Χρονιά αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική

Economista
ECONOMISTA
Χρονιά αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική
Φωτό: Eurokinissi

Τα σενάρια περί ενδιαφέροντος της γερμανικής Hannover Re για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την τύχη της εταιρείας, την οποία η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσή της να προχωρήσει στην πώληση του 75% της θυγατρικής.

Υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός του 2018, καθώς υπήρχε σχετική δέμσευση της διοίκησης της τράπεζας προς τις ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάτι που δεν συνέβη. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα εξασφαλίσει νέα προθεσμία από την Κομισιόν, κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε προκηρύξει η Εθνική Τράπεζα, ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από δύο κινεζικούς ομίλους και από ένα σχήμα στο οποίο μετείχαν και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν τις «πλάτες» και υψηλόβαθμων μελών της κυβέρνησης Τραμπ.

Η κοινοπραξία της Exin στην οποία μετείχαν και Ελληνοαμερικανοί επενδυτές είχε λάβει ανοικτή στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση, όταν τον Μάιο του 2017 ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross κάλεσε την Εθνική Τράπεζα να αποδεχθεί την πρόταση -ύψους 718 εκατ. ευρώ- του σχήματος και «έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα σημειώνοντας πως θα ακολουθούσαν και άλλες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα. Η επιθετική παρέμβαση των ΗΠΑ δεν εκδηλώθηκε μόνο από τον υπουργό, καθώς υπέρ της συγκεκριμένης κοινοπραξίας είχε παρέμβει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt.

Αν και η Exin έλαβε το «χρίσμα» του προτιμητέου επενδυτή και όλα έδειχναν πως η διαδικασία θα προχωρούσε κανονικά. Τις εκτιμήσεις ενίσχυε το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί στο Σικάγο με τους Ελληνοαμερικανούς της κοινοπραξίας, τους John Calamos και John Koudounis.

Όμως η εξαγορά δεν προχώρησε ποτέ. Κατά καιρούς η κοινοπραξία φέρεται να παρουσίαζε στην Τράπεζα της Ελλάδος -που εκ του ρόλου της ως ρυθμιστή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εγκρίνει ή απορρίπτει εξαγορές και συγχωνεύσεις-, διάφορους τρίτους επενδυτές, όμως στην πράξη δεν συνέβη τίποτε, αφού η κοινοπραξία δεν μπόρεσε ποτέ να παρουσιάσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Περιθώρια να σωθούν τα προσχήματα δεν υπήρχαν και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Το κεφάλαιο Exin έκλεισε για την Εθνική τον Μάρτιο του 2018 όταν η τράπεζα επανεκκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία καλώντας τους για την κατάθεση προσφορών τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους που μοιράζονταν ένα κοινό στοιχείο - ήταν και οι δύο από την Κίνα.

Η Fosun, γνωστή στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή κυρίως από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie, εμφανιζόταν ως το φαβορί, δεδομένου και του γεγονότος ότι διατηρεί τον έλεγχο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Πορτογαλία.

Ωστόσο όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή της υποβολής προτάσεων και ενδεχομένως λόγω του ότι στο μεταξύ η υπόθεση της Folli Follie είχε λάβει κεντρική θέση στην οικονομική ειδησεογραφία, στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας έφτασε μόνο μία προσφορά από την Gongbaο ύψους 676 εκατ. ευρώ.

Η κινεζική εταιρεία προέβαλε, μεταξύ άλλων, ως πλεονέκτημα το ότι είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εξαγοράς από την ICBC, τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας που αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ασιατικής χώρας.

Η απόφαση όμως της Εθνικής Τράπεζας να διακόψει τη διαπραγμάτευση με την Gongbao, τον Οκτώβριο του 2018, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κινεζικής αντίδρασης που επέρριψε ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Παύλο Μυλωνά και απείλησε με άσκηση ένδικων μέσων. Η ουσία είναι πως και αυτό το επεισόδιο δεν είχε αίσιο τέλος παρατείνοντας την αβεβαιότητα για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ