Ώθηση στα κέρδη της ΕΧΑΕ από τον αυξημένο τζίρο στο ΧΑ

Φωτό: Eurokinissi

Με αυξημένη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 110 εκατ. ευρώ έκλεισε ο Μάιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών πάνω από 10%, οδηγεί σε σημαντικά έσοδα και κέρδη για τον όμιλο ΕΧΑΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς και με βάση τα στοιχεία αναμένεται δυναμική ανάκαμψη τόσο σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα όσο και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ειδικότερα μετά την ιδιαίτερα καλή πορεία των συναλλαγών το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, ο μέσος τζίρος στο σύνολο των πρώτων 5 μηνών στο ΧΑ αυξήθηκε στα περίπου 62 εκατ. ευρώ, έναντι μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2018 στα 55 εκατ. ευρώ και έναντι 46 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Από τη στιγμή που η ΕΧΑΕ παρουσίασε κέρδη το πρώτο τρίμηνο με μια χαμηλή δραστηριότητα, η πραγματοποιηθείσα αύξηση του τζίρου θα δώσει σημαντική άνοδο των κερδών σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου. Κι αυτό καθώς ένας ημερήσιος τζίρος στα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ θεωρείται break even με βάση το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου κι έτσι όλα τα επιπλέον έσοδα από τις συναλλαγές μεταφράζονται σχεδόν αυτόματα σε κέρδη σε συνδυασμό βέβαια και με την κεφαλαιοποίηση.

Επίσης η κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί κατά 10-12% το τελευταίο διάστημα και αυτό επίσης μεταφράζεται σε έσοδα και κέρδος, καθώς αυξάνεται και το ποσοστό που καταβάλλουν οι εισηγμένες στο ΧΑ και το αποθετήριο με βάση την χρηματιστηριακή αξία. Μια άλλη παράμετρος είναι και το γεγονός ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε κάτω από το 3% και ενδεχομένως να ανοίγει ένα νέο παράθυρο για εκδόσεις νέων ομολόγων εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 η μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 48,6 δις. ευρώ, μειωμένη κατά 13,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018 (56,4 δις. ευρώ). Ήδη η κεφαλαιοποίηση έχει φτάσει στα 56,6 δισ. ευρώ και άρα έχει αποκατασταθεί η εικόνα απώλειας του πρώτου τριμήνου.

Επίσης η συνολική αξία συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2018 (2,8 δις.) παρουσιάζει μείωση 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,46 δισ. ευρώ), ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε σε 46 εκατ. ευρώ έναντι 72 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφανίζοντας μείωση 36,2%. Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά όπως αναφέραμε, ενώ η εκτιμώμενη διατήρηση του καλού κλίματος λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα αυξήσει κι άλλο τους ημερήσιους τζίρους. Να σημειωθεί ακόμη ότι πέρυσι από τον Ιούνιο και μετά το ΧΑ παρουσίασε μείωση συναλλαγών, μια παράμετρος που επίσης ευνοεί τη σύγκριση των φετινών στοιχείων κατά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2019 σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ