Οριστικό τέλος για τη Χαλυβουργική

Φωτό: Eurokinissi

Επίσημα τέλος μπήκε χθες στη Χαλυβουργική, όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, καθώς τα μεσάνυχτα, ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, πήγε στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα και διέκοψε την άρση εκπροσώπησης, κόβοντας οριστικά την ηλεκτροδότηση της εταιρείας.

Έτσι, έπεσε η αυλαία για την ιστορική βιομηχανία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου (ιδρυθείσα το 1948), η οποία προστέθηκε στη λίστα των βιομηχανικών «λουκέτων» που μετρά η χώρα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής ύφεσης, ακόμα κι αν το κλείσιμο αυτό οφείλεται σε ενδοοικογενειακή διαφωνία. Υπενθυμίζεται πως στην πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας, Κ. Αγγελόπουλος, στην Καθημερινή, επί της ουσίας προαναγγέλθηκε το κλείσιμο της βιομηχανίας, με τον ίδιο να σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει Χαλυβουργία στην Ελλάδα όσο δεν παράγονται έργα και δεν χτίζονται σπίτια. Στην ίδια συνέντευξη, υπήρξαν ισχυρισμοί που έδειχνας ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και πως θα αναζητηθούν άλλες λύσεις για την αξιοποίηση της εγκατάστασης της ιστορικής βιομηχανίας, όπου επενδύθηκαν μόλις το 2003 περί τα 300 εκατ. ευρώ. Όπως και να 'χει όμως, μόλις λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, δημιουργείται μεγάλη αβεβαιότητα για τους σχεδόν 170 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2015 απασχολούνταν εκ περιτροπής για τη συντήρηση του εργοστασίου και πλέον βρίσκονται μετέωροι.

Ασαφές πάντως μένει το τι μέλλει γενέσθαι με τις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας, οι οποίες είναι περί τα 408 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και τα 31,5 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Είναι δε γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία συντηρούνταν από αλλεπάλληλες κεφαλαιακές ενέσεις της οικογένειας των Αγγελόπουλων, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς η Χαλυβουργική έχει σταματήσει να εξυπηρετεί το δανεισμό της από το 2016, όπως φαίνεται και στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ