fbpxΜπλε Κέδρος: «Φρένο» στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο | Economistas.gr
Skip to main content

Μπλε Κέδρος: «Φρένο» στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Μπλε Κέδρος: «Φρένο» στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

«Φρένο» στα σχέδια εισαγωγής των μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζει η υπόθεση με το 10όροφο πολυτελές ξενοδοχείο της στους πρόποδες της Ακρόπολης. Η αρνητική δημοσιότητα που έχει δημιουργηθεί για την εταιρεία της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat) και ιδίως για το συγκεκριμένο ακίνητο, σε συνδυασμό και με τις επικείμενες διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, φαίνεται πως λειτουργούν αρνητικά για την δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας. 

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην διοίκηση της Μπλε Κέδρος, έχει τηρηθεί στο ακέραιο η πολεοδομική νομοθεσία και η άδεια που έχει εκδοθεί είναι καθόλα νόμιμη, ωστόσο, ο σάλος που δημιουργήθηκε για το ακίνητο της οδού Φαλήρου υποχρέωσε τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τον φάκελο. Χθες μάλιστα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και αυτοψία του ακινήτου από εκπροσώπους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Όλα αυτά ενώ το ακίνητο έχει σχεδόν αποπερατωθεί στο σύνολό του κι απομένουν κάποιες εσωτερικές λεπτομέρειες για να λειτουργήσει. Μάλιστα, τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, ώστε να αξιοποιηθεί και η περίοδος των Πασχαλινών διακοπών. 

Το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου αποτελεί επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την Μπλε Κέδρος, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται το 2017. Πρόκειται μάλιστα για το σημαντικότερο ακίνητο του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας, καθώς, με βάση την κατάσταση των επενδύσεων στο τέλος του 2018, το συγκεκριμένο είναι και το πλέον πολύτιμο. Συγκεκριμένα, η εκτιμηθείσα αξία του αγγίζει τα 17 εκατ. ευρώ, ή το 24% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της Μπλε Κέδρος. Συνολικά, η εταιρεία της οικογένειας Ευμορφίδη ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από 29 ακίνητα, επιφανείας 34.000 τ.μ. και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 74,6 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,7%. Τα περισσότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της είναι εμπορικά καταστήματα του δικτύου της Coco-Mat, όπως επίσης και ξενοδοχεία πόλης, καθώς εκτός από το ακίνητο της οδού Φαλήρου, η εταιρεία έχει αναπτύξει ξενοδοχειακές μονάδες και στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ηροδότου, όπως επίσης και στην Κηφισιά. 

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο, πρόκειται να αξιοποιηθούν για την εντατικοποίηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη, ή απόκτηση νέων ξενοδοχειακών ακινήτων στην Αθήνα. Το δε ακίνητο της Φαλήρου επρόκειτο να λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους επενδυτές, καθώς όντως πρόκειται για “φιλέτο”, λόγω της θέσης του. 

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος και για άλλη μια επένδυση στην ίδια οδό! Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέκτησε, στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού, έναν πολυόροφο σταθμό αυτοκινήτων, επιφάνειας 5.500 τ.μ., στη συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου 22. Το τίμημα ανήλθε σε 1,38 εκατ. ευρώ και στόχος της εταιρείας ήταν η ανακατασκευή του ακινήτου και η επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο. Πλέον, ο σχετικός σχεδιασμός φαίνεται να ανατρέπεται, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς ακόμα κι αν δεν διαφοροποιηθεί ο υφιστάμενος συντελεστής δόμησης, η διαδικασία της οικοδομικής άδειας θα είναι πολύ δυσχερέστερη, μετά την χθεσινή επιβολή αναστολής έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για τους επόμενους 12 μήνες. Η αναστολή αφορά όλα τα κτίρια ύψους άνω των 17 μέτρων νότια της Ακρόπολης.

Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι, είτε φέτος, είτε το αργότερο στις αρχές του 2020, η εταιρεία οφείλει, βάσει νόμου, να καταθέσει το ενημερωτικό της δελτίο για έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς οι εταιρείες του κλάδου έχουν χρονικό περιθώριο δύο ετών από την σύστασή τους μέχρι την εισαγωγή των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η Μπλε Κέδρος έλαβε άδεια λειτουργίας στις 21 Μαρτίου του 2017. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο πολυτελές ξενοδοχείο αποκτά η Αθήνα!
Νέο πολυτελές ξενοδοχείο αποκτά η Αθήνα!
Αλλαγή χρήσης εξαώροφου κτιρίου γραφείων στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, πολύ κοντά στο σταθμό μετρό του Αγ. Ιωάννη. Σημαντική επένδυση.
Νέο πολυτελές ξενοδοχείο αποκτά η Αθήνα!
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Ένα νέο ξενοδοχείο εννέα ορόφων αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Κουκάκι επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου.
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Ο Δήμος ζητεί ανάκληση των αδειών στο Κουκάκι
Ο Δήμος ζητεί ανάκληση των αδειών στο Κουκάκι
Την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος σχετικά με την ανέγερση κτιρίων επισημαίνει ο Δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωσή του.
Ο Δήμος ζητεί ανάκληση των αδειών στο Κουκάκι
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προσπάθεια του αμερικανικού επενδυτικού fund Hines, για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη, με «σφήνα» Bain.
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη