Έκοψαν τον έλεγχο στην Folli Follie

Φωτο: Shutterstock

Την κρίσιμη για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της Folli Follie εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation), που είχε αναλάβει από τον Ιούνιο η Alvarez & Marsal, διέκοψε η νέα διοίκηση του ομίλου επειδή έκρινε ότι ήταν μεγάλο το κόστος της συνεργασίας με το διεθνή οίκο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του economistas.gr, όπως και του εκπροσώπου της Ένωσης Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλου, ο πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Κανελλόπουλος και το μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ., Περικλής Δοντάς, επιβεβαίωσαν στη σημερινή γενική συνέλευση ότι η Alvarez & Marsal δεν θα παραδώσει άλλη έκθεση, πλην αυτής που παραδόθηκε στην εταιρεία, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον οικονομικό εισαγγελέα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, και αποτέλεσε τη βάση του κατηγορητηρίου για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατά των μελών της προηγούμενης διοίκησης.

Σημειώνεται ότι τον ειδικό οικονομικό έλεγχο στη θυγατρική της Ασίας είχε ζητήσει από την Folli Follie, το καλοκαίρι, η EY, που είχε κληθεί τότε από την εισηγμένη να ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις του 2017, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του fund QCM, που υποστήριξε ότι τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου και ειδικά της θυγατρικής στην Ασία ήταν πλασματικά.

Η A&M ανέλαβε πράγματι, τον Ιούνιο, τον έλεγχο στην ασιατική θυγατρική και τα ευρήματά της επιβεβαίωσαν πρωτοφανούς έκτασης λογιστική απάτη. Όμως, η έκθεση που παραδόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν προκαταρκτική, αφορούσε την οικονομική διάσταση του ζητήματος και δεν είχε μπει στην ουσία της εγκληματολογικής αξιολόγησης.

Η Folli Follie ουδέποτε ανακοίνωσε, ως όφειλε, ότι σταμάτησε τη συνεργασία με την A&M, περιοριζόμενη σε μια ασαφή ανακοίνωση, στις 30 Οκτωβρίου, όπου ανέφερε ότι «δεν έχει λάβει οποιαδήποτε άλλη έκθεση από την Alvarez & Marsal πλην της εκθέσεως που έχει ήδη παραδοθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», καθώς και ότι «βρίσκεται ήδη σε συνεχή επικοινωνία με την Alvarez & Marsal, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενημερώνεται συνεχώς επί του θέματος».

Σήμερα, τα στελέχη της Folli Follie έδωσαν στην υπόθεση νέα διάσταση, για την οποία επίσης δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο. Ανέφεραν ότι έχει προσληφθεί, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την A&M, ένα δικηγορικό γραφείο του Χονγκ Κονγκ, η Robertson Solicitors, για να διερευνήσουν τις πιθανές ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο στην ασιατική θυγατρική.

Η ουσία, όμως, είναι ότι η διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων που είναι βέβαιο ότι έχουν συντελεσθεί στην ασιατική θυγατρική, υποβαθμίζεται δραστικά με τις αποφάσεις της σημερινής διοίκησης, καθώς διακόπηκε ο έλεγχος από έναν εξειδικευμένο οίκο με διεθνή αναγνώριση και συνεχίζεται σε εντελώς θολό πλαίσιο ένας άλλος έλεγχος από ένα δικηγορικό γραφείο.

Τα στελέχη της Folli διατείνονται ότι μόνη τους αποστολή είναι να διασώσουν την εταιρεία και όχι την προηγούμενη διοίκηση και ότι δεν έχουν πρόθεση για συγκάλυψη ευθυνών, αλλά απέφυγαν να απαντήσουν πειστικά και στο επίμονο ερώτημα του κ. Κυριακόπουλου για το αν και πότε σκοπεύουν να στραφούν με αγωγές εναντίον της προηγούμενης διοίκησης, ώστε να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για τη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων που προκάλεσε στην εταιρεία, τους μετόχους και τους πιστωτές.

Άφησαν μεν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε τέτοιες αγωγές, αλλά με τόση ασάφεια που δεν έδειχναν να εννοούν σοβαρά ότι θα λάβουν τέτοια μέτρα κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων διοικητικών στελεχών.

Όλα αυτά ίσως δεν είναι περίεργα, αν αναλογισθεί κανείς ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν έχει χάσει εντελώς την επιρροή της στη νέα διοίκηση. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος συμφώνησε μεν να εγκαταλείψει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού το είχαν αξιώσει πιεστικά και οι ομολογιούχοι, αλλά σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι κρατάει μια θέση όχι μόνο στο νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και στην πενταμελή steering committee, που θα έχει τον πρώτο λόγο στη διοίκηση του ομίλου.

Κατά τα άλλα, η συνέλευση συμφώνησε να προσλάβει την PWC για τον έλεγχο των… αμαρτωλών, ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017 (με αμοιβή 2,67 εκατ. ευρώ), με την προοπτική να τελειώσει ως τα μέσα Ιανουαρίου 2019 ο έλεγχος και να υπάρχουν εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις, στις οποίες θα βασισθεί το σχέδιο εξυγίανσης, που θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ως τα τέλη Ιανουαρίου οι ομολογιούχοι.

Τα χρονοδιαγράμματα φαίνονται και πάλι άκρως απαιτητικά και ο κίνδυνος αστοχιών παραμονεύει. Οι ομολογιούχοι συμφώνησαν κατ’ αρχήν να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης, αλλά όπως τόνισε η διοίκηση πρόκειται μόνο για μια αρχική συμφωνία, οι «λεπτομέρειες» της οποίας θα αποσαφηνισθούν αργότερα.

Για την τρέχουσα κατάσταση, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι έντονα, καθώς επαρκεί μόνο για δύο με τρεις μήνες, ενώ δημιούργησε δυσμενείς εντυπώσεις ότι τα στελέχη δεν ήταν καν σε θέση να αναφέρουν πόσα καταστήματα του ομίλου εξακολουθούν σήμερα να λειτουργούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ