Το θρίλερ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Φώτο: Eurokinissi

Την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου λήγει, μετά από πολλές παρατάσεις, ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης της ΔΕΗ, χωρίς όμως να φαίνεται στον ορίζοντα πως θα κατατεθεί έστω και μια δεσμευτική προσφορά.

Με πολλούς ενδιαφερόμενους να μην συμμετέχουν καν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής που οργάνωσε η ΔΕΗ, η εταιρεία μαζί με την κυβέρνηση αλλά και την Κομισιόν, δείχνουν πως επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της αποεπένδυσης. Από κυβερνητικής πλευράς, στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος και μην πραγματοποιηθεί η απαίτηση των Βρυξελλών για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως μπορεί να εξασφαλίσει χρόνο καθώς βρισκόμαστε σε έτος ευρωεκλογών όπου θα αλλάξουν και τα μέλη της Κομισιόν, όμως τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής των θεσμών έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την τύχη του διαγωνισμού όσο και για τη σύνδεσή του με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που καθυστερεί.

Με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επικρέμανται σαν «δαμόκλειος σπάθη», θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου συζητήσεις για την επιλογή ενός άλλου δρόμου για τη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της παρουσίασε νέα δεδομένα που μετατρέπουν τις μονάδες σε κερδοφόρες, όπως υποστηρίζει, ενώ και ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, είχε υπογραμμίσει πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι μονάδες περνούν σε κερδοφορία.

Παράλληλα επισήμανε πως το στενό χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει να ξεκαθαρίσουν κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαπραγμάτευση για την τιμή του λιγνίτη, αλλά υπογράμμισε το γεγονός πως, παρά τις πιέσεις, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «ξεπούλημα». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως αν το τίμημα δεν είναι εύλογο «ας μην πουληθούν οι μονάδες», και τόνισε με νόημα ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια οι επενδυτές υπογραμμίζουν το γεγονός πως «μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί ποιο είναι το εύλογο τίμημα» για τις μονάδες.

Σύμφωνα με πηγές τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μονάδα της Μεγαλόπολης μετά την αποχώρηση 400 εργαζομένων με εθελούσια έξοδο, αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 26-28 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα επικείμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, η μονάδα θα είναι πλέον κερδοφόρα, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις από τον νέο ιδιοκτήτη.

Στην μονάδα στη Μελίτη, βασικό σημείο παραμένει η τιμή προμήθειας λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας , με την διοίκηση της ΔΕΗ να βρίσκεται σε συζητήσεις για να μειωθεί η τιμή κατά 5 ευρώ. Κάτι που αν επιτευχθεί, θα φέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι επενδυτές δείχνουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, με το αρνητικό κλίμα να δείχνει δύσκολο να αλλάξει την δεδομένη στιγμή, ενώ πολλοί εκλαμβάνουν τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη σαν προάγγελο ενός άτυπου blame game που θα δικαιολογήσει το ναυάγιο του διαγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ