Τελειώνει ο χρόνος για τη διάσωση της Folli Follie

Σημαντικές εξελίξεις που οδηγούν σε ενίσχυση της σεναριολογίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τον όμιλο των FolliFollie σημειώθηκαν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με τη βασική ανακοίνωση της εταιρείας να αφορά στην εκτίμηση του ελεγκτικού οίκου PWC ότι θα καταφέρει να εκδώσει ελεγμένη οικονομική έκθεση για το 2017 μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Το εν λόγω γεγονός από μόνο δεν αποτελεί και τόσο θετική είδηση, καθώς η συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται προαπαιτούμενο ώστε να καταθέσει η εταιρεία αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα. Με το σκεπτικό ότι η περίοδος της έκδοσης είναι μια «νεκρή» περίοδος για τα δικαστήρια, τότε η διαδικασία ένταξης στον κώδικα αναμένεται να γίνει -εφόσον αυτό είναι εφικτό- με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο μεσοδιάστημα οι εξελίξεις εις βάρος της εταιρείας τρέχουν. Πριν μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι ο όμιλος έχασε ένα ακόμη σήμα, τη Samsonite, ενώ την ίδια στιγμή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή προσφυγή 56 επενδυτών οι οποίοι αιτήθηκαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να αποζημιωθούν. Ειδικά το τελευταίο θεωρείται ένα δεδομένο που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε νέες προσφυγές.

Παράλληλα η εταιρεία φαίνεται να μεθοδεύει την πώληση κι άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως το Μινιόν και της θυγατρικής Links of London, στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph σχετικά με τη βρετανική θυγατρική.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένει έντονα για την παροχή ακριβών στοιχείων και για έλεγχο της «πέτρας του σκανδάλου» που δεν είναι άλλη από τη δραστηριότητα της θυγατρικής στην Ασία. Υπενθυμίζεται ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε από εκεί πριν να δημοσιευτεί το πόρισμα της Alvarez & Marsal (A&M), επί των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ασία, σύμφωνα με το οποίο ο πραγματικός τζίρος της FF Group Sourcing Limited - FFGS δεν ήταν 1,1 δις. δολάρια, αλλά μόνο 110 εκατ. δολάρια. Τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει κυρώσεις στη Folli Follie.

Η PwC που ήδη έχει αναλάβει τον έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων της FFG , όπως έχει αναφερθεί συναντά σημαντικές δυσκολίες στον έλεγχο της εκεί θυγατρικής ενώ φέρεται να επικαλείται και άλλα ζητήματα σχετικά με την ανάληψη της συγκεκριμένη διαδικασίας. Μάλιστα είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της εταιρείας, προκειμένου να καθοριστεί ένα πλαίσιο εργασίας. Συνέχεια αυτής ήταν η «δέσμευση», όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο ΧΑ, ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες, η δημοσίευση της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση που έληξε στις 31.12.2017 (με την έννοια του άρθρου 4 του Ν. 3556/2007) αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τις 15 Ιουλίου 2019».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να εξασφαλίζεται κάποιος χρόνος όμως αυτό δε σημαίνει και πολλά καθώς δεν δίνονται προς το παρόν εγγυήσεις σχετικά με το τι θα μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεση του εκτιμητή. Αν αυτή έχει πληθώρα «αστερίσκων» δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να ικανοποιήσει τις αρχές.

Επίσης ακόμη δεν έχουν επίσημα εκδικαστεί ευθύνες σχετικά με το ποιοι είναι υπαίτιοι για την κατάσταση του ομίλου και τη εξαπάτηση των επενδυτών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποστείλει σχετικούς φακέλους στο δικαστήριο, ενώ και η ίδια η εταιρεία έχει αναφέρει ότι κινείται δικαστικά ενάντια στην πρώην διοίκηση, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Η δε οικογένεια υπερασπίζεται τον εαυτό της αναφέροντας σε πρόσφατη ανακοίνωση ότι εκτίθεται ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών οργάνων και αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ