fbpxΣτην τελική ευθεία η συμφωνία Εθνικής - Invel | Economistas.gr
Skip to main content

Στην τελική ευθεία η συμφωνία Εθνικής - Invel

Στην τελική ευθεία η συμφωνία Εθνικής - Invel

Δεδομένη θεωρείται από πηγές της αγοράς, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Invel αναφορικά με την εξαγορά του ποσοστού 32,6% που ελέγχει η τράπεζα στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα, καθώς η τρίμηνη παράταση που δόθηκε για την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής λήγει στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Economistas.gr, η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και σύντομα θα πρέπει να αναμένονται οι ανακοινώσεις. 

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι κάποιοι από τους υφιστάμενους μετόχους της Invel, όπως για παράδειγμα ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Castlelake, αλλά και το βρετανικό επενδυτικό fund Coller Capital θα χρηματοδοτήσουν την συναλλαγή, ενισχύοντας έτσι το ποσοστό τους στην ελληνική εισηγμένη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, οι εν λόγω επενδυτές διεθνούς εμβέλειας (π.χ. η Castlelake διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 15 δις ευρώ) τοποθετήθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Invel, αποκτώντας εμμέσως και ποσοστό 49% της Εθνικής Πανγαία, δεδομένου ότι η πρώτη είναι κάτοχος του 65,5% της δεύτερης. Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχει και η York Capital Management, ήδη από το 2013. 

Η όλη συναλλαγή ήταν προγραμματισμένο, βάσει προγενέστερου συμφωνητικού μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Invel, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Εν τέλει και με δεδομένη την αμοιβαία συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών, δόθηκε μια τρίμηνη παράταση, προκειμένου να διευκολυνθεί η Invel και να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να μοχλεύσει τα απαιτούμενα κεφάλαια με τον αποδοτικότερο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος κεφαλαίου. Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος είναι ήδη «κλειδωμένος», καθώς θα προκύψει, μεταξύ άλλων, από την μεσοσταθμική τιμή της μετοχής της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018. 

Εν τω μεταξύ, Πανγαία και Invel συνεχίζουν το ιδιαίτερα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης, συνεχίζοντας τις αγορές ακινήτων εντός κι εκτός Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί έμφαση και σε κινήσεις στην αγορά της Κύπρου, όπου, όπως και στην Ελλάδα, προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της απόφασης αρκετών εταιρειών – και ασφαλώς και των τραπεζών, να εξέλθουν από τον κλάδο των ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού πεντάστερου ξενοδοχείου στην πόλη της Λευκωσίας. Η συγκεκριμένη αγορά έγινε μέσω του «οχήματος» της Vibrana Holdings Ltd., στην οποία συμμετέχουν η Πανγαία ΑΕΕΑΠ με 90% και η Invel με το υπόλοιπο 10%. Η εν λόγω εταιρεία εξαγόρασε αντί ποσού 55 εκατ. ευρώ το 96,82% των μετοχών της Cyprus Tourism Development Public Company Ltd., ιδιοκτήτριας του ακινήτου. Η τελευταία αποτελούσε το κοινό σχήμα της MIG με τον κυπριακό όμιλο Louis, σηματοδοτώντας, με τον τρόπο αυτό και την οριστική λύση της σχετικής συνεργασίας. Πλέον, το ακίνητο θα υποστεί ριζική ανακαίνιση και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την επωνυμία Hilton, ενώ παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επεκταθεί, μέσω της αξιοποίησης όμορου οικοπέδου, που επίσης ανήκει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είχε αποκτήσει κι ένα χαρτοφυλάκιο 21 εµπορικών ακινήτων, συνολικής µεικτής επιφάνειας άνω των 120.000 τ.µ., τα οποία βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεµεσό, Λάρνακα και Πάφο. Πωλητής ήταν η Τράπεζα Κύπρου και το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο του 2018 η εταιρεία είχε αποκτήσει και το πρώην «Holiday Inn», στο κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο επίσης θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει υπό την Wyndham. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Πανγαία: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο real estate
Εθνική Πανγαία: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο real estate
Δηλώσεις του CEO της Εθνικής Πανγαία με αφορμή την εξαγορά «πακέτου» ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 145 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.
Εθνική Πανγαία: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο real estate
Η Εθνική Πανγαία απέκτησε τον Telus Tower
Η Εθνική Πανγαία απέκτησε τον Telus Tower
Την ολοκλήρωση της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας I&B Real Estate, με έδρα τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η Εθνική Πανγαία. 
Η Εθνική Πανγαία απέκτησε τον Telus Tower
Εθνική Πανγαία: Συμφωνία για απόκτηση του Hilton Cyprus
Εθνική Πανγαία: Συμφωνία για απόκτηση του Hilton Cyprus
Yπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC) έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκατ.
Εθνική Πανγαία: Συμφωνία για απόκτηση του Hilton Cyprus
Η Εθνική θα «παρκάρει» 13,5 δισ. σε ομόλογα
Η Εθνική θα «παρκάρει» 13,5 δισ. σε ομόλογα
Το σχέδιο της διοίκησης προβλέπει στασιμότητα στο χαρτοφυλάκιο δανείων ως και το 2022, ενώ θα «φουσκώσει» κατά 53% το χαρτοφυλάκιο ελληνικών και ευρωπαϊκών τίτλων.
Η Εθνική θα «παρκάρει» 13,5 δισ. σε ομόλογα
Η Εθνική, ο ΛΕΠΕΤΕ και... το κόστος της αδράνειας
Η Εθνική, ο ΛΕΠΕΤΕ και... το κόστος της αδράνειας
Η διοίκηση της τράπεζας άφησε το χρόνο να περάσει χωρίς λύση και η κυβέρνηση κατέληξε σε μια νομοθετική ρύθμιση με έντονο ψηφοθηρικό χαρακτήρα.
Η Εθνική, ο ΛΕΠΕΤΕ και... το κόστος της αδράνειας