Ικτίνος: Τετραετία ρεκόρ σε πωλήσεις - κέρδη

Νέα ρεκόρ κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών (EBITDA) αναμένει την επόμενη τετραετία ο όμιλος επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου Ικτίνος, φτάνοντας το 2022 στα 85 εκατ. ευρώ και τα 34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 53 εκατ. ευρώ και 21,5 εκατ. ευρώ το 2018. Η δυναμική των ενοποιημένων πωλήσεων βασίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, κυρίως στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της εταιρείας στη Δράμα αλλά και στα νέα λατομεία που απέκτησε πέρυσι.

Παράλληλα σημαντικές θεωρούνται και οι προοπτικές από την ανάπτυξη του κλάδου real estate μέσω της θυγατρικής εταιρείας Latirus Ltd, η οποία προωθεί την ανάπτυξη ενός μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας, μαρίνα τουριστικών σκαφών, γήπεδο golf, συνεδριακό κέντρο και δύο οικιστικές περιοχές με 300 βίλλες. Το συνολικό κόστος του έργου θα κυμανθεί μεταξύ 150-200 εκατ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η διοίκηση κατά την παρουσίαση του ομίλου στους αναλυτές, η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Δράμα, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η αλλαγή του μίγματος πωλήσεων, οι υπόγειες εξορύξεις και τα νέα λατομεία (Πελοποννήσου και Πύργων) θα οδηγήσουν στη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους EBITDA στο 40%, με τον τζίρο να κινείται ανοδικά κατά 12% κάθε χρόνο σε ορίζοντα 4ετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η μητρική εταιρία υπέβαλλε επενδυτικό φάκελο με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 συνολικής αξίας 6.913.000 ευρώ, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του νέου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Δράμας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας και την βελτίωση του παραγόμενων προϊόντων, καθώς και την ανέγερση νέων γραφείων-έκθεσης.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται αύξηση των πωλήσεων στα 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο της επένδυσης του νέου εργοστασίου και αναμένεται εντός του 2019 να ξεκινήσει η ανέγερση των νέων γραφείων-έκθεσης στη ΒΙΠΕ συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ. Συνολικά η εταιρεία πέρυσι επένδυσε περί τα 29εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις εξαγορές λατομείων. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 9 ενεργά λατομεία μαρμάρου, που βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο όμιλος εξάγει το 95% της παραγωγής του σε περισσότερες από 90 χώρες. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του 2017, η εταιρεία είναι η Νο3 μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών μαρμάρου, πίσω από τις Κυριακίδης και Παυλίδης, με μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών της τάξης του 12%. Η Κίνα απορροφά το 44,31% των εξαγωγών, το Χονγκ Κονγκ 12,40% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4,90%.

Παράλληλα με τον κλάδο μαρμάρου και του real estate, από το 2007, η Ικτίνος δραστηριοποιείται και στον τομέα των ΑΠΕ και το 2010 έθεσε σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο ισχύος 22 MW. Επίσης διαθέτει άδειες παραγωγής, συνολικής ισχύος 83 σε μια σειρά αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ