fbpxΆλμα ξενοδοχειακών επενδύσεων το 2018 | Economistas.gr
Skip to main content

Άλμα ξενοδοχειακών επενδύσεων το 2018

Άλμα ξενοδοχειακών επενδύσεων το 2018
Φώτο: TWA

Σε πόλο έλξης νέων επενδυτικών κεφαλαίων, απαραίτητων για την ανάκαμψη της οικονομίας, εξελίσσεται ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία πρωταγωνιστούν, τόσο σε ό,τι αφορά τις νέες αναπτύξεις, όσο και στις αγοραπωλησίες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο του 2018 (Ιαν.-Νοέμβριος) οι νέες οικοδομικές άδειες για επαγγελματικά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 5,9% σε όρους αριθμού αδειών και κατά 19,8% σε όρους όγκου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ωστόσο, η άνοδος αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα των ξενοδοχείων, όπου ο αριθμός νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 57,5% σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν οι άδειες τόσο για τα γραφεία, όπου καταγράφεται πτώση της τάξεως του 5,4%, όσο και για τα εμπορικά καταστήματα, όπου η κάμψη ήταν κατά 11,5% σε σχέση με το 11μηνο του 2017. 

Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα του πόσο καθοριστική έχει υπάρξει η συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς ανάλογη επίδραση έχει καταγραφεί και στην αγορά κατοικίας, αλλά και σε συμπληρωματικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές περιοχές. Όπως σημειώνει η ΤτΕ στην ανάλυσή της, «η κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία αποτυπώνεται και στην εξέλιξη του ύψους και του ρυθμού μεταβολής των επενδύσεων από το εξωτερικό, σχετίζεται κυρίως με την εξαιρετική πορεία του τουρισμού των τελευταίων ετών και τη σταδιακή ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση για καταλύματα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας». Συγκεκριμένα, η συστηματική αύξηση των τουριστικών αφίξεων των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών έχει προσελκύσει αξιοσημείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο εστιάζει στην αγορά και ανάπτυξη καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών, απευθυνόμενων πλέον σε τουρισμό υψηλότερου επιπέδου σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την περίοδο 2012-2018 ο αριθμός των διαθέσιμων πολυτελών κλινών της χώρας αυξήθηκε κατά 52,8%, ενώ πλέον η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων υπερβαίνει το 50% τόσο πανελλαδικά όσο και στην Αττική, η οποία ακόμη και στα χρόνια πριν από την κρίση κατέγραφε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο ρυθμός αύξησης των διαθέσιμων κλινών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω την περίοδο 2018- 2020, δεδομένης της τρέχουσας και της σχεδιαζόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας στον ξενοδοχειακό τομέα. Μόνο στο κέντρο μόνο της Αθήνας έχει ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη τουλάχιστον δέκα μονάδων, οι οποίες έχουν προκύψει είτε από αλλαγή χρήσης παλαιότερων ακινήτων, κυρίως γραφείων, είτε από ανακαίνιση και επαναλειτουργία μονάδων οι οποίες είχαν παραμείνει για αρκετά χρόνια κενές και αναξιοποίητες. Αντίστοιχο ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύει ο άξονας της λεωφόρου Συγγρού και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Από την άλλη πλευρά, ο περιορισμένος αριθμός νέων οικοδομικών αδειών για γραφεία και καταστήματα οφείλεται στην ύπαρξη αποθέματος αντίστοιχων κενών χώρων σε δευτερεύουσες αγορές και στο γεγονός ότι οι επενδυτές στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά μισθωμένων ακινήτων, τα οποία μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στους συγκεκριμένους τομείς συναρτάται με τα μακροοικονομικά μεγέθη (διαθέσιμο εισόδημα, κατανάλωση, κύκλος εργασιών επιχειρήσεων κ.λπ.), οι ρυθμοί αύξησης των οποίων δεν είναι ακόμη ικανοί για να εξασφαλίσουν τη ζήτηση νέων χώρων και τη στροφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών προς την ανάπτυξη ακινήτων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πέντε νέα ξενοδοχεία που μπήκαν στη διεθνή ελίτ
Τα πέντε νέα ξενοδοχεία που μπήκαν στη διεθνή ελίτ
Οι μονάδες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο δίκτυο της Design Hotels του Βερολίνου. Συνολικά 18 ελληνικά ξενοδοχεία περιλαμβάνονται στη λίστα 312 μονάδων υψηλής αισθητικής σε όλο τον κόσμο.
Τα πέντε νέα ξενοδοχεία που μπήκαν στη διεθνή ελίτ
«Ξεκολλάει» τουριστική επένδυση - μαμούθ στην Κρήτη
«Ξεκολλάει» τουριστική επένδυση - μαμούθ στην Κρήτη
Επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ στην Σητεία. Το σχέδιο των 270 εκατ. ευρώ της βρετανικής Minoan παραμένει... εκκρεμές από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
«Ξεκολλάει» τουριστική επένδυση - μαμούθ στην Κρήτη
Νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Λεωφόρο Συγγρού
Νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Λεωφόρο Συγγρού
Ένα ακόμα πολυτελές ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, θα προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας καθώς στις αρχές καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την μετατροπή κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο.
Νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Λεωφόρο Συγγρού
«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας
«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας
Εγκρίθηκε με 15 όρους από τους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού η ξενοδοχειακή επένδυση των 60 εκατ. ευρώ στο ιστορικό συγκρότημα. Το 2020 αρχίζουν τα έργα.
«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προσπάθεια του αμερικανικού επενδυτικού fund Hines, για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη, με «σφήνα» Bain.
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη