fbpxΕπιφυλακτικοί οι επενδυτές για την Μπλε Κέδρος | Economistas.gr
Skip to main content

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές για την Μπλε Κέδρος

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές για την Μπλε Κέδρος
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Χλιαρή» φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η υποδοχή από υποψήφιους θεσμικούς επενδυτές της επιχειρούμενης εισαγωγής των μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στελέχη της εταιρείας της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat) έχουν προσεγγίσει θεσμικούς επενδυτές και χρηματιστηριακούς παράγοντες, με στόχο να καταγράψουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις μετοχές της εταιρείας, ωστόσο, μέχρι σήμερα φαίνεται πως η ανταπόκριση είναι χαμηλότερη των προσδοκιών.

Όπως προκύπτει, πηγή προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι ο βασικός μισθωτής της πλειονότητας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της είναι η αλυσίδα Coco-Mat, γεγονός που αυξάνει τον επενδυτικό κίνδυνο. Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις και για το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας, καθώς έχει υιοθετηθεί μια καθετοποιημένη δραστηριότητα, αφού όλα τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και κυρίως τα ξενοδοχειακά, αναπτύσσονται εσωτερικά, σχεδιάζονται, ακόμα και επιπλώνονται από την Coco-Mat, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση, κυρίως για το πώς θα αναπτυχθεί στο μέλλον η εταιρεία. 

Αρνητικό ρόλο βέβαια έχει διαδραματίσει και η υπόθεση με το δεκαώροφο πολυτελές ξενοδοχείο της εταιρείας στο Κουκάκι. Μπορεί η επένδυση να μην κινδυνεύει, καθώς το κτίριο έχει κατασκευαστεί στο σύνολό του με πλήρως νόμιμη οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε το 2017, ωστόσο, η εταιρεία διστάζει να προχωρήσει στα επίσημα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου (χάνοντας εν τω μεταξύ και την πασχαλινή περίοδο), υπό τον φόβο αντιδράσεων των περιοίκων, που θα έπλητταν ακόμα περισσότερο την τύχη του ακινήτου.

Το ζήτημα είναι σημαντικό καθώς πρόκειται για το μεταλύτερο σε αξία ακίνητο του χαρτοφυλακίου της Μπλε Κέδρος. Με βάση την κατάσταση επενδύσεων στο τέλος του 2018, το ακίνητο έχει αποτιμηθεί στα 17 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24% της συνολικής αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μπλε Κέδρος διαθέτει 29 ακίνητα, επιφανείας 34.000 τ.μ. και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 74,6 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,7%. Τα περισσότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της είναι εμπορικά καταστήματα του δικτύου της Coco-Mat, όπως επίσης και ξενοδοχεία πόλης, καθώς εκτός από το ακίνητο της οδού Φαλήρου, η εταιρεία έχει αναπτύξει ξενοδοχειακές μονάδες και στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ηροδότου, όπως επίσης και στην Κηφισιά.

Εν μέσω των παραπάνω ζητημάτων, αλλά και του προεκλογικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί και δεν συμβάλλει θετικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προσφέρει κάποιου είδους παράταση στην διοίκηση της Μπλε Κέδρος, προκειμένου να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου για τις ΑΕΕΑΠ, μια εταιρεία του είδους οφείλει να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο εντός δύο ετών από την σύστασή της. Η Μπλε Κέδρος έλαβε άδεια λειτουργίας τον Μάρτιο του 2017.

Πάντως, χρηματιστηριακές πηγές επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά, η εταιρεία να προτιμήσει μια εναλλακτική οδό, προχωρώντας στην εξαγορά κάποιου χρηματιστηριακού «κελύφους», δηλαδή κάποιας ήδη εισηγμένης εταιρείας, ώστε να εισάγει με τον τρόπο αυτό τις μετοχές της στο χρηματιστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είδαν στην Αθήνα οι αναλυτές της Μ. Stanley
Τι είδαν στην Αθήνα οι αναλυτές της Μ. Stanley
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το νόμο Κατσέλη και τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ. Θα εκπληρωθούν οι στόχοι για τα προβληματικά ανοίγματα.
Τι είδαν στην Αθήνα οι αναλυτές της Μ. Stanley
Απογοητευτική η εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων!
Απογοητευτική η εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων!
Χαμηλοί βαθμοί στις τράπεζες, απέτυχαν οι μεταρρυθμίσεις. Ακόμη χειρότεροι στις άλλες εταιρείες. Το economistas αποκαλύπτει τις βαθμολογίες του οίκου ISS. Ποιές ειναι οι εξαιρέσεις.
Απογοητευτική η εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων!
Το μήνυμα από το Λονδίνο στους Έλληνες τραπεζίτες
Το μήνυμα από το Λονδίνο στους Έλληνες τραπεζίτες
Τα συμπεράσματα από το ετήσιο συνέδριο της Morgan Stanley: Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, προσδοκίες από τα σχέδια ΤΧΣ και Τρ. Ελλάδος για τα NPE.
Το μήνυμα από το Λονδίνο στους Έλληνες τραπεζίτες
Έχασε την αγορά της Αφρικής η Coca - Cola HBC
Έχασε την αγορά της Αφρικής η Coca - Cola HBC
Διαψεύδονται οι προσδοκίες εξαγοράς από την Coca - Cola HBC, «βουτιά» 7,5% για τη μετοχή. Ισχυρές πιέσεις και για τη μετοχή της Εθνικής. Νέες απώλειες για το Χρηματιστήριο.
Έχασε την αγορά της Αφρικής η Coca - Cola HBC