Συγχώνευση Eurobank με Grivalia

Φωτό: Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank και σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr το βασικό θέμα είναι η συγχώνευση με την εταιρία διαχείρισης ακινήτων Grivalia. Παράλληλα το Δ.Σ. αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο της διοίκησης για την δημιουργία ειδικού οχήματος (SPV) όπου θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με την κίνηση συγχώνευσης η Eurobank θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η Εσωτερική Αξία της Grivalia (NAV) ανέρχεται στα 900 εκατ. ή 8,88 εκατ. ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε 9,26 εκατ. ανά μετοχή.

Το φιλόδοξο σχέδιο της συγχώνευσης έχει τη στήριξη του Ομίλου Fairfax, αναγνωρίζοντας τα ευρύτερα οφέλη, ο οποίος κατέχει το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα με την δημιουργία SPV στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Eurobank μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για την επιτάχυνση των σχεδιασμών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου η Eurobank πέτυχε μείωση των NPEs κατά 1,3 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο και 2,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2018 επιτυγχάνοντας τους σχετικούς στόχους. Σημειώνεται ότι ο δείκτης των NPEs έπεσε για πρώτη φορά κάτω απο το όριο του 39% και διαμορφώθηκε στο 40%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 17,3 δισ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 βρίσκονταν στα 19,4 δισ. ευρώ.

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιριών συνεδριάζουν άμεσα ώστε οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν και να ανακοινωθούν εντός ωρών και σίγουρα πριν την εκκίνηση της συνεδρίασης των χρηματιστηρίων στην Ασία. Ωστόσο οι αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν νωρίς αύριο το πρωι πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr Eurobank και Grivalia έχουν προγραμματίσει για αύριο το πρωι κοινό conference call σε επενδυτές και αναλυτές όπου θα παρουσιαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα οφέλη από την συγχώνευση των δυο εταιριών.

Σημειώνεται ότι η Grivalia διαθέτει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 984 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα το χαρτοφυλάκιο της εταιρεία περιλαμβάνει 110 ακίνητα στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 826.620 τ.μ. και εμπορικής αξίας 897,2 εκατ. ευρώ, 3 ακίνητα στην Ρουμανία εμπορικής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ και 2 ακίνητα στη Σερβία εμπορικής αξίας 14 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι€32 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) ενώ τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 8,3 εκατ. έναντι 6,1 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ