Παρέμβαση ΤτΕ για το δάνειο Πολάκη

Economista
ECONOMISTA
Παρέμβαση ΤτΕ για το δάνειο Πολάκη

Την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκαλεί η υπόθεση της δανειοδότησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με δύο καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, από την Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ, θα ζητήσει από τη διοίκηση της Attica Bank και τα εμπλεκόμενα στελέχη, πληροφορίες για το είδος του προϊόντος και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, δυο είναι τα σημεία που έχουν προβληματίσει τις εποπτικές αρχές: το εξαιρετικά ασυνήθιστα υψηλό ποσό για καταναλωτικό δάνειο και κυρίως το γεγονός ότι η εξασφάλιση του ποσού έχει γίνει με ήδη υποθηκευμένο ακίνητο. Δηλαδή πρόκειται για δεύτερη υποθήκη. Προβληματίζει επίσης η ταχύτητα έγκρισης του δανείου σε μια περίοδο που οι τράπεζες ακολουθούν εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες ενώ για τη χρηματοδότηση ενός ακινήτου απαιτούν τουλάχιστον το 30% της αξίας του στεγαστικού δανείου να καλύπτεται με μετρητά.

Όπως έγραψε νωρίτερα το economistas.gr είναι δεκάδες οι περιπτώσεις υγιών επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαιο κίνησης, με ανταγωνιστικούς όρους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους. Σημειώνεται ότι ειδικά για το πολιτικά πρόσωπα οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν μια ειδική διαδικασία που λέγεται δέουσα επιμέλεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των διαδικασιών.

Από την πλευρά της η Attica Bank, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η επίμαχη υπόθεση με ανακοίνωσή της τόνισε: «Η Attica Bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας».

ΣΧΕΤΙΚΑ