ΜΕΒΓΑΛ: Στο… κυνήγι των χαμένων πωλήσεων

Προσηλωμένη στην ανάκτηση μέρους του χαμένου τζίρου της περιόδου της κρίσης, που ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, η ΜΕΒΓΑΛ, με προσεκτικά βήματα και σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, επιχειρεί την ενδυνάμωση της με νέες επενδύσεις. Αν και δεν πέτυχε το στόχο για πωλήσεις πάνω από 115 εκατ. ευρώ κατά την περσινή χρονιά, η εταιρεία στοχεύει σε υψηλότερο κύκλο εργασιών με αιχμή του δόρατος την παραγωγή γιαουρτιού, ενώ θα επενδύσει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε πρόσφατα ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος, το 2018 έκλεισε με πωλήσεις στα 112 εκατ. ευρώ έναντι 107,4 εκατ. ευρώ το 2017 ήτοι αύξηση της τάξης του 4%. Κατά την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία ολοκλήρωσε διετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής γιαουρτιού και την τοποθέτηση στην αγορά νέων προϊόντων. Στόχος της εταιρείας είναι ο τριπλασιασμός των πωλήσεων στραγγιστού γιαουρτιού σε ορίζοντα τριετίας.

Παράλληλα η διοίκηση σημειώνει ότι για το 2019 έχει ήδη σχεδιαστεί επενδυτικό πλάνο 4 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά. Ο στόχος που έχει τεθεί ήδη από το 2017 είναι πωλήσεις της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της αύξηση των πωλήσεων γιαουρτιού οι οποίες και αποτελούν περί το 40% των συνολικών πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία παρουσίαζε στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικά θέματα ρευστότητας με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών της να κατρακυλήσει από τα 185 εκατ. ευρώ το 2008 στα 107,4 εκατ. ευρώ το 2017 όπως αναφέραμε. Βέβαια μπορεί ο τζίρος να μειώθηκε αλλά σταδιακά από το 2016 και μετά η εταιρεία ανάστρεψε το υψηλά αρνητικό αποτέλεσμα σε κέρδος και η κερδοφορία αυτή αναμένεται να διατηρηθεί.

Κατά το 2017 τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 1.264 χιλ. ευρώ από κέρδη 425 χιλ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Επισημαίνεται ότι οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας ανέρχονται σε επίπεδα άνω των 30 εκατ. ευρώ επηρεάζοντας σημαντικά τη κεφαλαιακή επάρκεια. Με βάση τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία για το 2017, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 4.578 χιλ. ευρώ έναντι 3.945 χιλ. ευρώ κατά τη προηγούμενη χρήση. Δεδομένου ότι τα κεφάλαια αυτά είναι μικρότερα από το ½ του μετοχικού κεφαλαίου, συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του κωδ. Ν. 2190/1920, δηλαδή η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση.

Πάντως, η ΜΕΒΓΑΛ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό brand name και παρουσιάζει σημαντική βελτίωση μεγεθών. Είναι η γαλακτοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη γκάμα, έχοντας 250 κωδικούς γιαουρτιού σε σύνολο 400. Επίσης πάνω από το 30% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές και από αυτές το 65% είναι από τα γιαούρτια. Ένα στα πέντε ελληνικά γιαούρτια που εξάγονται είναι της ΜΕΒΓΑΛ. Η εταιρεία εξάγει σε περίπου 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ