου της στην ελληνική αγορά. Φέτος αναδείχτηκε νικήτρια μεταξύ 8.000 εταιρειών στην κατηγορία «Ανθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούρα» των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "Growth Awards", που διοργάνωσε για τρίτη χρονιά η Eurobank και η Grant Thornton.

Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία της Καυκάς γίνονται το 1975 από τον Βασίλη Καυκά, με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στο Μαρκόπουλο, ξεκινώντας από την αναπτυσσόμενη τότε αγορά της Ανατολικής Αττικής. Μετά από 44 χρόνια, η εταιρεία έχει καταφέρει  να αναδειχθεί σε ηγέτιδα στον κλάδο της διαθέτοντας πολυετή εμπειρία με τη συμμετοχή της σε πολυάριθμα έργα που αφορούν σε νέες εγκαταστάσεις αλλά και ανακαινίσεις/αναβαθμίσεις κατοικιών, επαγγελματικών χώρων και υποδομών.

Παρακολουθώντας την πορεία της εταιρείας διαπιστώνει κανείς τα προσεχτικά βήματα ανάπτυξης. Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της και ελέγχοντας τρία καταστήματα, η Καυκάς μετατρέπεται σε ΑΕ το 1985. Την τριετία 1990-1993 η εταιρεία εγκαθίσταται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, δημιουργώντας έτσι τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή της και προδιαγράφοντας σε γερές βάσεις το μέλλον της.

2004: Έτος ορόσημο

Το 2004 αποτελεί χρονιά ορόσημο, καθώς η Καυκάς γίνεται η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών 33,2 εκατ. ευρώ αναπτύσσοντας ραγδαία το δίκτυο καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις φτάνοντας τα 15 σημεία. Δύο χρόνια αργότερα  προχωρά στην εξαγορά της Ι.ΚΑΣΤΡΗΣΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη μελέτη και συναρμολόγηση πινάκων και πεδίων μέσης και χαμηλής τάσης, μπαίνοντας έτσι στο χώρο της κατασκευής πινάκων με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες της.

Επενδύσεις «κόντρα» στην κρίση

Η προσφυγή της χώρας στο πρώτο μνημόνιο το 2010, βρίσκει την εταιρεία να έχει αναπτύξει δίκτυο 29 καταστημάτων και με τζίρο 75 εκατ. ευρώ. Παρά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και τη δραματική πτώση της αγοράς κατά 60%, η Καυκάς βγαίνει όχι μόνο αλώβητη αλλά και στο απώτερο σημείο της μέχρι σήμερα ανάπτυξής της.  Αξίζει να αναφέρουμε πως από το 2012 όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο κατώφλι της χρεοκοπίας, μέχρι και το τέλος του 2018, η Καυκάς προχώρησε σε νέες επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 30 νέα καταστήματα και 430 νέες θέσεις εργασίας  αυξάνοντας κατά 91% το απασχολούμενο προσωπικό της. Ο δε κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε πέρυσι στα 149,4 εκατ. ευρώ.

Έτσι σήμερα η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο 62 καταστημάτων, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της με επιπλέον 5 καταστήματα την τρέχουσα χρονιά, επενδύοντας περί τα 4 εκατ. ευρώ. Επίσης αν και η επωνυμία Καυκάς είναι ιδιαίτερα γνωστή στους καταναλωτές λόγω των σημείων λιανικής, το 85% των εργασιών της αφορά σε εργασίες με επιχειρηματικούς κλάδους όπως η βιομηχανία, τα εμπορικά δίκτυα, τα ξενοδοχεία και τις κατασκευές.

Με στενή παρακολούθηση των διεθνών τάσεων της αγοράς και των τεχνολογιών, στρατηγικές συνεργασίες με πάνω από 250 καταξιωμένους προμηθευτές, εξυπηρετώντας περισσότερους από 8.000 πελάτες σε καθημερινή βάση και με συνεχείς έρευνες των αναγκών τους, η Καυκάς αποτελεί όχι μόνο σημείο αναφοράς για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά και μία από τις δυναμικότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες των τελευταίων ετών.

Εντυπωσιακές επιδόσεις

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Διαθέτει 71.000 κωδικούς προϊόντων, 40.000 προϊόντα μέσω e-shop και πραγματοποιεί μέσω ενός στόλου 55 οχημάτων 99.000 παραδόσεις ετησίως. Παράλληλα , παράγει 4.000 ηλεκτρολογικούς πίνακες κάθε χρόνο. Θεωρείται δε και από τους κορυφαίους προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου έχοντας προχωρήσει σε 500 συμβάσεις την τελευταία τριετία.

Μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο των καταστημάτων της, το Τμήμα Πωλήσεων Β2Β, το εξειδικευμένο Τμήμα Φωτισμού, τα δύο Κατασκευαστικά Τμήματα Ηλεκτρικών Πινάκων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Ενεργειακών Λύσεων & Βιομηχανίας και το Τμήμα Διαχείρισης Έργων, η Καυκάς προσφέρει μία ευρεία γκάμα λύσεων και υπηρεσιών.

Επίσης η Καυκάς από το 2013 είναι μέλος του πανευρωπαϊκού ομίλου εμπορικών εταιρειών τεχνολογίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού FEGIME. Ο  όμιλος FEGIME στοχεύει στη θεμελίωση άρρηκτων σχέσεων μεταξύ των μελών της με κορυφαίους προμηθευτές και ενθαρρύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εταιρειών μελών της τα οποία ανέρχονται στα240 από 19 χώρες. Ως μέλος της FEGIME, συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα του κλάδου της και φέρνει στην Ελλάδα πρώτη τις εξελίξεις, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες της.

Πέρα από τις καθαυτό επιχειρηματικές δραστηριότητες, μια σημαντική και καινοτόμος πρωτοβουλία της εταιρείας αποτελεί το Καυκάς Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2012 και σχεδιάζει και υλοποιεί υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις καλύπτοντας ευρεία θεματολογία με σκοπό να εμπλουτίσει τις γνώσεις των επαγγελματιών και να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικείωση  με τις ταχύτατες εξελίξεις στον κλάδο γα να τους βοηθήσει να διατηρήσουν και να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Είναι πιστοποιημένος φορέας Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 από τον ΕΟΠΠΕΠ αλλά και από άλλους ιδιωτικούς και διεθνείς φορείς και προσφέρει 30 τίτλους σεμιναρίων που καλύπτουν 4 θεματικές ενότητες: Τεχνολογία & Προϊόντα, Πρότυπα & Πιστοποιήσεις, Management & Business και Μελέτες & Εφαρμογές. Στα 6 χρόνια λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.300 εκπαιδευτικές ώρες σε ολόκληρη την Ελλάδα με πάνω από 5.900 συμμετέχοντες .

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Καυκάς είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η εταιρία επενδύει σταθερά στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη των στελεχών της, με προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης που βοηθούν στην ανάπτυξη των γνώσεων, των ταλέντων και δεξιοτήτων τους. Και αυτοί με τη σειρά τους παρέχουν προστιθέμενη αξία και καινοτόμες λύσεις τους πελάτες της συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της εταιρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάρμακα του αύριο από την ελληνική Syn Innovation Lab
Φάρμακα του αύριο από την ελληνική Syn Innovation Lab
Η εταιρία ξεκίνησε στην καρδιά της κρίσης ως εμπορική, πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλέον επεκτείνεται στον τομέα της παραγωγής ραδιοφαρμάκων.
Φάρμακα του αύριο από την ελληνική Syn Innovation Lab
Η κρητική βιομηχανία που ποντάρει 420 εκατ. στην ενέργεια
Η κρητική βιομηχανία που ποντάρει 420 εκατ. στην ενέργεια
Το success story της Καράτζης: Άπλωσε τα... δίχτυα της σε πάνω από 60 χώρες κατακτώντας την κορυφή στον κλάδο της, μπήκε στον τουρισμό και τώρα επεκτείνεται δυναμικά στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας.
Η κρητική βιομηχανία που ποντάρει 420 εκατ. στην ενέργεια
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
Με τα επώνυμα ρούχα BSB και Lynne, η B&F κερδίζει συνεχώς έδαφος στις αγορές του εξωτερικού, όπου πραγματοποιείται το 24% του τζίρου.
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
Η εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών πέρασε την κρίση με συνεχή αύξηση τζίρου και έφθασε σε ρεκόρ κερδών το 2018, ενώ έχει κατακτήσει ισχυρή θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών