fbpxΚτήμα Άλφα: Κρασί ...υψηλής τεχνολογίας | Economistas.gr
Skip to main content

Κτήμα Άλφα: Κρασί ...υψηλής τεχνολογίας

Κτήμα Άλφα: Κρασί ...υψηλής τεχνολογίας

Αποτελεί ένα από τα σπάνια επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικής πραγμάτωσης ενός ονείρου, το οποίο βρίσκει σταθερά συνοδοιπόρους τους λάτρεις του κρασιού σε όλη την υφήλιο. Οι εμπνευστές του Κτήματος Άλφα, επενδύοντας εδώ και δύο δεκαετίας σε χρόνο, κεφάλαια 26 εκατ. ευρώ, υποδομές και προσωπική εργασία, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πρότυπο οινοποιείο, παράγοντας ένα από τα παραδοσιακότερα προϊόντα του κόσμου με υπερσύγχρονες τεχνολογίες. Μάλιστα παρά την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία, δε σταματούν, έχοντας ήδη καταρτίσει ένα νέο επενδυτικό πλάνο της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, ώστε η εταιρεία που σήμερα έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 7,6 εκατ. ευρώ, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση της στην παγκόσμια αγορά. 

Η πορεία του Κτήματος ΑΛΦΑ κρίνεται μάλιστα εξαιρετική, καθώς κόντρα στην 10ετή κρίση που δοκιμάζει τη χώρα, έχει καταφέρει να τετραπλασιάσει τις πωλήσεις της, από το 2008, ενισχύοντας μάλιστα την εξαγωγική της δραστηριότητα αφού πάνω από το 25% της παραγωγής της διακινείται σε περισσότερες από 30 χώρες, σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.

Η πρωτοτυπία της εταιρείας Κτήμα Άλφα, είναι η διαφοροποίησή της από την παραδοσιακή οινοποιία, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το τελικό προϊόν δεν φέρει τα γνήσια χαρακτηριστικά ενός αποδεδειγμένα καλού αποτελέσματος. Το αντίθετο. Δορυφορικά συστήματα που παρακολουθούν τους αμπελώνες και τη διαδικασία ωρίμανσης του σταφυλιού, υπόγεια συστήματα ελεγχόμενης άρδευσης, σάρωση και αυτόματη απομάκρυνση των «προβληματικών» καρπών είναι ορισμένες μόνο από τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιεί το Κτήμα ΑΛΦΑ κατά την παραγωγική διαδικασία. Μέσω της υψηλής τεχνολογίας, της γεωργίας ακριβείας, ο οινοποιός, ελέγχοντας όλα τα στάδια της παραγωγής από την ωρίμανση του καρπού μέχρι την τελική επιλογή των σταφυλιών με την απομάκρυνση όσων δεν πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας, οδηγεί το κρασί εκεί που ακριβώς θέλει.

ktima_alpha_1.jpg

Μάλιστα στα πλεονεκτήματα της εταιρείας σημειώνεται το γεγονός ότι το οινοποιείο της εταιρείας βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος. Γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορά του τρυγητού είναι χρονικά η συντομότερη δυνατή. Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή ψύξης κατά την μεταφορά του και με την διεξαγωγή του στις δροσερές ώρες της ημέρας υποδεικνύει τον απόλυτο σεβασμό και προστασία των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασοστάφυλου.

Η κατασκευή του οινοποιείου εκμεταλλεύεται την βαρύτητα έτσι ώστε καθ' όλη την οινοποιητική διαδικασία υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της α' ύλης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ιδιαίτερα αδρανή και ουδέτερα έτσι ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα ουδέτερη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο του οινοποιείου, λειτουργώντας προστατευτικά για την ποιότητα του σταφυλιού, του γλεύκους και του οίνου. Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (building management system) τόσο σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας όσο και σε επίπεδο μηχανικών και μηχανολογικών λειτουργιών μέσα αλλά και από απόσταση από το οινοποιείο. Μεγάλο μέρος του βασικού εξοπλισμού μπορεί και ελέγχεται η ορθή λειτουργία τους από την κατασκευάστρια μέσω εγκατεστημένων modem.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή αυτή εικόνα δεν προέκυψε από τη μια ημέρα στην άλλη. Πίσω από τις ισχυρές αυτές επιδόσεις, βρίσκεται μια μακρά και επίπονη προπαρασκευαστική περίοδος από τους ιδρυτές κκ Άγγελο Ιατρίδη και Μάκη Μαυρίδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησαν να καλλιεργούν  αμπελώνες από το 1994, ενώ το πρώτο εμπορικό προϊόν της βγήκε στην αγορά το 2005, 11 χρόνια μετά, ώστε να διασφαλιστούν οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές του παραγόμενου σταφυλιού και κατά συνέπεια του παραγόμενου οίνου.

Η επιλογή της περιοχής του Αμυνταίου, προέκυψε μετά από έρευνα απ’ όπου διαπιστώθηκε ότι εκπλήρωνε όλα τα ποιοτικά, κλιματολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή καλού κρασιού.

Οι δύο φίλοι και συνέταιροι, όταν αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους επιχειρηματικό βήμα, σχεδίασαν με απόλυτη ακρίβεια το όνειρό τους: ποια θα ήταν τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά των κρασιών του Κτήματος ΑΛΦΑ και τα βήματα που έπρεπε να γίνουν, για να φτάσουν εκεί που σχεδίαζαν. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η απόκτηση γης. Ξεκίνησαν με 40 στρέμματα για να φτάσουν σήμερα στα 1.200 στρέμματα

ktima_alpha_3.jpg

Για να φτάσει λοιπόν στο σημερινό σημείο το Κτήμα ΑΛΦΑ πραγματοποίησε, μέχρι σήμερα, επενδύσεις άνω των 26 εκατ. ευρώ για την αγορά των εκτάσεων, τη δημιουργία των αμπελώνων, σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, κτιριακές υποδομές κ.ά. Επενδύσεις που, δεν σταματούν ποτέ και μάλιστα για την επόμενη 5ετία έχουν προγραμματίσει νέες ύψους 18 εκατ. ευρώ, κυρίως για αμπελουργικό εξοπλισμό, τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, την εγκατάσταση αμπελώνων και κτιριακές υποδομές.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για να εξυπηρετήσουν καλύτερα την έκφραση και τη δημιουργία της ομάδας του Κτήματος ΑΛΦΑ. Ο επώνυμος ελληνικός οίνος αποτελεί το περίπου 1% της παγκόσμιας αγοράς κρασιού. Η Ελλάδα έχει πολλά ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά, ο κόσμος αγαπά και ενδιαφέρεται για το μικρό, το διαφορετικό. Η χώρα μας διαθέτει αυτά τα στοιχεία, αλλά απαιτείται πολύ καλά σχεδιασμένη δουλειά, προκειμένου το ελληνικό κρασί να αποκτήσει επώνυμο και μοναδικό αποτύπωμα στην παγκόσμια αγορά.

Αύξηση πωλήσεων

H εταιρεία Κτήμα ΑΛΦΑ μπορεί να μην εμφανίζει κύκλο εργασιών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όμως έχει σταθερά ανοδική πορεία, ειδικά την περίοδο της κρίσης, ενώ παραμένει όλα αυτά τα χρόνια σταθερά κερδοφόρος. Το 2017 έκλεισε με πωλήσεις στο ανώτερο επίπεδο της μέχρι σήμερα πορείας της στα 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι κινήθηκε με άνοδο της τάξης του 15%.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών στη χρήση 2017 ανήλθε στο ποσό των 6.666.917,99 ευρώ έναντι ποσού 5.889.440,44 ευρώ της προηγούμενης χρήσης ήτοι παρουσίασε αύξηση 13,2%, γεγονός που οφείλεται στην επέκταση του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας σε νέους πελάτες στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 2.515.768,48 ευρώ έναντι του ποσού 1.978.816,00 ευρώ της προηγούμενης χρήσης ήτοι παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 27,14 %. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν για την χρήση 2017 σε ποσό 336.632,46 ευρώ έναντι ποσού 163.320,83 ευρώ της προηγούμενης χρήσης ήτοι σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 106,12% τα δε αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε ποσό 274.868,45 ευρώ έναντι ποσού 133.233,85 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 106,31%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
Η βιομηχανία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσεως Tupperware Hellas διατηρεί την παραγωγή της στη χώρα μας και ενισχύει τη θέση της. Στο 71,3% τα έσοδα από εξαγωγές.
Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
Το 2018 η εταιρεία προχώρησε επιθετικά στην επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά λευκοσιδήρου εξαγοράζοντας τρεις παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον κολοσσό ArcelorMittal.
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευής ανελκυστήρων στην Ευρώπη παράγοντας κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση.
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών
Η εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών πέρασε την κρίση με συνεχή αύξηση τζίρου και έφθασε σε ρεκόρ κερδών το 2018, ενώ έχει κατακτήσει ισχυρή θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
AS: Τα παιχνίδια των μεγάλων κερδών