fbpxΤα σχέδια των Vodafone - Wind για την Forthnet | Economistas.gr
Skip to main content

Τα σχέδια των Vodafone - Wind για την Forthnet

Τα σχέδια των Vodafone - Wind για την Forthnet

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» είναι η φράση που χρησιμοποιούν στελέχη της Vodafone και της Wind αναφερόμενα στην πώληση του 32,4% της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες.

Οι δύο εταιρείες διεκδικούν από κοινού τον έλεγχο της «κόκκινης», εξαιτίας του δανεισμού, Forthnet και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η διαδικασία από εδώ και πέρα θα προχωρήσει με το βλέμμα να εστιάζει κυρίως στα οικονομικά δεδομένα, τη δυναμική της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και πώς οι δραστηριότητες της Forthnet στις τηλεπικοινωνίες και το περιεχόμενο μπορούν να αξιοποιηθούν με τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο οικονομικός έλεγχος που θα διεξαχθεί θα είναι εξονυχιστικός, καθώς ο «διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» οι οποίες στην περίπτωση της Forthnet φαίνεται να είναι πολλές. 

Η νύφη που... έδιωχνε τους γαμπρούς

Το ύψος της προσφοράς που έχουν καταθέσει Vodafone και Wind δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, σύμφωνα όμως με πληροφορίες απέχει σημαντικά από προηγούμενες αναφορές που έκαναν λόγο για πρόταση της τάξης των 120 εκατ.  Στελέχη που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα χρησιμοποιούν τη φράση «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» για να θυμίσουν όσα είχαν συμβεί πριν από μόλις τέσσερα χρόνια όταν κανείς δεν πίστευε πως η Forthnet θα έφτανε σε οριακό σημείο.

Τότε, το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών των ελληνικών τηλεπικοινωνιών για τον όμιλο της Forthnet είχε εκδηλωθεί με τον πιο έμπρακτο τρόπο: Ο ΟΤΕ είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά 250-300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova, ενώ Vodafone και Wind -που τότε είχαν το 40% της Forthnet- είχαν καταθέσει μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της Forthnet με τίμημα 1,70 - 1,90 ανά μετοχή, προσφέροντας συνολικά περίπου 120 εκατ. ευρώ. 

Ούτε η πρόταση του ΟΤΕ ούτε των δύο βασικών του ανταγωνιστών υλοποιήθηκαν. Αυτή η διεκδίκηση όμως θύμισε μία ακόμα απόπειρα απόκτησης μεγάλου μεριδίου της Forthnet, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Ήταν το φθινόπωρο του 2005 όταν η Intracom είχε επιδιώξει -χωρίς τελικά να το πετύχει- να αποκτήσει το 27,09% της Forthnet έναντι 36 εκατ. ευρώ, σε μια πρόταση που αποτιμούσε το σύνολο της Forthnet στα 133 εκατ. ευρώ. 

Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και όλα δείχνουν πως η νέα πρόταση των Vodafone - Wind που θα κληθούν να εξετάσουν οι πιστώτριες τράπεζες θα κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα και ο παράγοντας των ρυθμιστών

Εφόσον το σίριαλ (κατ’ άλλους, θρίλερ) έχει αίσιο τέλος η Vodafone και η Wind αναμένεται να ξεκινήσουν τη σταδιακή μεταφορά των συνδρομητών της Forthnet στα δικά τους σταθερά δίκτυα. Η σημερινή πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova θα συνεχίσει μεν να λειτουργεί ωστόσο το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η εταιρεία θα εντείνει τη δραστηριότητά της ως πάροχος περιεχομένου τόσο στην Vodafone και την Wind όσο και σε κάθε άλλο ενδεχόμενο ενδιαφερόμενο. Στην πράξη, δηλαδή, η Nova θα λειτουργεί ως ένας χονδρέμπορος που θα παρέχει το μπουκέτο των προγραμμάτων του σε κάθε εταιρεία που θα επιθυμεί να δώσει μια σχετική υπηρεσίας στους πελάτες της.

Ουσιαστικά μία εξαγορά της Forthnet ισχυροποιεί τις δύο εταιρείες έναντι του ΟΤΕ και παράλληλα  κλείνει οριστικά την πόρτα στο (όποιο) ενδεχόμενο εμφάνισης άλλου ενδιαφερόμενου επενδυτή για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Η συμφωνία της εξαγοράς (εφόσον πραγματοποιηθεί) θα πρέπει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές  αρχές -ουσιαστικά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών- και η απάντηση που δίνεται σε όσους διαβλέπουν κινδύνους από μία συγκέντρωση στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας (δεδομένου ότι η Forthnet δεν έχει δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία) είναι ότι ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η αγορά λειτουργεί με μικρό αριθμό παικτών και πως οι απαιτήσεις για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι τέτοιες που αποκλείουν εκ των πραγμάτων δυνάμεις που δεν έχουν ρευστότητα ή δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ποια είναι η Forthnet

Η Forthnet αποτελεί το πιο πετυχημένο παράδειγμα επιχείρησης που «ξεπήδησε» από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Ηρακλείου Κρήτης. Το όνομά της συνδέθηκε με την ανάπτυξη του διαδικτύου στην Ελλάδα  καθώς και με έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως με τον ΟΤΕ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘90 -όταν ο οργανισμός μπήκε στον χώρο του διαδικτύου με την ΟΤΕnet- αλλά και στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, με την πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα.

Το χρονικό σημείο που φαίνεται πως έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο τόσο στην ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ο Απρίλιος του 2008 όταν προχώρησε στην εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova έναντι συνολικού τιμήματος 490 εκατ. ευρώ.  Μετά την εξαγορά η Forthnet πρόσθεσε στο πελατολόγιό της τους περίπου 330.000 συνδρομητές της Nova. Φαίνεται πως αυτό ήταν και το καθοριστικό σημείο, αφού οι δανειακές επιβαρύνσεις εξελίχθηκαν σε δυσβάστακτες οδηγώντας την Forthnet στο σημερινό της αδιέξοδο.

Σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί 672.000 νοικοκυριά, 556.000 συνδρομητές ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και 396.000 συνδρομητές της Nova, ενώ οι δανειακές της υποχρεώσεις φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ. 

Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των πιστώτριων τραπεζών (Alpha, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς) και των δύο τηλεπικοινωνιακών «μνηστήρων» λήγει στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρής παράτασης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vodafone - Wind παίρνουν προβάδισμα για την Forthnet
Vodafone - Wind παίρνουν προβάδισμα για την Forthnet
Οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες μπαίνουν σε διαδικασία αποκλειστικής διαπραγμάτευσης για την απόκτηση της Forthnet.
Vodafone - Wind παίρνουν προβάδισμα για την Forthnet
Vodafone: Σε καλό δρόμο για Forthnet
Vodafone: Σε καλό δρόμο για Forthnet
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την υπόθεση της Forthnet εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάς - Στο 1 εκατ. οι πελάτες σταθερής τηλεφωνίας
Vodafone: Σε καλό δρόμο για Forthnet
Ανοίγει ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία
Ανοίγει ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία
Δυνατότητα εντατικοποίησης του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία δίνει απόφαση της ρυθμιστικής Αρχής για τη δραστηριοποίηση εικονικών παρόχων.
Ανοίγει ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία
Μετά τις εκλογές κρίνεται η τύχη της Forthnet
Μετά τις εκλογές κρίνεται η τύχη της Forthnet
Δεν ικανοποιούν τις τράπεζες, για διαφορετικούς λόγους, οι προτάσεις Vodafone - Wind και ANT1 - Blackstone. Ανεπιθύμητες οποιεσδήποτε αναταράξεις όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος.
Μετά τις εκλογές κρίνεται η τύχη της Forthnet
Οι φόροι... γονατίζουν τη συνδρομητική τηλεόραση
Οι φόροι... γονατίζουν τη συνδρομητική τηλεόραση
Η διείσδυση στην Ελλάδα είναι μόνο 25% έναντι 91% στην Πορτογαλία, αλλά η ανάπτυξη εμποδίζεται από την υπερφορολόγηση. Αθέμιτος ανταγωνισμός από την Netflix που αποφεύγει τους φόρους.
Οι φόροι... γονατίζουν τη συνδρομητική τηλεόραση
«Πράσινο» της ΕΕΤΤ στη συμφωνία Vodafone - Wind
«Πράσινο» της ΕΕΤΤ στη συμφωνία Vodafone - Wind
Ολοκληρώθηκε η διερεύνηση της συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών VODAFONE και WIND για την επέκταση της κοινής χρήσης δικτύου στην τεχνολογία Long Term Evolution- LTE (4G).
«Πράσινο» της ΕΕΤΤ στη συμφωνία Vodafone - Wind