Τι είδαν στην Αθήνα οι αναλυτές της Μ. Stanley

Economista
ECONOMISTA
Τι είδαν στην Αθήνα οι αναλυτές της Μ. Stanley
Φωτό: AP Images

Αισιόδοξη, αλλά με αρκετές επιφυλάξεις, εμφανίζεται η Morgan Stanley σε νέο σημείωμα για τις ελληνικές τράπεζες, όπου παρουσιάζει τα συμπεράσματα από πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της στην Αθήνα.

Έχοντας συνομιλήσει με στελέχη των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Grivalia και μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων, οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι είναι θετικές οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δύο σχεδίων (ΤτΕ, ΤΧΣ) για μεταφορά προβληματικών δανείων σε bad bank, τα οποία θα δημιουργούσαν πολύ καλύτερες προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο.

Για το νόμο Κατσέλη, οι αναλυτές σημειώνουν ότι, από τη μια, οι όροι για την παροχή δικαστικής προστασίας σε δανειολήπτες γίνονται αρκετά αυστηρότεροι, ενώ θετική για τις τράπεζες είναι η κρατική επιδότηση για τη ρύθμιση δανείων. Από την άλλη, όμως, οι συνομιλητές της Morgan Stanley σημείωσαν ότι με νέο νόμο θα ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.

Σε προηγούμενη ανάλυσή της, η Morgan Stanley εκτιμούσε ότι θα ήταν ιδιαίτερα θετική για τον κλάδο και για τις τραπεζικές μετοχές η υλοποίηση των σχεδίων που παρουσίασαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος, με το σχέδιο της ΤτΕ να θεωρείται το πλέον ευνοϊκό.

Όμως, τώρα ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι στην υλοποίηση των δύο σχεδίων. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει σταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί το σχέδιο του ΤΧΣ. "Η αβεβαιότητα παραμένει, δεδομένων των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό", αναφέρει η M.S. Τονίζει, πάντως, ότι είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί φέτος το σχέδιο του ΤΧΣ, ενώ αυτό της ΤτΕ θα τεθεί σε ισχύ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2020.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις στην Αθήνα, η M.S. αναφέρει ότι παραμένει βέβαιη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους για τα προβληματικά ανοίγματα της περιόδου 2019 - 2021, ιδιαίτερα αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, περιλαμβανομένου ενός προγράμματος κρατικής επιδότησης ρυθμισμένων δανείων.

Η αλλαγή του νόμου θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερους δανειολήπτες καθυστερούμενων δανείων να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, αλλά πάντως η επίδραση στα υπόλοιπα προβληματικών ανοιγμάτων θα πάρει τουλάχιστον 12 μήνες να εμφανισθεί, καθώς τόσο χρειάζεται για να μεταφερθούν δάνεια από την κατηγορία των προβληματικών στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων.

Όσον αφορά τα σχέδια για κακές τράπεζες, η M.S. εκτιμά ότι είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο το σχέδιο του ΤΧΣ, αλλά παραμένει ασαφές το μέγεθος και οι όροι του, ενώ δεν είναι βέβαιη η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ