fbpxΣτο top-10 η Ελλάδα για τουριστικές επενδύσεις | Economistas.gr
Skip to main content

Στο top-10 η Ελλάδα για τουριστικές επενδύσεις

Στο top-10 η Ελλάδα για τουριστικές επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Μεταξύ των επτά δημοφιλέστερων χωρών για πραγματοποίηση τουριστικών επενδύσεων συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, η οποία καταγράφει τις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών ακινήτων στον κλάδο της φιλοξενίας για το 2019.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση της Ευρώπης συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,4%, ενώ η Ισπανία και η Γερμανία αποτελούν τις δύο δημοφιλέστερες χώρες για τουριστικές επενδύσεις. Στην εν λόγω κατάταξη βρίσκονται επίσης η Ιταλία, η Μεγ. Βρετανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Σε σχετική της ανάλυση, η ρωσική εταιρεία ανάπτυξης κι εμπορίας ακινήτων Tranio, η οποία διαθέτει παρουσία και στην ελληνική αγορά, σημειώνει ότι η Ελλάδα εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή αγορά για τους ξένους επενδυτές, χάρη στις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονται οι εν λόγω επενδύσεις. Η άνοδος του τουρισμού της χώρας και η πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας έχουν επαναφέρει την χώρα στον επενδυτικό «χάρτη».

Τα σχετικά στοιχεία επικαλείται νεότερη κοινή μελέτη που πραγματοποίησε η ρωσική εταιρεία, με αφορμή το 22ο Διεθνές Επενδυτικό Ξενοδοχειακό Φόρουμ. Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, διεξήχθη έρευνα με συμμετοχή πάνω από 200 επαγγελματιών του κλάδου της φιλοξενίας, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στην Ευρώπη, με γνώμονα τον διαθέσιμο προϋπολογισμό τους και τις επιμέρους στρατηγικές του καθενός.

Οι περισσότεροι επενδυτές προέρχονται από την Μεγ. Βρετανία, ενώ έπονται εκείνοι από Γερμανία, Ισπανία και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ οι περισσότεροι ανέφεραν ότι προτίθενται να επενδύσουν πάνω από 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μικρών, ή μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων.

Ανάλογη έρευνα είχε πραγματοποιήσει η Tranio και στο πλαίσιο ανάλογου συνεδρίου (του Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του οργανισμού Enterprise Greece. Η εν λόγω έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στις χώρες της Μεσογείου και από αυτή είχε προκύψει ότι η Ελλάδα αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό για την απόκτηση ξενοδοχειακών και τουριστικών ακινήτων, όπως επίσης και για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, βασικό πλεονέκτημα για τους επενδυτές αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά θεωρείται αναπτυσσόμενη και ως εκ τούτου προσφέρει και προοπτικές υψηλών αποδόσεων. Παράλληλα, στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο μπορεί κανείς να εντοπίσει και σημαντικές ευκαιρίες, καθώς διατίθενται αρκετά ακίνητα σε χαμηλή τιμή, κάτι που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της μελλοντικής αξίας του ακινήτων, μέσω της υλοποίησης πρόσθετων εργασιών ανακατασκευής ή ακόμα και αλλαγής χρήσης. Στον αντίποδα, οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις αναπτύξεις τουριστικών εκτάσεων λειτουργούν ως αντικίνητρο για τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να προτιμούν τέτοιου είδους κινήσεις.

Οι επτά δημοφιλέστερες χώρες για τουριστικές επενδύσεις*

ΧώραΠοσοστό απαντήσεων
Ισπανία51,9%
Γερμανία50,9%
Ιταλία39,6%
Μεγ. Βρετανία35,8%
Ολλανδία31,1%
Γαλλία28,3%
Ελλάδα26,4%

*Το άθροισμα των απαντήσεων ξεπερνά το 100% γιατί καθένας από τους συμμετέχοντες μπορούσε να απαντήσει πάνω από έναν προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤτΕ: Επιβεβαιώνει το άλμα στον τουρισμό για το '18
ΤτΕ: Επιβεβαιώνει το άλμα στον τουρισμό για το '18
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2018 αυξήθηκε κατά 10,8% και διαμορφώθηκε στις 30.123 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 27.194 χιλ. ταξιδιωτών το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
ΤτΕ: Επιβεβαιώνει το άλμα στον τουρισμό για το '18
Έλενα Κουντουρά: Απογειώθηκε ο τουρισμός
Έλενα Κουντουρά: Απογειώθηκε ο τουρισμός
Ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων σημείωσε ο τουρισμός κατά την τελευταία τετραετία, αναφέρει η υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας πως το 2019 θα είναι απαιτητική χρονιά.
Έλενα Κουντουρά: Απογειώθηκε ο τουρισμός
Μεγάλη τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική
Μεγάλη τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική
Πράσινο φως σε μετατροπή ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με ξενοδοχείο δυναμικότητας 165 κλινών και βίλες.
Μεγάλη τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική
Δυναμικό ξεκίνημα το '19 για τον τουρκικό τουρισμό
Δυναμικό ξεκίνημα το '19 για τον τουρκικό τουρισμό
Με αύξηση των αφίξεων κατά 5,4% τον Ιανουάριο ξεκίνησε η χρονιά για τον τουρκικό τουρισμό, επίδοση που προκαλεί προβληματισμό στην Ελλάδα για την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού.
Δυναμικό ξεκίνημα το '19 για τον τουρκικό τουρισμό