fbpxΝομικά «πυρά» κατά της Jumbo για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές | Economistas.gr
Skip to main content

Νομικά «πυρά» κατά της Jumbo για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Νομικά «πυρά» κατά της Jumbo για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
Κατάστημα της Jumbo / Φωτογραφία: SOOC

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από σωματεία και φορείς έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης της Jumbo να ανακοινώσει τη λειτουργία των καταστημάτων της Κατερίνης και της Πρέβεζας όλες τις Κυριακές του χρόνου. 

Η πρώτη «μάχη» θα δοθεί την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, καθώς η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας προκήρυξε απεργία για να μπλοκάρει τη λειτουργία του καταστήματος Jumbo της περιοχής. 

«Στο προσχηματικό επιχείρημα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, θα μειώσει τις τιμές και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, τους απαντάμε ότι για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά τα εισοδήματα από εργαζόμενους και καταναλωτές» αναφέρει μεταξύ άλλων το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πρέβεζας, καλώντας τους καταναλωτές «να αποφεύγουν τις αγορές τους τις Κυριακές». 

Οι δηλώσεις του mr. Jumbo Απόστολου Βακάκη «εκτόξευσαν» την ένταση

Ο ισχυρός άνδρας της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, άνοιξε προ ημερών τα χαρτιά του για τη λειτουργία των καταστημάτων του, τις Κυριακές. Ο mr. Jumbo, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί η τοπική απασχόληση σε Πρέβεζα και Κατερίνη, καθώς δεν θα διακοπούν οι συμβάσεις των εποχικών υπαλλήλων. Επιπλέον, για να στηρίξει την απόφασή του επικαλέστηκε τον ανταγωνισμό, που επιλέγει να ανοίγει τα καταστήματά του τις Κυριακές.  

Κατά τη ΓΣ των Jumbo, o κ. Βακάκης ερωτήθηκε και για τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας Σκαλβενίτης να μην ανοίγει τα καταστήματά της τις Κυριακές. Ο Απόστολος Βακάκης απάντησε για τη Σκλαβενίτης ότι η στάση της για τις Κυριακές ξεκίνησε ως επιχειρηματική επιλογή και εξελίχθηκε σε κίνηση marketing, απέναντι στον ανταγωνισμό που ανοίγει τα καταστήματά.

Σε εκείνο το σημείο, ο πρόεδρος της Jumbo εμφανίζεται να είπε για τη Σκλαβενίτης ότι «εφόσον αισθάνεται τόσο δυνατός ώστε να πηγαίνει κόντρα στον ανταγωνισμό και εφόσον έχει το δικαίωμα να το κάνει ας συνεχίσει να το κάνει» και προσέθεσε σε δηκτικό τόνο: «Δεν θέλω να πρωτοστατήσω στο να δουλεύουμε τις Κυριακές. Αν η κοινωνία επιλέξει στο όνομα των ανέργων ή στο όνομα των καταναλωτών να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές, θα ακολουθήσουμε δυσάρεστα. Είμαι κατηγορηματικός, πρέπει να διερευνήσουμε μήπως πρέπει να μην δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες».

Νομικά μέτρα κατά της Jumbo από την Κατερίνη

Μιλώντας στο economistas.gr, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η εταιρεία Jumbo επωφελήθηκε από μια παράνομη απόφαση της αντιπεριφέρειας, η οποία ελήφθη δίχως διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. «Η αντιπεριφερειάρχης, από μόνη της και εντελώς παράνομα προχώρησε σε αναθεώρηση μιας απόφασης της 31ης Οκτωβρίου του 2013 για τη λειτουργιά των καταστημάτων τις Κυριακές. Εμείς ενημερωθήκαμε, τελείως ξαφνικά, για τη λειτουργία των Jumbo την προηγούμενη Κυριακή. Θα κάνουμε κινητοποίηση, όμως το θέμα δεν θα λήξει εκεί» τονίζει η Δέσποινα Κωνσταντίνου. 

Οπως εξηγεί για το ζήτημα της Jumbo και εν γένει της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην Κατερίνη «ετοιμάζουμε αίτηση ανάκλησης, ώστε να μην ανοίγουν τα καταστήματα μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση προσφυγής που έχουμε κάνει στα διοικητικά δικαστήρια, για πλήρη ακύρωση της απόφασης».

Την ίδια στιγμή, μέτρα κατά της Jumbo ετοιμάζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ρέχα στην εφημερίδα «Μακεδονία», σχεδιάζεται να κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αποτρέψει το άνοιγμα του Jumbo τις Κυριακές. 

«H Jumbo προέβη σε απολύσεις στις 30 Δεκεμβρίου»

Αναφορικά με το επιχείρημα του Απόστολου Βακάκη περί ενίσχυσης της απασχόλησης, μέσω της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου απαντά: 

«Μιλούν για μείωση της ανεργίας. Είναι καταφανέστατα υποκριτικό καθότι στην Πιερία, στο Βαρικό, είχε απολύσεις στα Jumbo στις 30 Δεκεμβρίου. Είχαν πει για 15 απολύσεις και τελικά έγιναν περί τις 10. Και πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, όχι εποχικούς υπαλλήλους. Τι έχει να απαντήσει γι' αυτό η ιδιοκτησία των Jumbo;». 

Καταλήγοντας, η Δέσποινα Κωνσταντίνου σημειώνει ότι «πρέπει να ξεκινήσει μια νέα φάση διαβούλευσης για να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες της Κατερίνη που είναι αντίθετοι. Οι μικρές επιχειρήσεις, η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας στην Πιερία δεν θέλουν τις Κυριακές. Και πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουμε πως αν ψωνίζουμε τις Κυριακές, θα καταλήξουμε στο τέλος να εργαζόμαστε όλοι τις Κυριακές». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jumbo: Αύξηση 7% των πωλήσεων το τελευταίο 10μηνο
Jumbo: Αύξηση 7% των πωλήσεων το τελευταίο 10μηνο
Αύξηση 7% κατέγραψαν οι πωλήσεις του oμίλου Jumbo το δεκάμηνο από Ιούλιο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο 2019, καθώς ώθηση στις πωλήσεις έδωσε η δυναμική αγορά της Ρουμανίας.
Jumbo: Αύξηση 7% των πωλήσεων το τελευταίο 10μηνο
Πέντε εισηγμένες μοιράζουν στους μετόχους 650 εκατ.
Πέντε εισηγμένες μοιράζουν στους μετόχους 650 εκατ.
Τα μηδενικά μερίσματα των τραπεζών εξηγούν τη συνολικά πολύ χαμηλή μερισματική απόδοση του ελληνικού δείκτη MSCI. Τι θα πληρώσουν οι πέντε εταιρείες του δείκτη που διανέμουν μερίσματα: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Τιτάν.
Πέντε εισηγμένες μοιράζουν στους μετόχους 650 εκατ.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Jumbo
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Jumbo
Το νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo και όρισε τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Jumbo
Jumbo: Εκτακτο μέρισμα 0,22 ευρώ - Αύξηση πωλήσεων
Jumbo: Εκτακτο μέρισμα 0,22 ευρώ - Αύξηση πωλήσεων
Στο χρονικό διάστημα Ιουλίου – Νοεμβρίου 2019 ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του Ομίλου κινήθηκε αυξητικά, σε σχέση τόσο με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Jumbo: Εκτακτο μέρισμα 0,22 ευρώ - Αύξηση πωλήσεων
Jumbo: Μείωση 10,9% στις πωλήσεις οκταμήνου
Jumbo: Μείωση 10,9% στις πωλήσεις οκταμήνου
O συνολικός τζίρος του ομίλου κατέγραψε μικρή μείωση (-2%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος παρέμειναν σε θετική τροχιά σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά +5,8% και κατά +8% περίπου αντίστοιχα.
Jumbo: Μείωση 10,9% στις πωλήσεις οκταμήνου