Μεγάλο έργο της ΕΥΔΑΠ σε... νομικό κουβάρι

Στον αέρα βρίσκονται αρκετά μεγάλα έργα λόγω της σύγχυσης που έχουν προκαλέσει πρόσφατες αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2017 για τη δράση καρτέλ στα δημόσια έργα την περίοδο 1981-2012.
Το τελευταίο κρούσμα αφορά στην κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης της Παλλήνης, το οποίο με προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σκοπεύει να υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ.

Το ενδεχόμενο σοβαρών καθυστερήσεων ή ακόμα και παραπομπής του έργου στις ελληνικές καλένδες είναι πλέον ορατό, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δημοπράτησης δημοσίων έργων. Η υπόθεση αυτή παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον δεδομένου πως βρίσκονται αντιμέτωπες δύο από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, η Άκτωρ και η Intrakat.

Τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και για τη χώρα, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Αττικής.

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2018 η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε διαγωνισμό για το έργο που αφορά στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή της Παλλήνης, προϋπολογισμού 59 εκατομμυρίων ευρώ. Προσωρινός μειοδότης στο διαγωνισμό κηρύχθηκε η ΑΚΤΩΡ, με δεύτερο μειοδότη την Intrakat, συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή του διαγωνισμού έλαβε υπόψη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία είχε απορρίψει 3 ημέρες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου, προσφυγή εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Εμφιετζόγλου για το οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία, προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος της προσφυγής ήταν το αίτημα αποκλεισμού του σχήματος ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, το οποίο κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου, λόγω συμμετοχής των δύο εταιρειών στο καρτέλ.

Στη συνέχεια η εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας πως το σχήμα που μειοδότησε υπέβαλε ψευδή στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ).

Το ΕΕΕΠ αποτελεί κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την καταλληλότητα επιχειρήσεων για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Το ερώτημα που διατυπώνεται στο ΕΕΠ επαφίεται στην αναθέτουσα αρχή, δίχως να είναι απαραίτητα το ίδιο σε κάθε διαγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό δίκτυο της Παλλήνης, η ΕΥΔΑΠ καλείται να λύσει μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή του διαγωνισμού εξετάζει προσεκτικά όλες τις νομικές πτυχές του ζητήματος, δεδομένου πως στο ερώτημα του ΕΕΕΠ η ΑΚΤΩΡ απάντησε αρνητικά, ενώ ο δεύτερος μειοδότης, η Intrakat, έπραξε το αντίθετο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή του διαγωνισμού έχει ξεκινήσει να εξετάζει εάν η Intrakat έχει λάβει μέτρα επανόρθωσης μετά την εμπλοκή της στο καρτέλ, όπως ορίζει ο νόμος. Για την επίλυση του πολύπλοκου ζητήματος, η ΕΥΔΑΠ θα ζητήσει και τη συνδρομή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Οι όποιες αποφάσεις για την τύχη του έργου θα πρέπει να ληφθούν σύντομα, δεδομένου πως έχει ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020). Δεν αποκλείεται ωστόσο η διαγωνιστική διαδικασία να μην ολοκληρωθεί απρόσκοπτα λόγω προσφυγών στο ΣτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ