Αρκούν 60 εκατ. για να σωθεί η Euromedica;

Πλήθος ερωτηματικών προκαλεί η ανακοίνωση της Euromedica ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ, με κύριο μέλημα να αποφύγει τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων από την εκκαθαρίστρια της μητρικής Axon Συμμετοχών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η διοίκηση το 50% της αύξησης επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας Axon έναντι τρίτων, για τις οποίες έχουν επιβληθεί από το δικαστήριο μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης εις χείρας της εταιρείας».

Όπως αναφέρεται, προτείνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού 60 εκατ. ευρώ με την έκδοση έως 50.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,80 ευρώ εκάστη και τιμή διάθεσης 1,2 ευρώ. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται την υπερψήφιση του θέματος, καθώς η εταιρεία έχει άμεσα ανάγκη από την εισροή κεφαλαίων για την αποπληρωμή υποχρεώσεών της.

Διευκρινίζεται ότι το 50% των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση χρεών της Axon ώστε να αποδεσμευτούν στοιχεία ενεργητικού της Euromedica που θα έπρεπε να διατεθούν προς εξόφληση αυτών. Το υπόλοιπο 50% της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί για μείωση δανεισμού και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας καθίσταται απολύτως απαραίτητη καθώς τα Ίδια Κεφάλαια της έχουν καταστεί αρνητικά, όπως προκύπτει και από τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της. «Η ολοκλήρωση της εν θέματι αυξήσεως το συντομότερο δυνατόν και η πλήρης κάλυψή της θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητας της εταιρείας και θα της επιτρέψει να αποπληρώσει σημαντικό ύψος υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων λειτουργικών υποχρεώσεων της τόσο προς το Ελληνικό Δημόσιο (φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις) όσο και προς τραπεζικά ιδρύματα».

Από την τελευταία αυτή αναφορά προκύπτουν και εύλογα ερωτήματα καθώς με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου για την εκκαθάριση της Axon σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της Euromedica είναι αρνητικά στο ύψος των 200 εκατ. ευρώ! Άρα η αύξηση των 60 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρή για την κάλυψή της συσσωρευμένης ζημιάς.

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις ήτοι για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι συνολικές -μη τραπεζικές υποχρεώσεις φτάνουν στα περίπου 150 εκατ. ευρώ με το 45% αυτών να αφορά βέβαια προμηθευτές. Και πάλι λοιπόν τα νέα κεφάλαια δεν επαρκούν. Τέλος, να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος των μετοχών είναι ήδη ενεχυριασμένο στην Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, με το σκεπτικό ότι η μητρική που κατέχει περίπου 47,62% στην εταιρεία δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στην αύξηση, ενώ φυσικά αμφισβητείται, δικαιολογημένα, η συμμετοχή και της Healthcare Investors την οποία διαχειρίζεται η Farallon Capital Management και κατέχει 17,52%, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρίτος που θα πρέπει να καλύψει την αύξηση. Μπορεί αυτός να είναι η οικογένεια Λιακουνάκου;

Όπως αναφέρει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για να τεθεί η Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, οι μέτοχοι της εταιρείας συμμετοχών, παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις τους δεν προχώρησαν ποτέ σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ δεν έπεισαν το δικαστήριο για τους ισχυρισμούς τους ότι η Πειραιώς κατέθεσε το αίτημα μόνο και μόνο για να «βάλει στο χέρι» τη Euromedica λειτουργώντας υπέρ της Farallon.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ