«Μαγνήτης» επενδυτών τα δισ. της ιδιωτικής Υγείας

Φωτο: Shutterstock

Εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών μετά και την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του fund Oaktree για την υποβολή δημόσιας πρότασης προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου Ιασώ.

Την τελευταία διετία ο κλάδος φαίνεται να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα κι αυτό παρά το γεγονός ότι αφενός η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας έχει πληγεί από τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφετέρου οι ελληνικοί όμιλοι χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό.

Για πολλούς το έντονο ενδιαφέρον αλλά και οι ακριβές εξαγορές που πραγματοποίησε το CVC ίσως θεωρούνται αρκετά ριψοκίνδυνες. Όμως τα στατιστικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προοπτικές του κλάδου.

Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα ακολουθούν στη συγκέντρωσή τους το πρότυπο του ΟΟΣΑ και θεωρούνται σε υψηλό βαθμό ασφαλή, δείχνουν ότι οι Έλληνες βγάζουν τα τελευταία χρόνια από την τσέπη τους άμεσα περί τα 1,6 δις. προκειμένου να εξασφαλίσουν υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλουν περί τα 430 εκατ. ευρώ για αντίστοιχες αποζημιώσεις. Συμπληρωματικά, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει προς τις κλινικές περί τα 250 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτές προς τους ασφαλισμένους.

Ένας συνολικός τζίρος που πλησιάζει τα 2,3 δισ. ευρώ δεν θα άφηνε αδιάφορους τους επενδυτές. Οι επενδυτές αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται διεθνώς δισεκατομμύρια και αποτελούν και ένα παράγοντα που βοηθά και τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων καθώς έχουν απέναντι τους ένα νέο μέτοχο με διεθνές προφίλ με μεγαλύτερη ευελιξία στη μόχλευση κεφαλαίων.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι όμιλοι CVC (Υγεία-Metropolitan), Ιασώ, Ευρωκλινικής αλλά και το Ντυνάν, αποτελούν τους βασικούς παίχτες στις διεργασίες στον κλάδο και τους κύριους διεκδικητές, μαζί φυσικά με το ιατρικό Αθηνών, υψηλών μεριδίων στην πίτα της συγκεκριμένης αγοράς.

Μετά και την εξέλιξη στο Ιασώ, να επισημάνουμε πως είναι γνωστό ότι η Ευρωκλινική βρίσκεται σε συζητήσεις καθώς πλέον έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του fund της Global Finance.

Από εκεί και πέρα, στο Ντυνάν, αν και φαίνεται να μην προχωρούν οι διαδικασίες πώλησης, η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, επίσημα δηλώνει ότι «ακολουθεί τη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν κατά τη β’ φάση αξιολόγησης η οποία ολοκληρώθηκε στις 15/10/2018».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές αφορούν σε ένα ξένο fund αλλά και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης το οποίο θα ενεργούσε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν το Oaktree μετά το πέρας την απόκτησης του ομίλου Ιασώ να προχωρά και σε άλλες εξαγορές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του, καθώς κυρίαρχοι του παιχνιδιού στον κλάδο αυτή της στιγμή, είναι ο όμιλος CVC με μερίδιο που ξεπερνά το 30% και του Ιατρικού Αθηνών με μερίδιο άνω του 20%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι και το CVC, μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για την αφομοίωση και λειτουργική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού σχήματος που έχει προκύψει από τις μεγάλες εξαγορές, να προχωρά σε νέα κίνηση αλλά μέσα στο 2020.

Εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται και στον κορυφαίο όμιλο της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων, με σημαντική παρουσία επίσης και στον τομέα των κλινικών, Βιοϊατρική. Δεν είναι τυχαία μάλιστα η ανάληψη καθηκόντων συμβούλου διοίκησης του κ. Σωτήρη Μπερσίμη, τέως προέδρου του ΕΟΠΥΥ, στην ομάδα της Βιοϊατρικής με στόχο «να εισάγει τον όμιλο στην επόμενη εποχή».

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ