ΚΑΕ: Υψηλές πτήσεις για κέρδη και επενδύσεις
Μόνο θετικούς συνειρμούς για το ελληνικό επιχειρείν δεν προκαλεί το όνομα Folli Follie τους τελευταίους μήνες, όμως αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι η Folli Follie ήταν η αιτία ώστε να ολοκληρωθεί μια σημαντική ξένη επένδυση στη χώρα. Η επένδυση αυτή αφορά στη μεταβίβαση των ΚΑΕ στην πολυεθνική Dufry, η οποία μάλιστα συνεχίζει να διαθέτει κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη της τάξης των 20 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ τα κεφάλαια θα φτάσουν στα 55 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας. Παράλληλα βέβαια προχωρά και σε μείωση προσωπικού μέσω εθελούσιας εξόδου, μια αντίφαση στις διαθέσεις επέκτασης, αλλά το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει τις επενδύσεις σε έναν όμιλο που αναμένεται να κλείσει φέτος με κύκλο εργασιών ρεκόρ άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε το έργο της επέκτασης του κτηρίου αεροσταθμού και της μετεγκατάστασης και επέκτασης των καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου (ΚΑΗΚ) με αποκλειστική χρηματοδότηση από την εταιρεία και με συνολικό προϋπολογιστικό κόστος 10 εκατ. ευρώ που τελικά έφτασε στα περίπου 13 εκατ. ευρώ.
Πέρα από το παραπάνω έργο, η εταιρεία σχεδιάζει να ανακαινίσει σε συνεργασία με τη Fraport Ελλάδος, τα καταστήματα στα περιφερειακά αεροδρόμια Χανίων, Καβάλας, Ζακύνθου, Ρόδου και Σάμου. Επίσης, θα προχωρήσει στην ανακαίνιση της περιοχής Satellite στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με την μορφή “walkthrough” και στην αναδιαμόρφωση των χώρων στην περιοχή Extra Schengen του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Οι ανωτέρω επενδύσεις ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 9,18 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΚΑΕ κ. Γιώργο Βελέτζα, η περσινή ανακαίνιση των Duty Free του Αεροδρομίου Αθηνών, μαζί με του Ηρακλείου Κρήτης και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει η Fraport, θα αποτελέσουν συνολική επένδυση 55 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, η ΚΑΕ απασχολούσε 1254 άτομα, 17 περισσότερα από το 2016 που σημαίνει ότι αύξησε τις θέσεις εργασίας. Βέβαια τον Δεκέμβριο του 2017, η εταιρεία στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου Dufry για τον εξορθολογισμό των δαπανών λειτουργίας, ανακοίνωσε νέο σχέδιο εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, αποχώρησαν 35 άτομα με συνολικό κόστος 710χιλ. ευρώ. Το πρόγραμμα θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο καθώς αναμένονται ωφέλειες ποσού 983χιλ. ευρώ ετησίως.
Η μητρική Dufry επίσης διατηρεί απρόσκοπτη τη χρηματοδότηση των ΚΑΕ, προωθώντας νέες εισροές κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της παραχώρησης της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό δημόσιο στη Fraport στις 23 Μαρτίου 2017, η ΚΑΕ υπέγραψε με τη σειρά της σύμβαση παραχώρησης 40 ετών για τη λειτουργία και ανάπτυξη των καταστημάτων στα αεροδρόμια αυτά. Βάση της συμφωνίας αυτής η εταιρεία κατέβαλε στη Fraport Ελλάδος προκαταβολή έναντι μελλοντικών μισθωμάτων ποσού 50 εκατ. ευρώ. Στις 3 Απριλίου η μητρική DUFRY εξέδωσε προς την ΚΑΕ νέο δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 40εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και ποσό 50 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε στη Fraport ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών μισθωμάτων. Η διάρκεια του νέου δανείου είναι 2 έτη με επιτόκιο 5,75%.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα ΚΑΕ αποτελούν μία από τις πλέον σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας με πωλήσεις πέρυσι 294,1 εκατ. ευρώ έναντι 288 εκατ. ευρώ το 2016, λειτουργικά κέρδη EBITDA 85,7 εκατ. ευρώ έναντι 77,32 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 38 εκατ. ευρώ έναντι 31,6 εκατ. ευρώ.