fbpx«Τρέχει» η συγχώνευση Eurobank - Grivalia | Economistas.gr
Skip to main content

«Τρέχει» η συγχώνευση Eurobank - Grivalia

«Τρέχει» η συγχώνευση Eurobank - Grivalia

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της Eurobank για τη συγχώνευση με την Grivalia και με τελικό στόχο την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 15% (από 39% σήμερα) μέχρι το τέλος του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2021.

Η διοικητική ομάδα της Eurobank έχει ρίξει όλο το βάρος στην εφαρμογή του «Σχεδίου Επιτάχυνση», σχέδιο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της αγοράς, και το οποίο θα επαναφέρει μέσα στους επόμενους μήνες την τράπεζα κοντά σε κατάσταση κανονικότητας, επιλύοντας σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ομάδας επιχειρηματιών και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελας Μέρκελ, κατά την διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την κίνηση της Eurobank.

Πηγές της τράπεζας, μιλώντας στο economistas.gr, υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο «Συγχώνευση – Επιτάχυνση» υλοποιείται πλήρως σύμφωνα με τον προγραμματισμό που και όλα τα απαιτούμενα βήματα και ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Τα πέντε κρίσιμα στάδια και το χρονοδιάγραμμα

Για την υλοποίηση του σχεδίου της Eurobank θα πρέπει τους επόμενους μήνες να υλοποιηθούν πέντε μεγάλα βήματα, καθένα εκ των οποίων είναι σημαντικά και κρίσιμα για την τελική επιτυχία.

-- Τιτλοποίηση προβληματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω της μεταφοράς τους σε ειδικό όχημα (SPV). Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής, αν και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της συγχώνευσης, ωστόσο αποτελεί σημαντικό βήμα για το project. H τιτλοποίηση αφορά στεγαστικά δάνεια και είναι ήδη στην αγορά με την έννοια ότι επενδυτές εξετάζουν τα στοιχεία της έκδοσης. Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η συναλλαγή της τιτλοποίησης των 2 δισ. ευρώ να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

-- Ολοκλήρωση συγχώνευσης με την Grivalia. Στόχος της Eurobank είναι μέσα στον Απρίλιο η συγχώνευση να εγκριθεί από τον τις Γενικές Συνελεύσεις καθώς και από το Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

-- Τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων 7 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, που βρίσκονται σε καθεστώς βαθιάς καθυστέρησης, θα βγει στην αγορά με την διάθεση των στοιχείων της τιτλοποίησης σε υποψήφιους επενδυτές προς τα μέσα στο δευτέρου τριμήνου με στόχο της Eurobank η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μετά τη συγχώνευση με την Grivalia.

-- Εύρεση στρατηγικού επενδυτή για την FPS (Financial Planning Services), την εταιρία διαχείρισης δανείων που σήμερα ανήκει 100% στην Eurobank. Η FPS θα αναλάβει την διαχείριση του SPV, στο οποίο θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. Η εύρεση του επενδυτή θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την 2η τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ.

-- Ολοκλήρωση εταιρικού μετασχηματισμού. Στόχος της διοίκησης είναι να ολοκληρωθούν στο β’ εξάμηνο οι σχετικές εταιρικές διαδικασίες και μέχρι το τέλος του 2019 να είναι όλα έτοιμα.

Η αντίδραση της μετοχής

Αν και οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε έντονα πτωτική πορεία και καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ωστόσο, η μετοχή της Eurobank, μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης και των λεπτομερειών του «Σχεδίου Επιτάχυνση» έχει διαφοροποιηθεί.

Η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει αισθητά την χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας (1,07 δισ. ευρώ έναντι 869 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ), ενώ από την ανακοίνωση της συγχώνευσης μέχρι τώρα η μετοχή της Eurobank καταγράφει άνοδο 8,4%. Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 9,5%, της Alpha Bank κατά 16,6% και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 31,7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγχώνευση Eurobank με Grivalia
Συγχώνευση Eurobank με Grivalia
Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Δ.Σ. της Eurobank για την συγχώνευση με την Grivalia αλλά και τη δημιουργία ειδικού οχήματος (SPV) όπου θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Συγχώνευση Eurobank με Grivalia
Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις
Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις
Προβληματικά δάνεια 7 δισ. και προβλέψεις 3,8 δισ. ευρώ μεταφέρονται στο ειδικό όχημα (SPV). Δείκτης NPEs στο 5% στο τέλος του 2021. Δραστική αντιμετώπιση των NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Έκδοση senior και mezzanine ομολόγων και είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών.
Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις
Πώς σχολιάζει το ΤΧΣ τη συμφωνία Eurobank - Grivalia
Πώς σχολιάζει το ΤΧΣ τη συμφωνία Eurobank - Grivalia
Η συμφωνία Eurobank - Grivalia ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και προάγει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει το ΤΧΣ.
Πώς σχολιάζει το ΤΧΣ τη συμφωνία Eurobank - Grivalia
Moody's: Αναβάθμιση της Eurobank μετά τη Grivalia
Moody's: Αναβάθμιση της Eurobank μετά τη Grivalia
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης «Caa2» της Eurobank σε «θετικό» από «σταθερό» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Moody's: Αναβάθμιση της Eurobank μετά τη Grivalia