Συσκευασίες υψηλής τεχνολογίας made in Greece

Τέσσερις δεκαετίες συνεχούς δραστηριότητας συμπληρώνει φέτος η εισηγμένη εταιρεία παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών συσκευασίας Flexopack, «επέτειος» που συνδυάζεται με την επίτευξη των υψηλότερων επιδόσεων από πλευράς κύκλου εργασιών και εξωστρέφειας τον πωλήσεων της. Πέρυσι ο όμιλος παρουσίασε κύκλο εργασιών περί τα 85 εκατ. ευρώ, με το 86% να προέρχεται από ξένες αγορές, ενώ οι συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές επενδύσεις για το διάστημα 2014-2018 έφτασαν τα 42 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία συστάθηκε αρχικά ως Ομόρρυθμη το 1979 στο Κορωπί Αττικής, όπου και σήμερα διατηρεί τις βασικές της εγκαταστάσεις, και το 1988 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία στη σημερινή της μορφή ενώ είναι εισηγμένη από το 1996 στο ΧΑ.. Όλα αυτά τα χρόνια η Flexopack έχει αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή films συσκευασίας πολλαπλών στοιβάδων, κατέχοντας στην Ελληνική αγορά κυρίαρχη θέση με τον ανταγωνισμό να προέρχεται από περιορισμένο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Τα προϊόντα του ομίλου απευθύνονται ευρέως σε πολλούς τομείς, o κυριότερος από τους οποίους είναι ο κλάδος συσκευασίας τροφίμων, ένας ευαίσθητος τομέας οποίος απαιτεί εξειδίκευση και επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία. Ένα πεδίο στο οποίο από νωρίς στράφηκε η οικογένεια Γκινοσάτη, η οποία ελέγχει τον όμιλο. Σημειώνεται μάλιστα ότι από το Σεπτέμβριο του 1995 λειτουργεί και είναι κάτοχος πιστοποιητικού διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 για την έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, διάθεση και τεχνική υποστήριξη των προϊόντων της, το οποίο της έχει χορηγηθεί από την εταιρία Βureau Veritas. Επίσης τον Απρίλιο του έτους 2003 η Εταιρία πιστοποιήθηκε με το νέο πρότυπο υγιεινής, το British Retail Consortium (BRC). Το εν λόγω πρότυπο - πανευρωπαϊκής αναγνώρισης - εισάγει υψηλότατες απαιτήσεις υγιεινής, ασφάλειας προϊόντος και ποιότητας.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρίας ευρίσκονται στην θέση Τζήμα στο Κορωπί Αττικής σε δύο ιδιόκτητα οικόπεδα συνολικής εκτάσεως 29.432 τ.μ. ενώ η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι 25.700 τ.μ. περίπου, μετά και την ολοκλήρωση πέρυσι σημαντικής επένδυσης. Η επένδυση αφορούσε στην κατασκευή του νέου βιομηχανικού κτιρίου της εταιρίας που περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία συνολικής επιφάνειας 8.485 τ.μ. και αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητά της.

Εξωστρέφεια

Στις 20 Ιουλίου 2007, η Flexopack S.A. απέκτησε το 75% της πολωνικής εταιρείας Fescopack Sp. Z o.o. που βρίσκεται στο Malbork της Πολωνίας στην περιοχή Gdansk . Το 2015 η εταιρεία άλλαξε το όνομά της από την Fescopack Sp. Z o.o στην Flexopack Polska Sp. Z o.o και μετά από περαιτέρω επενδύσεις η Flexopack κατέχει πλέον το 100%.

Επίσης το 2010 η ελληνική εισηγμένη προχώρησε στην ίδρυση της Flexosystems Ltd. στο Βελιγράδι, με στόχο την διανομή, προώθηση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά της Σερβίας

Το 2014 προχωρά στην ίδρυση της Flexopack International Limited, εταιρεία συμμετοχών η οποία είναι κατά 100% μέτοχος της Flexopack PTY Ltd., της Flexopack Properties Ltd. και της Flexopack Trade and Services UK Ltd.

Η Flexopack PTY Ltd ιδρύθηκε το 2014 και αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό βήμα για τον όμιλο. Έχει έδρα στο Μπρίσμπεϊν, της Αυστραλίας και ασχολείται με την επεξεργασία εύκαμπτων πλαστικών προϊόντων συσκευασίας και χονδρικής διανομής τους στην Αυστραλία. Τα προϊόντα προορίζονται για συσκευασίες τροφίμων στη βιομηχανία κρέατος, γαλακτοκομικών, θαλασσινών και πουλερικών.

Επίσης την ίδια χρονιά ιδρύεται και η Flexopack Trade and Services UK Limited που λειτουργεί ως χονδρέμπορος προϊόντων συσκευασίας τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2016 ιδρύεται η Flexopack ΝΖ Ltd στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και ασχολείται με τη διανομή των προϊόντων της μητρικής της Flexopack PTY Ltd.

To 2017 η διοίκηση αποφασίζει την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητά της στην Αυστραλία ιδρύοντας την Flexopack Properties Ltd , θυγατρική επίσης της Flexopack International Limited, η οποία πρόκειται και να δημιουργήσει μια νέα μονάδα παραγωγής.

Επίσης πέρυσι ο όμιλος προχώρησε στη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας στη Λυών της Γαλλίας –επίσης μέσω της Flexopack International Limited. Η σύσταση και της εν λόγω νέας εταιρείας εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου για την στοχευμένη διεύρυνση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παγκοσμίου δικτύου διανομής και διάθεσης των προϊόντων του

Πέρα από τις παραπάνω θυγατρικές ο όμιλος συμμετέχει με 50% στην εταιρεία πλαστικών Inova S.A. και με 47,7% στην εταιρεία μεταποίησης υλικών συσκευασίας Βλάχος ΑΕ.

Προοπτικές

Φειδωλή σε αναφορές και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, η διοίκηση επισημαίνει ότι για την τρέχουσα χρονιά διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ενόψει του έντονα εξαγωγικού προσανατολισμού του ομίλου, οι προοπτικές, τα αποτελέσματα και η πορεία του εξαρτώνται από την κατάσταση που επικρατεί πρωτίστως μεν στην παγκόσμια, και δευτερευόντως στην εγχώρια οικονομία και αγορά.

Ο όμιλος εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης ενός ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος, με βασικό σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς του, την γεωγραφική διασπορά και ενίσχυση των παραγωγικών του βάσεων και εν γένει των παραγωγικών του υποδομών καθώς και την ενίσχυση του παγκοσμίου δικτύου διανομής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ