fbpxΜΑΚΒΕΛ: Τα ελληνικά μακαρόνια που κατέκτησαν τον κόσμο | Economistas.gr
Skip to main content

ΜΑΚΒΕΛ: Τα ελληνικά μακαρόνια που κατέκτησαν τον κόσμο

ΜΑΚΒΕΛ: Τα ελληνικά μακαρόνια που κατέκτησαν τον κόσμο
Eurimac S.A.

Δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν τα αδέρφια Παντελής και Νίκος Κωνσταντινίδης στα μέσα της δεκαετίας του 1940 όταν δημιούργησαν την Μακαρονοποιεία Βορείου Ελλάδος, ότι 80 χρόνια μετά η ΜΑΚΒΕΛ θα ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζυμαρικών στην Ελλάδα με παρουσία σε 50 χώρες σε πέντε ηπείρους!

Με έδρα στο ακριτικό Κιλκίς όπου διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής ζυμαρικών στην Ευρώπη, η ΜΑΚΒΕΛ εξάγει σήμερα το 40% της παραγωγής της και έχει κατορθώσει να πουλά υψηλής ποιότητας ελληνικά μακαρόνια σε δεκάδες χώρες: από την Αγγλία και την Γερμανία μέχρι την Κούβα και την Ιαπωνία!   

Σήμερα η εταιρεία Eurimac, η οποία ελέγχει την ΜΑΚΒΕΛ, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών ειδών διατροφή ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο έλληνα εξαγωγέα ζυμαρικών, καθώς τα προϊόντα της βρίσκονται σε 50 χώρες, είτε ως δικά της σήματα είτε ως προϊόντα που παράγει για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών λιανικής (private label). Σημειώνεται ότι περίπου το 70% της παραγωγής της γίνεται για ιδιωτικές ετικέτες και το 30% αφορά δικά της σήματα.

Το 2018 αποτέλεσε για την εταιρεία μία χρονιά ορόσημο, καθώς εντάθηκαν οι προσπάθειες για το επαναλανσάρισμα  της επωνυμίας ΜΑΚΒΕΛ, διέθεσε στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα ενώ ολοκληρώθηκε και το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα 22,13 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα. Με την εξονυχιστική επιλογή της πρώτης ύλης, δηλαδή επιλεγμένα σκληρά ελληνικά σιτάρια, τον διαρκή ποιοτικό έλεγχό τους, και εν συνεχεία την παραγωγή ζυμαρικών με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό.

Παρόν και μέλλον

Η Eurimac βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, με τις πωλήσεις της να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα και να διαμορφώνονται κοντά στα 36 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κρίσης δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις, στα μεγέθη της Eurimac. Η εταιρεία παρέμεινε σταθερά κερδοφόρος  πετυχαίνονται μάλιστα ρεκόρ θετικών αποτελεσμάτων στα 6,8 εκατ. ευρώ και περίπου 4 εκατ. ευρώ το 2017. Παράλληλα διατηρεί ισχυρή χρηματοοικονομική θέση με ίδια κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ ενώ ο δανεισμός βρίσκεται μόλις τα 1,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι το 2017 οι συνολικές πωλήσεις της έφτασαν του 52.300 τόνους ζυμαρικών

Ήδη η εταιρεία η οποία απασχολεί 120 άτομα ξεκινά νέες επενδύσεις της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές επενδύσεις ων τελευταίων 20 ετών στα 55 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική ανάπτυξής της βασίζεται αφενός στη διεύρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού με στόχο το 2020 το ποσοστό των εξαγωγών να φτάσει τουλάχιστον το 42% και, δεύτερον, στην ενίσχυση του επώνυμου brand ΜΑΚΒΕΛ στην ελληνική αγορά. Σήμερα η εταιρεία εξάγει εκτός από τις ευρωπαϊκές αγορές –Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία– στην Ιαπωνία, την Κούβα, τη Βραζιλία, προωθώντας κυρίως τα ζυμαρικά της μέσα από τις κατοχυρωμένες μάρκες. Στο εξωτερικό εξάγει κυρίως με την επωνυμία ΜΑΚΒΕΛ, ενώ συμπληρωματικά έχουν αναπτυχθεί οι επωνυμίες Latino, Familia, Grande Pasta κ.ά.

Επίσης στην εγχώρια αγορά η Eurimac έχει ισχυρή θέση στον τομέα της ιδιωτικής ετικέτας και αποτελεί βασικό πελάτη όλων των μεγάλων λιανέμπορων, που απορροφούν το 70% της διανομής στο εσωτερικό. Η διοίκηση προσβλέπει σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων μέσα από πρωτοβουλίες που  αποσκοπούν στην ενίσχυση του βασικού εμπορικού brand και φιλοδοξία της είναι τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ να μπουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Μάλιστα η θεωρεί «ισχυρό χαρτί» την καινοτομία του «ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά» η οποία δε βασίζεται μόνο στη σύνθεσή του από πέντε διαφορετικά συστατικά – σκληρό σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι και όλυρα αλλά και στην διαδικασία μαγειρέματος και την μοναδική γεύση. Επίσης μην ξεχνάμε και την πρωτοτυπία στην παραγωγή του «τετράγωνου σπαγγέτι» που λάνσαρε η εταιρεία πριν μερικά χρόνια.

Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση, τα βασικά σημεία στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα: Νέες συνεργασίες και επέκταση σε νέες αγορές, την ανάπτυξη της νέας σειράς των ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά, την βελτίωση υπαρχόντων συνεργασιών με την αύξηση της παρουσίας της εταιρίας σε περισσότερα καταστήματα της μεγάλης λιανικής, πανελλαδικά) και την βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης των σημείων πανελλαδικά, κυρίως σε νησιά αλλά και στην Αττική.

capture.jpg

Ιστορία

Η ΜΑΚΒΕΛ (Μακαρονοποιεία Βορείου Ελλάδος), είναι το όνομα που δίνουν στην εταιρεία τους το 1948 τα αδέρφια Κωνσταντινίδη, με καταγωγή απ ́ τη Σμύρνη. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετονομασία της βιοτεχνίας ζυμαρικών ΕΡΜΗΣ, που είχαν αποκτήσει στα τέλη του 1939, στη Θεσσαλονίκη. Από τότε, η δραστηριότητα παραγωγής και εμπορίας ζυμαρικών εξακολουθεί να είναι οικογενειακή υπόθεση, μέχρι και σήμερα που η τρίτη γενιά της οικογένειας Κωνσταντινίδη προετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία.

Σήμερα λοιπόν τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ, παράγονται στο Κιλκίς από την εταιρεία Eurimac A.E. μία ελληνική καθετοποιημένη βιομηχανία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. Αποκωδικοποιώντας την ιστορία της εταιρείας αξίζει να αναφερθούμε στις παρακάτω σημαντικές ημερομηνίες:

1939: Οι Παντελής και Νίκος Κωνσταντινίδης, αρχίζουν να παράγουν και να εμπορεύονται ζυμαρικά στη Θεσσαλονίκη.

1945: Ιδρύεται η ΜΑΚΒΕΛ.

1962: Δημιουργούνται οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Παλαιού  σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

1996: Στρατηγική συμμαχία των Euricom spa και & ΜΑΚΒΕΛ Α.Ε. με τη δημιουργία της εταιρείας joint venture Eurimac A.E.

1997: Κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Κιλκίς.

2006 – 2008: Κατασκευή σιμιγδαλόμυλου και αποθηκευτικών σιλό σκληρού σίτου. Επιτυγχάνεται έτσι η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

2009: Εγκατάσταση 3ης γραμμής παραγωγής μακρών ζυμαρικών, δυναμικότητας 15.000 τόνων ετησίως.

2010: Κατασκευή νέας αποθήκης 10.000 παλετοθέσεων (FIFO system).

2013: Κατασκευή καυστήρα βιομάζας.

2011: Εγκατάσταση 4ης γραμμής παραγωγής, κοντών ζυμαρικών, δυναμικότητας 15.000 τόνων ετησίως.

2016: Εγκατάσταση 5ης γραμμής παραγωγής, δυναμικότητας, 15.000 ετησίως.

2017: Αύξηση δυναμικότητας άλεσης του σιμιγδαλόμυλου, σε 330 τόνους ημερησίως. Ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
Η βιομηχανία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσεως Tupperware Hellas διατηρεί την παραγωγή της στη χώρα μας και ενισχύει τη θέση της. Στο 71,3% τα έσοδα από εξαγωγές.
Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
Το 2018 η εταιρεία προχώρησε επιθετικά στην επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά λευκοσιδήρου εξαγοράζοντας τρεις παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον κολοσσό ArcelorMittal.
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευής ανελκυστήρων στην Ευρώπη παράγοντας κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση.
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
Με τα επώνυμα ρούχα BSB και Lynne, η B&F κερδίζει συνεχώς έδαφος στις αγορές του εξωτερικού, όπου πραγματοποιείται το 24% του τζίρου.
Η ελληνική απάντηση στις φίρμες της μόδας
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
Η εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών πέρασε την κρίση με συνεχή αύξηση τζίρου και έφθασε σε ρεκόρ κερδών το 2018, ενώ έχει κατακτήσει ισχυρή θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών