Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ζυμαρικών η Eurimac

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΑ
Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ζυμαρικών η Eurimac

Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζυμαρικών στην Ελλάδα. Με έδρα στο ακριτικό Κιλκίς, όπου διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη, η Eurimac (παράγει ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και δικά της brands όπως τα ΜΑΚΒΕΛ) εξάγει σήμερα το 40% της παραγωγής της και έχει κατορθώσει να πουλά υψηλής ποιότητας ελληνικά μακαρόνια σε δεκάδες χώρες: από την Αγγλία και την Γερμανία μέχρι την Κούβα και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurimac Σταύρο Κωνσταντινίδη, η Ιαπωνία μαζί με την Αγγλία αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της εταιρείας, καθώς το 40% του εξαγωγικού της τζίρου προέρχεται από αυτές.

Η Εurimac η οποία ιδρύθηκε πριν από 80 χρόνια, απασχολεί 120 άτομα και αρχίζει νέες επενδύσεις της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές επενδύσεις ων τελευταίων 20 ετών στα 55 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική ανάπτυξής της βασίζεται αφενός στη διεύρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού με στόχο το 2020 το ποσοστό των εξαγωγών να φτάσει τουλάχιστον το 42% και, δεύτερον, στην ενίσχυση του επώνυμου brand ΜΑΚΒΕΛ στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, «χρησιμοποιούμε μόνο ελληνικά σιτάρια για την παραγωγή των ζυμαρικών μας και όλες οι πρώτες ύλες μας είναι ελληνικές. Η παραγωγική μας δυνατότητα ξπερνάει τους 70.000 με 72.000 τόνους ετησίως, ενώ φέτος είμαστε στους 56.000 τόνους, με αύξηση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό, η οποία θα ανέλθει στους 22.000 τόνους, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για την ελληνική αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη «η Eurimac είναι καθαρά παραγωγική μονάδα ζυμαρικών. Δεν εμπορεύεται ούτε εισάγει άλλα είδη ζυμαρικών, όπως τορτελίνια ή ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, προϊόντα που παράγονται μόνο στην Ιταλία.

Σε ερώτηση αν θα εισέλθει η εταιρεία και σε αυτό το κομμάτι, ο κ. Κωνσταντινίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας πως είναι μία επένδυση η οποία εξετάζεται.

Αναφορικά με την ελληνική αγορά ζυμαρικών, ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει ότι είναι στάσιμη και ανέρχεται στα 110.000 τόνους ετησίως, αντιστοιχεί δε σε 10 με 11 κιλά κατά άτομο. Αν μάλιστα προστεθούν και οι εξαγωγές που πραγματοποιούν οι εταιρείες ζυμαρικών, οι οποίες ανέρχονται στους 55.000 τόνους, τότε η συνολική αγορά ζυμαρικών δεν ξεπερνά τους 165.000 τόνους.

Η Eurimac έχει ισχυρή θέση στον τομέα της ιδιωτικής ετικέτας και αποτελεί βασικό πελάτη όλων των μεγάλων λιανεμπόρων, που απορροφούν το 70% της διανομής στο εσωτερικό. Η διοίκηση προσβλέπει σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων μέσα από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του βασικού εμπορικού brand και φιλοδοξία της είναι τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ να μπουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Μάλιστα θεωρεί «ισχυρό χαρτί» την καινοτομία του «ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά», η οποία δεν βασίζεται μόνο στη σύνθεσή του από πέντε διαφορετικά συστατικά -σκληρό σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι και όλυρα- αλλά και στην διαδικασία μαγειρέματος και τη μοναδική γεύση. Επίσης μην ξεχνάμε και την πρωτοτυπία στην παραγωγή του «τετράγωνου σπαγγέτι», που λάνσαρε η εταιρεία πριν μερικά χρόνια.

Η εταιρεία, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης δρολογεί και νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά με αλεύρι οσπρίων κ.α.

Αναφορικά με τις προσφορές στο ράφι, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurimac τονίζει: «Εμείς δεν παίζουμε με τις τιμές. Δεν έχουμε τη μία φορά ένα προϊόν 100 και την άλλη 50. Δεν μπορείς να πουλάς κάτι στη μισή τιμή, γιατί είτε πουλάς με υπερκέρδος ή χανεις το 50%. Το να έχεις μία προσφορά της τάξης του 10% με 15% το καταλαβαίνω, αλλά το 50% δεν το καταλαβαίνω. Εμείς έχουμε μια σταθερή πολιτική προσφορών. Μία έντιμη παρουσία στο ράφι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εγχώρια αγορά ζυμαρικών, η οποία ανέρχεται στους 110.000 τόνους ετησίως, αναλύεται ως εξής:

  1. Barilla Hellas AE: σύνολο πωλήσεων κατ’ έτος 31.600 τόνοι στα brands MISKO και Barilla.
  2. Μέλισσα-Κίκιζας: πωλήσεις κατ’ έτος 30.500 τόνοι στα brands Μέλισσα-Stella-ΑβεζΝτεβέτα-Primo Gusto και 9.500 τόνους σε brands Private Label, σύνολο 40.000 τόνοι.
  3. EURIMAC AE: σύνολο πωλήσεων κατ’ έτος 6.000 τόνοι στα brands ΜΑΚΒΕΛ, La Famiglia, La Grande Pasta, La Mediterranea, Ελληνικός Sitos και 26.000 τόνοι σε brands Private Label, σύνολο 32.000 τόνοι.
  4. Ζυμαρικά εισαγωγής και διάφορα brands άλλων ζυμαρικών π.χ. Ήλιος: Σύνολο 6.400 τόνοι.

Οι εξαγωγές ζυμαρικών ανέρχεται στους 55.000 τόνους οι οποίοι αναλυτικά έχουν ως εξής:

  1. EURIMAC AE: 20.300 τόνοι
  2. Barilla Hellas AE: 18.000 τόνοι
  3. Μέλισσα-Κίκιζας: 12.400 τόνοι
  4. Διάφοροι: 4.000 τόνοι
ΣΧΕΤΙΚΑ