fbpxΗ Ελλάδα ουραγός στη λίστα των ναυτιλιακών κέντρων | Economistas.gr
Skip to main content

Η Ελλάδα ουραγός στη λίστα των ναυτιλιακών κέντρων

Η Ελλάδα ουραγός στη λίστα των ναυτιλιακών κέντρων
Φωτο: Shutterstock

Εκτός της πρώτης δεκάδας παραμένει και το 2019 η Αθήνα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, παρά τις πολύ μεγάλες προοπτικές που διαθέτει για την δημιουργία ενός ναυτιλιακού «πλέγματος» παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε ο μεγαλύτερος νηογνώμονας παγκοσμίως, ο DNV GL, σε συνεργασία με την Menon Economics, η Αθήνα κατατάσσεται στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (και πέμπτη μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων), παρά το γεγονός ότι διαθέτει ίσως το πιο σημαντικό και δυσεύρετο στοιχείο, την ύπαρξη πληθώρας ναυτιλιακών εταιρειών. 

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των ναυτιλιακών κέντρων παραμένει η Σιγκαπούρη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά, το Αμβούργο, το Ρόττερνταμ, το Χονγκ-Κονγκ και το Λονδίνο. Το κάθε ναυτιλιακό κέντρο βαθμολογείται με βάση πέντε βάσικά στοιχεία, που μετρούν ισόποσα στην τελική του κατάταξη: 1) Ναυτιλιακή Δύναμη, 2) Νομικές Υπηρεσίες και Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση, 3) Τεχνολογία ναυτιλίας, 4) Λιμενικές και μεταφορικές υποδομές, 5) Ελκυστικότητα και Ανταγωνιστικότητα. 

Το εντυπωσιακό και συνάμα απογοητευτικό στοιχείο στην περίπτωση της Αθήνας, είναι ότι ενώ στην πρώτη κατηγορία (εκείνη της ναυτιλιακής δύναμης) κατατάσσεται στην δεύτερη θέση, λόγω της φιλοξενίας της μεγαλύτερης ναυτιλιακής κοινότητας του κόσμου, σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, βρίσκεται κατά κανόνα κάτω από την 10η θέση, με αποκορύφωμα την κατηγορία της ανταγωνιστικότητας (15η θέση). Αν άλλα ναυτιλιακά κέντρα είχαν την τύχη να φιλοξενούν την μεγαλύτερη ναυτιλιακή δυναμή παγκοσμίως, είναι σαφές ότι θα είχαν ακόμα καλύτερες επιδόσεις ως διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «η δύναμη της Αθήνας εντοπίζεται στην εντυπωσιακά μεγάλη και ισχυρή εφοπλιστική κοινότητά της. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και πάνω από 700 πλοιοκτήτριες εταιρείες». Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Αθήνα εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως χώρος εξυπηρέτησης κυρίως των τοπικών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων και όχι ξένων ναυτιλιακών εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει καθόλου διεθνοποιημένο χαρακτήρα, όπως άλλα ναυτιλιακά κέντρα, που έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν εταιρείες από τρίτες χώρες. 

Επί σειρά ετών, κάθε κίνηση για ανάπτυξη ενός πλέγματος ναυτιλιακών υπηρεσιών και κινήτρων, προκειμένου η Αθήνα – κι εν προκειμένω ο Πειραιάς, να μπορέσουν να αναδειχθούν σε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, περιορίζεται σε κάποια ευχολόγια και εθιμοτυπικές συναντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων με εκπροσώπους της ναυτιλίας, για «ανταλλαγή απόψεων».

Σχεδόν ποτέ δεν θεσπίστηκε το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου η ανάπτυξη των σχετικών υπηρεσιών να έχει κάποια κεντρική κατεύθυνση και να είναι εφικτή η προσέλκυση ξένων ομίλων. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχονται αποσπασματικές υπηρεσίες, χωρίς περαιτέρω οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπου οι ενδιαφερόμενοι απολαμβάνουν πληθώρα προνομίων, παράλληλα με υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, δομημένες για να τους εξυπηρετούν τάχιστα και με ελάχιστη γραφειοκρατία. Το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου όλες οι δομές είναι εκ διαμέτρου αντίρροπες προς την διευκόλυνση του επιχειρείν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς ο όμιλος Τσάκου... παρακάμπτει τις τράπεζες
Πώς ο όμιλος Τσάκου... παρακάμπτει τις τράπεζες
Προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τον όμιλο ShipMoney, τον παγκόσμιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στον ναυτιλιακό κλάδο. Όλα τα μέλη πληρώματος θα λαμβάνουν τον μισθό τους ηλεκτρονικά.
Πώς ο όμιλος Τσάκου... παρακάμπτει τις τράπεζες
Κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές στη μάχη για το περιβάλλον
Κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές στη μάχη για το περιβάλλον
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα «ονόματα» της ελληνικής ναυτιλίας στη λίστα των 113 ναυτιλιακών εταιρειών που συνυπογράφουν μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές στη μάχη για το περιβάλλον
Οι ναυτιλιακές αναζητούν χρηματοδότηση από funds
Οι ναυτιλιακές αναζητούν χρηματοδότηση από funds
Οι τράπεζες περιορίζουν την έκθεσή τους στη ναυτιλία, οδηγώντας τις εταιρείες του κλάδου στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης.
Οι ναυτιλιακές αναζητούν χρηματοδότηση από funds
Εκτός κεφαλαιαγορών οι ελληνικές ναυτιλιακές
Εκτός κεφαλαιαγορών οι ελληνικές ναυτιλιακές
Βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση (discount).
Εκτός κεφαλαιαγορών οι ελληνικές ναυτιλιακές