Skip to main content

Γιώτης: Κλείνει 90 χρόνια στην ελληνική αγορά

Γιώτης: Κλείνει 90 χρόνια στην ελληνική αγορά

Ήταν στα τέλη του 1929 όταν οι Ιωάννης και Μαρία Γιώτη δημιούργησαν τη Γιώτης Α.Ε., ανοίγοντας έναν πρωτόγνωρο κλάδο για τα ελληνικά δεδομένα της ρημαγμένης τότε χώρας μας. 

Ήταν η πρώτη εταιρεία παιδικών τροφών στην ελληνική αγορά, η οποία δημιούργησε το Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ και Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ, τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, οι οποίες συνέβαλλαν στον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας που, εκείνη την εποχή, είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Το εργοστάσιο Γιώτης κατασκευάστηκε λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, σε ένα «πράσινο και καθαρό περιβάλλον που θυμίζει ελβετικές βιομηχανίες», σύμφωνα με τις περιγραφές εκείνης της εποχής. 

Το εργοστάσιο φτάνει τότε να απασχολεί 180 εργαζόμενους, ενώ ο Ιωάννης Γιώτης είναι από τους πρώτους εργοδότες που όχι μόνο τους ασφαλίζει αλλά τους παρέχει και ατομικό βιβλιάριο υγείας.

giotis2.png

Ωστόσο στην διάρκεια της γερμανικής Κατοχής η μονάδα Γιώτης θα αναγκαστεί να αναστείλει την λειτουργία της. 

Επανέρχεται μετά το τέλος του πολέμου, όπου η ανάγκη για παιδικές τροφές, ήταν επιτακτική. Οι δουλειές για την Γιώτης πάνε περίφημα

Την δεκαετία του '50 ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη αποφασίζουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους, εκτός από τις παιδικές τροφές και στα σπιτικά γλυκά που θα παρασκευάζονταν εύκολα. Έτσι δημιούργησαν δύο πρωτοποριακά προϊόντα: Το φρουί γλασέ αρχικά και την κρέμα καραμελέ λίγο αργότερα. 

Η ζωή όμως έχει απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό συνέβη και με τον αιφνίδιο θάνατο του Ιωάννη Γιώτη το 1960, σε ηλικία μόλις 55 ετών. 

Τα ηνία της βιομηχανίας ανέλαβε η σύζυγος του Μαρία και εν συνεχεία τα παιδιά τους: ο Αθανάσιος ο οποίος πέθανε το 1980 και ο Χρήστος, ο οποίος πέθανε το 2006.

Σήμερα στο τιμόνι της Γιώτης βρίσκονται τα δύο ξαδέρφια, Ιωάννης Χρ. Γιώτης, ο οποίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο Ιωάννης Αθ. Γιώτης, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής.

giotis4.png

Οι καινοτομίες και οι ανατροπές που έφερε στην ελληνική αγορά η Γιώτης, στην διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας της είναι πολλές. Μεταξύ αυτών η δημιουργία της Φαρίνας, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τα έτοιμα επιδόρπια ψυγείου καθώς και την πρώτη ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλα ακόμη και για διαβητικούς.

Στα 75 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις 

Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της η Γιώτης παραμένει ελληνική, συμβάλλοντας  στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς υλοποιεί σταθερά το επενδυτικό της πλάνο. Το 2012, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση απόκτησης νέας αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. και δυναμικότητας 9.000 παλετοθέσεων. Το 2015 η Γιώτης ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Αγρίνιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας, 1350 τ.μ. όπου στεγάζεται το “Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας” (HCRI), γεγονός που της παρέχει τη δυνατότητα και τη δυναμική για αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία στις εξαγωγές έχοντας πατουσία σε 25 χώρες και στις 5 ηπείρους. 

Είναι ενδεικτικό ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της συνεισφέρει στις συνολικές της πωλήσεις με περίπου 7 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού της τζίρου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά της μεγέθη, το 2017 οι πωλήσεις της Γιώτης ανήλθαν στα 74,6 εκατ ευρώ έναντι 72,9 εκατ ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 2,29 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη στα 36,2 εκατ. ευρώ έναντι 36 εκατ ευρώ, ποαρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,60%.

Το προ φόρων αποτέλεσμα του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ ευρώ, μειωμένο καά 15,89%, τα δε αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε 3,33 εκατ ευρώ έναντι 3,32 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,13 εκατ ευρώ.

Το περασμένο καλοκαίρι η Γιώτης εξαγόρασε την γαλακτοβιομηχανία Στάμου η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων από το 1964. 

Mε την εξαγορά αυτή η Γιώτης επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω τη δυναμική της στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως δε τα γλυκά επιδόρπια όπου διαθέτει σημαντική εμπειρία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Ένα νέο ξενοδοχείο εννέα ορόφων αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Κουκάκι επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου.
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Η Ελλάδα ένατη σε καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη
Η Ελλάδα ένατη σε καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη
Τρεις θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων κατά την τριετία 2014-2016, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία 2012-2014, κατακτώντας πλέον την ένατη θέση.
Η Ελλάδα ένατη σε καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη
Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μεταφορών
Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μεταφορών
Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μεταφορών