fbpxΣυστήματα ασφαλείας από την Πιερία σε 72 χώρες | Economistas.gr
Skip to main content

Συστήματα ασφαλείας από την Πιερία σε 72 χώρες

Συστήματα ασφαλείας από την Πιερία σε 72 χώρες

Από τα πλέον αξιόλογα δείγματα εξαγωγής ελληνικής καινοτομίας, αποτελεί η εταιρεία Olympia Electronics, η οποία στα 40 χρόνια δραστηριότητάς της μπορεί πλέον να θεωρείται μια ελληνική πολυεθνική με εδραιωμένο brand name σε ένα σημαντικά ανταγωνιστικό κλάδο.

Η δυναμική της εταιρείας λόγω της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς της, αποτέλεσαν και τη βασική της άμυνα απέναντι στην ελληνική κρίση, η οποία δεν επηρέασε την πορεία του κύκλου εργασιών και την κερδοφορία της και δεν αναχαίτισε την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Μάλιστα η διοίκηση ήδη υλοποιεί νέο επενδυτικό σχέδιο στοχεύοντας στο τριπλασιασμό του τζίρου της σε ορίζοντα 6ετίας.

Με έδρα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Αιγίνιο Πιερίας, κοντά στις εκβολές του Αλιάκμονα, η  Olympia Electronics έχει αναπτύξει μια ισχυρή παραγωγική βάση καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει την παραγωγή Φωτισμών Ασφαλείας, Συστημάτων Πυρανίχνευσης και Συναγερμού, Συστημάτων Ανίχνευσης Αερίων κ.α.  

Ο θεμέλιος λίθος της επιχείρησης τοποθετήθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη. Με αργά σταθερά βήματα στην αρχή και αναπτύσσοντας εντονότερη δραστηριότητα στη συνέχεια, η εταιρεία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, απασχολώντας σήμερα 185 εργαζόμενους, με το 10% αυτών στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Ιδιαίτερα σημαντική δε είναι η παρουσία της στο εξωτερικό, με τα προϊόντα της να εξοπλίζουν δημόσιες και ιδιωτικές δομές σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού.

Το 2018 η εταιρεία πέτυχε νέο ρεκόρ πωλήσεων στα 18,5 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ το 2017, αλλά και κερδοφορίας η οποία εκτιμάται στα 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι εκτιμήσεις για φέτος ανεβάζουν τον πήχη του τζίρου σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σπάζοντας το φράγμα των 20 εκατ. ευρώ.

dimitrios_lakasas_750.jpg

Σύμφωνα με τη διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι η δεύτερη γενιά των ιδρυτών Νίκος Αρβανιτίδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) και Δημήτρης Λακασάς (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος-φωτό), η Olympia Electronics  κυριαρχεί στην Ελληνική αγορά κατέχοντας μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στον φωτισμό ασφαλείας και τα συστήματα πυρανίχνευσης. Παράλληλα μέσω του δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό, εξάγει  σε 72 χώρες το περίπου 70% της παραγωγής της και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (55% των εξαγωγών), τις χώρες της  Ανατολική Ευρώπης, της Μέση Ανατολής και του Κόλπου, της Αφρικής, της Η.Π.Α. και την Ισλανδία.

Σημαντικότερες Ημερομηνίες

Το 1981 η Olympia Electronics μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία του εφεδρικού φωτισμού

Το 1985 αναπτύσσει παραγωγική μονάδα για τα συστήματα πυρανίχνευσης.

Το 1986 γίνεται η κυρίαρχη εταιρεία στην Ελλάδα στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Ασφαλείας.

Το 1989 ξεκινούν οι εξαγωγικές δραστηριότητες, αυξάνοντας μεταξύ 1990 και  1999 το προϊοντικό της μείγμα σε εννέα κατηγορίες ενώ καταφέρνει να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά.

Διακρίσεις

Τον Φεβρουάριο του 2005 της απονέμεται η αναγνώριση από το EFQM (European Foundation for Quality Management).

Τον Ιανουάριο του 2008 της απονέμεται  Ειδική  Τιμητική Διάκριση TUV HELLAS και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς βραβεύεται με την Εθνική Αναγνώριση Επιχειρηματικής Αρίστευσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τον Οκτώβριο  του 2011 βραβεύεται  με την Ευρωπαϊκή Διάκριση «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία» του EFQM από την ΕΕΔΕ και διακρίνεται για την «Υιοθέτηση των Αρχών της Επιχειρηματικής Αριστείας.

Για δυο συνεχόμενες  χρονιές, το 2011 και το 2012, βραβεύεται με το  Business Ethics Excellence  Bronze Bee από τα BUSINESS ETHICS EXCELLENCE AWARDS EBEN GR

Το 2014  ανακηρύσσεται Εθνικός Πρωταθλητής Καινοτομίας στα EUROPEAN CHAMPION AWARDS, και την ίδια χρονιά διακρίνεται με το SILVER AWARDS από τα EBEN GR.

Επίσης το 2014 παραλαμβάνει το 1o Βραβείο Εξωστρέφειας από τον θεσμό βραβείων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ και το 1ο βραβείο Τεχνολογίας – Καινοτομίας  από το GREEK EXPORTS FORUM.

Το 2015 βραβεύεται ως National Champion στα European Business Awards 2014/2015 sponsored by RSM ενώ την ίδια χρονιά αποκτά τριπλή διάκριση στον θεσμό των MADE IN GREECE 2015.

Το 2016 προκρίνεται στους 20 προκριθέντες των βραβείων Growth Awards της EUROBANK - GRANT THORNTON

Το 2017 βρίσκεται ανάμεσα στις 175 εταιρείες στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, σύμφωνα με την GRANT THORNTON. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς  παραλαμβάνει το Χρυσό Βραβείο στα βραβεία GREEK EXPORTS AWARDS 2017 ενώ ταυτόχρονα αποσπά την τιμητική διάκριση του Βραβείου Επιχειρηματικής Αριστείας και τον έπαινο του Βραβείου Εξαγωγικής Αριστείας Βιομηχανικού Προϊόντος στα βραβεία MADE IN GREECE 2017.

Τον Μάρτιο του 2018 επιλέγεται ως μια από τις καλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες στη λίστα 'Ones to Watch'.

Έργα

Οι παραπάνω διακρίσεις αποτελούν επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας της οποία όμως κύρια απόδειξη αποτελούν οι επιλογές των συστημάτων σε μια σειρά από κτίρια και δομές διαφορετικών τύπων. Συστήματα της Olympia Electronics βρίσκονται στα αεροδρόμια Arlanda και Landvetter στη Σουηδία, της Λισσαβόνας, του Νέου Δελχί, της Φραγκφούρτης, της Ντόχα, του Όσλο, στο Μακεδονία αλλά και στο Ελ. Βενιζέλος. Επίσης στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, το Παίδων Πεντέλης, το Ερρίκος Ντυνάν, τον Ευαγγελισμός, σε τούνελ εθνικών οδών, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια Αθήνα, το  Hilton , το εμπορικό Κέντρο  Armada shopping center στο Ηνωμένο Βασίλειο, το El Corte Inglés  στην Ισπανία και σε πάρα πολλά σημεία ακόμη. Την Olympia Electronics εμπιστεύονται επίσης και πολλές ναυτιλιακές εταιρείες για την τοποθέτηση συστημάτων στα πλοία τους.

Αυτή την περίοδο η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέας παραγωγικής μονάδας, πλησίον των υφισταμένων εγκαταστάσεων. Μέσω των νέων επενδύσεων, η εταιρεία στοχεύει έως το 2025 ο κύκλος εργασιών να έχει ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι να φτάσουν τους 350.

capture.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
Η βιομηχανία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσεως Tupperware Hellas διατηρεί την παραγωγή της στη χώρα μας και ενισχύει τη θέση της. Στο 71,3% τα έσοδα από εξαγωγές.
Η αμερικανική πολυεθνική που παράγει από τη Θήβα
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
Το 2018 η εταιρεία προχώρησε επιθετικά στην επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά λευκοσιδήρου εξαγοράζοντας τρεις παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον κολοσσό ArcelorMittal.
ΠρομεταλΜπακλή: Δυναμική ανάπτυξη και εξαγορές
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευής ανελκυστήρων στην Ευρώπη παράγοντας κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση.
Kleemann: Ασανσέρ από το Κιλκίς σε 100 χώρες
Κτήμα Άλφα: Κρασί ...υψηλής τεχνολογίας
Κτήμα Άλφα: Κρασί ...υψηλής τεχνολογίας
Δορυφορικά συστήματα που παρακολουθούν τους αμπελώνες, υπόγεια συστήματα άρδευσης, αυτόματη απομάκρυνση των «προβληματικών» καρπών είναι ορισμένες μόνο από τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιεί το κτήμα.
Κτήμα Άλφα: Κρασί ...υψηλής τεχνολογίας
Ο ελληνικός γύρος που κατέκτησε τον κόσμο
Ο ελληνικός γύρος που κατέκτησε τον κόσμο
Παγκόσμια κυριαρχία της Mega Yeeros με εξαγωγές σε 22 χώρες και γεωμετρική αύξηση τζίρου. Προχωρά στη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στις ΗΠΑ, επένδυση 10 εκατ. ευρώ.
Ο ελληνικός γύρος που κατέκτησε τον κόσμο