fbpxΦάρμακα του αύριο από την ελληνική Syn Innovation Lab | Economistas.gr
Skip to main content

Φάρμακα του αύριο από την ελληνική Syn Innovation Lab

Φάρμακα του αύριο από την ελληνική Syn Innovation Lab

Μεσούσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δύο έμπειρα στελέχη, γνώστες της φαρμακευτικής αγοράς, επιχειρούν ένα παράτολμο για πολλούς επιχειρηματικό βήμα, ιδρύοντας το 2014 μία νέα εταιρεία, με αντικείμενο το χώρο του φαρμάκου. Η εταιρεία Syn Innovation Laboratories, στα μόλις τέσσερα χρόνια παρουσίας της έχει καταφέρει να πετύχει κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ και μάλιστα ξεκινά ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ για την επέκτασή της στην πυρηνική ιατρική με την δημιουργία παραγωγικής μονάδας στον τομέα των ραδιοφαρμάκων.

Η πυρηνική ιατρική είναι ένας υπερσύγχρονος κλάδος της ιατρικής που χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων για τη διάγνωση, τον προσδιορισμό της σοβαρότητας αλλά και τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, γαστρεντερικών, ενδοκρινικών, νευρολογικών διαταραχών κ.α.

Ήταν το 2013 όταν οι κκ Γιάννης Κουτσουρίδης και Σάββας Θαλασσέλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα, αποφασίζουν και προχωρούν στην ίδρυση της εταιρείας Syn Innovation Laboratories, εισερχόμενοι στον  τομέα εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων και ραδιοφαρμάκων, ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, βιοτεχνολογικών και ειδικών διατροφικών προϊόντων, με στόχο την διάγνωση και θεραπεία και διατροφή ασθενών με καρκίνο η σπάνιες παθήσεις. 

Η ίδρυση της εταιρείας τυπικά γίνεται το τέλος του 2013, ενώ η ουσιαστική της δραστηριότητα ξεκινά το 2015. Είναι μία περίοδος όπου η Ελλάδα βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο κλάδος της υγείας έχει υποστεί ήδη σημαντικές απώλειες από τη δημοσιονομική προσαρμογή και ειδικότερα οι προοπτικές για τον κλάδο του φαρμάκου είναι δυσοίωνες. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η διοίκηση, την ώρα που η εταιρεία προχωρούσε σε τοποθετήσεις κεφαλαίων  της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αποφάσιζε την επιβολή των capital controls, ενώ οι σχέσεις της με την Ευρώπη και τους επίσημους πιστωτές κρεμόταν από μία κλωστή.

Παρόλ’ αυτά η εταιρεία ξεκινά τη δραστηριοποίησή της στο χώρο του φαρμάκου και πετυχαίνει μέσα στο 2015, κατά την πρώτη της ουσιαστικά χρήση κύκλο εργασιών 5,8 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,67 εκατ. ευρώ. Συνεργάζεται με την πολυεθνική εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Guerbet η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των σκιαγραφικών σκευασμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Παράλληλα με την εμπορική δραστηριότητα η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην υποβολή επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία μονάδας με εγκατάσταση κυκλότρου και την παραγωγή ραδιοφαρμάκων.

Στα τρία χρόνια που ακολουθούν η εταιρεία προχωρά στην αντιπροσώπευση και νέων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των σκευασμάτων της εντερικής διατροφής για ογκολογικούς ασθενείς (Nestle Health Science), καθώς επίσης στα καλλυντικά (NAOS) αλλά και στην εμπορία ραδιοφαρμάκων και ραδιοϊσοτόπων (πυρηνική ιατρική).

Το 2017 η εταιρεία καταφέρνει πωλήσεις της τάξης των 10,3 εκατ. ευρώ και κέρδη περίπου 2 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις εκτοξεύονται στα 18 εκατ. ευρώ λόγω της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων με τις σειρές καλλυντικών οι οποίες φτάνουν στο 20% των συνολικών πωλήσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι της δραστηριότητας αφορά στα σκιαγραφικά τα οποία κατέχουν το 50%, ενώ στο 20% έχει διαμορφωθεί ο τομέας των σκευασμάτων ειδικής διατροφής και το υπόλοιπο 10% τα σκευάσματα πυρηνικής ιατρικής.  

Η τελευταία αυτή κατηγορία αποτελεί επί της ουσίας και την πιλοτική προσπάθεια της Syn Innovation Laboratories για την είσοδό της στον τομέα των ραδιοφαρμάκων. Στόχος είναι η δημιουργία παραγωγής μονάδας και μάλιστα η εταιρεία θα είναι η δεύτερη που θα παράγει τη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων στη χώρα.

Για το λόγω αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Ειδικότερα η εταιρεία προχωρά σε επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στην δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις εντοπισμού καρκινικών όγκων σε αρχικό στάδιο στην περιοχή των Αγίων Θεωδώρων-Λουτρακίου - Περαχώρας. Το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 2,35 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση η συνολική επένδυση θα είναι της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την περάτωση των εγκριτικών διαδικασιών όπως η περιβαλλοντική μελέτη. Εκτιμάται ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα επιτευχθεί η εγκατάσταση του κυκλότρου αλλά το πιθανότερο η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Η επένδυση θα γίνει με ίδια κεφάλαια χωρίς μάλιστα τη χρήση δανεισμού. Η εταιρεία να σημειωθεί ότι έχει μηδενικό δανεισμό. 

Για το 2019 η πορεία του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου των προϊόντων της Syn Innovation Laboratories εξασφαλίζει άνοδο των πωλήσεων της τάξης του 10%, ενώ η έναρξη της παραγωγής και η κυκλοφορία ιδιοπαραγόμενων ραδιοφαρμάκων θα οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.  Όπως μάλιστα σημειώνεται, το γεγονός αυτό θα έχει θετική επίδραση συνολικά στις δαπάνες υγείας, καθώς τα εισαγόμενα σκευάσματα έχουν αφενός υψηλές τιμές αφετέρου  υπάρχει σχετική δυσκολία στη διακίνησή τους καθώς  έχουν μικρή διάρκεια ζωής.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάρμακα σε 4 ηπείρους από τη δημιουργό του Salospir
Φάρμακα σε 4 ηπείρους από τη δημιουργό του Salospir
Καινοτομία και μεγάλες επενδύσεις ακόμη και στα χρόνια της κρίσης «έχτισαν» έναν από τους ισχυρότερους φαρμακευτικούς ομίλους της Ελλάδας με εξαγωγές σε 61 χώρες.
Φάρμακα σε 4 ηπείρους από τη δημιουργό του Salospir
Η ελληνική εταιρεία που τα βάζει με πολυεθνικές
Η ελληνική εταιρεία που τα βάζει με πολυεθνικές
Η ιστορία επιτυχίας της Ευρωχαρτική που από μικρή ομόρρυθμη εταιρεία κατάφερε να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια.
Η ελληνική εταιρεία που τα βάζει με πολυεθνικές
Η κρητική βιομηχανία που ποντάρει 420 εκατ. στην ενέργεια
Η κρητική βιομηχανία που ποντάρει 420 εκατ. στην ενέργεια
Το success story της Καράτζης: Άπλωσε τα... δίχτυα της σε πάνω από 60 χώρες κατακτώντας την κορυφή στον κλάδο της, μπήκε στον τουρισμό και τώρα επεκτείνεται δυναμικά στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας.
Η κρητική βιομηχανία που ποντάρει 420 εκατ. στην ενέργεια
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
Με τα επώνυμα ρούχα BSB και Lynne, η B&F κερδίζει συνεχώς έδαφος στις αγορές του εξωτερικού, όπου πραγματοποιείται το 24% του τζίρου.
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
Η εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών πέρασε την κρίση με συνεχή αύξηση τζίρου και έφθασε σε ρεκόρ κερδών το 2018, ενώ έχει κατακτήσει ισχυρή θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών