fbpxΣτην τελική ευθεία ο πλειστηριασμός του Mega | Economistas.gr
Skip to main content

Στην τελική ευθεία ο πλειστηριασμός του Mega

Στην τελική ευθεία ο πλειστηριασμός του Mega
Φωτογραφία: Intime News

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Mega Channel, ολοκληρώνοντας την εκκαθάριση του πρώτου ιδιωτικού καναλιού στην Ελλάδα. Μέσω του πλειστηριασμού θα πουληθούν το σήμα, η ταινιοθήκη, το αρχειακό υλικό (δελτία ειδήσεων, συνεντεύξεις, εκπομπές κ.α.) και ορισμένα ακίνητα.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και το αρχειακό υλικό του Mega είναι πάρα πολύ μεγάλο, από παλαιότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδιαίτερα από τα νέα τηλεοπτικά κανάλια, και αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα το τίμημα από την πώληση του προγράμματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επιχειρηματίες Ιβαν Σαββίδης (Open) και Ευάγγελος Μαρινάκης παρακολουθούν πολύ στενά την διαδικασία.

Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές το εγχείρημα θα «τρέξει» γρήγορα, καθώς υλοποιείται από την Grant Thornton η οποία προχώρησε, με επιτυχία, στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, με την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Οι τράπεζες περιμένουν ότι τα έσοδα από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Mega μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το υπόλοιπο οφειλής της Τηλέτυπος στις τράπεζες, που είναι της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια και πριν διακοπεί η μετάδοση του σήματός του, το κανάλι αποπλήρωσε μεγάλα ποσά δανείων στις τράπεζες, χάρη στα έσοδα που άντλησε από τη μετάδοση προγράμματος αρχείου.

Αναλυτικότερα μέσω του πλειστηριασμού θα εκποιηθούν:

α) Το σήμα του Mega Channel. Σημειώνεται ότι το Mega ήταν το πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός και εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1989.

β) Η ταινιοθήκη. Πρόκειται για ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο με ταινίες και πάρα πολλές σειρές οι οποίες άφησαν έντονο αποτύπωμα στην ιστορία της τηλεόρασης. Η καταγραφή και κατηγοριοποίηση του εξαιρετικά μεγάλου όγκου των τηλεοπτικών σειρών και ταινιών είναι το πιο απαιτητικό σκέλος της διαδικασίας και εξαιτίας αυτού υπάρχει περίπτωση ο πλειστηριασμός να μετατεθεί για λίγες εβδομάδες για τον Απρίλιο 2019.

γ) Αρχειακό υλικό. Αποτελεί ιστορικό θησαυρό καθώς περιλαμβάνει δελτία ειδήσεων, συνεντεύξεις εκατοντάδων προσωπικοτήτων της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και αθλητικής ζωής, δημοσιογραφικές ενημερωτικές εκπομπές, την κάλυψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

δ) Τέλος, θα διατεθούν κάποια ακίνητα.

Πρόσθετη αξία δίνει το γεγονός ότι το αρχειακό υλικό και η ταινιοθήκη είναι διατηρημένα σωστά και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι το Mega Channel εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1989, ενώ σταμάτησε η ελεύθερη μετάδοσή του από την Digea στις 28 Οκτωβρίου 2018. Λίγες εβδομάδες μετά, στις 20 Νοεμβρίου του 2018, σταμάτησε η εκπομπή του σήματος και από τις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του προγράμματος του σταθμού είναι ότι όταν τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην προβολή μόνο επαναλήψεων κατόρθωσε να διατηρήσει εντυπωσιακά υψηλή τηλεθέαση.

Την άνοιξη του 2018 το Mega, μόνο με επαναλήψεις παλαιότερων σειρών και προγραμμάτων, βρίσκονταν στη 2η θέση με τηλεθέαση άνω του 10% αφήνοντας πίσω Star, Ant1, Alpha, Epsilon και τα κανάλια της ΕΡΤ. Μάλιστα η τηλεθέαση του Mega στις δυναμικές ηλικίες (18-54) ξεπερνούσε το 20%. Την τελευταία ημέρα εκπομπής του σταθμού, ουσιαστικά την 27η Οκτωβρίου, η τηλεθέαση του σταθμού διαμορφώθηκε στο 17,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς Mega από χθες το μεσάνυχτα
Χωρίς Mega από χθες το μεσάνυχτα
Πλέον το Mega θα μεταδίδεται μόνο μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες της ΝΟVΑ και της Cosmote TV.
Χωρίς Mega από χθες το μεσάνυχτα
Η αμηχανία των τραπεζών στη μετά κρίση εποχή
Η αμηχανία των τραπεζών στη μετά κρίση εποχή
Θα πρέπει να πετύχουν μια σειρά στόχων πολλοί από τους οποίους αν δεν είναι αντικρουόμενοι, σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν ταυτόχρονα.
Η αμηχανία των τραπεζών στη μετά κρίση εποχή
Η δεύτερη ευκαιρία σε τραπεζοϋπαλλήλους
Η δεύτερη ευκαιρία σε τραπεζοϋπαλλήλους
Η απασχόληση στις τράπεζες μειώνεται ακατάπαυστα, ενώ δημιουργούνται θέσεις στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Η δεύτερη ευκαιρία σε τραπεζοϋπαλλήλους
Ακτινογραφία... πλειστηριασμών: Τι πούλησε κάθε τράπεζα
Ακτινογραφία... πλειστηριασμών: Τι πούλησε κάθε τράπεζα
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έφερε μεγάλη αύξηση στους πλειστηριασμούς το 2018, αλλά φέτος έχει μειωθεί σημαντικά η κινητικότητα, σύμφωνα με ειδική ανάλυση της Delfi Partners.
Ακτινογραφία... πλειστηριασμών: Τι πούλησε κάθε τράπεζα
«Ξεκλειδώνουν» τα deal στη διαχείριση των NPE
«Ξεκλειδώνουν» τα deal στη διαχείριση των NPE
Τουλάχιστον μία προσφορά από μεγάλα ονόματα για τη θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services. Επιταχύνεται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η εφαρμογή της συμφωνίας Πειραιώς – Intrum.
«Ξεκλειδώνουν» τα deal στη διαχείριση των NPE