«Σανίδα σωτηρίας» από Κομισιόν για τα «κόκκινα» δάνεια

Φωτό: Shutterstock

Βοήθεια και στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να πουλήσουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια σε funds χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημιές, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχέδιο οδηγίας που αποκαλύπτει σήμερα το “Bloomberg”.

Το σχέδιο προορίζεται, όπως σημειώνει το πρακτορείο, να υποστηρίξει πρωτίστως τις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με προβληματικά ανοίγματα 174 δισ. ευρώ, αλλά θα ωφελήσει και τις ελληνικές τράπεζες, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές αρχές αναζητούν λύσεις για να μην επηρεασθεί δραματικά η κεφαλαιακή επάρκεια από την ταχύρρυθμη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων με πωλήσεις σε επενδυτές.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που μνημονεύει το “Bloomberg”, το σχέδιο της Κομισιόν χαλαρώνει τους λογιστικούς κανόνες για τη μεταχείριση των προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια σε επενδυτές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που εγγράφονται στα βιβλία τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα υπολογίζουν με διαφορετικό μοντέλο τις ζημιές από την πώληση χαρτοφυλακίων δανείων, ώστε αυτές να «ψαλιδίζονται», αλλά αυτό θα ισχύει μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων τέτοιων συναλλαγών, δηλαδή πωλήσεων δανείων που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των προβληματικών ανοιγμάτων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς, αφού το όριο που τίθεται μεταφράζεται πολύ μεγάλα deal πώλησης «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ συνολικά για τις τέσσερις συστημικές.

Σύμφωνα με το “Bloomberg”, η Ντανιέλ Νουί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ δεν εγκρίνει το σχέδιο, θεωρώντας ότι χαλαρώνουν υπερβολικά οι λογιστικοί κανόνες. Πάντως, το σχέδιο θα συζητηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup και, εάν εγκριθεί, θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ