Skip to main content

Νέο πρόσωπο στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων

Νέο πρόσωπο στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων

Επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, η οποία είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, αναμένεται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Στην περιοχή της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού λειτουργούν περίπου 500 βιομηχανίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 2,5% του ΑΕΠ και σχεδόν το 5% των εξαγωγών της χώρας.

Ωστόσο, η εγκατάσταση και η λειτουργία των βιομηχανιών –η οποία άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 60–  πραγματοποιήθηκε δίχως κανόνες, με αποτέλεσμα τη σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασωπού ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Η έλλειψη σχεδίου και η ανυπαρξία υποδομών, όπως σύγχρονοι δρόμοι, σύνδεση με τον σιδηρόδρομο και κοινή μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, αποτελεί σημαντικό πλήγμα και για τις εκατοντάδες βιομηχανικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα Οινόφυτα.

Ενδεικτικό της έλλειψης οργάνωσης της περιοχής, η οποία καταλαμβάνει έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, είναι πως η βιομηχανική συγκέντρωση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται άτυπη, σχεδόν 50 έτη από τότε που ξεκίνησε η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων!

Διάλογος

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το 2015 άρχισε διάλογος με τους δήμους της περιοχής, τους ιδιοκτήτες βιομηχανιών και τους πολίτες, προκειμένου να  εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οργάνωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής στη χώρα.

Για την οργάνωση και εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Ασωπού ποταμού, προβλέπεται η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ), έκτασης 13.500 στρεμμάτων. Τα 8.000 στρέμματα θα αφορούν στην οργάνωση των υφιστάμενων βιομηχανιών και τα υπόλοιπα 5.500 θα μπορούν να διατεθούν για την εγκατάσταση νέων μονάδων.

Έργα υποδομής

Από το σύνολο των 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα 80 εκατομμύρια προορίζονται για τη δημιουργία του ΕΠΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτήσουν απαραίτητα έργα υποδομής, όπως δρόμους, δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και πρόσβασης στους βασικούς οδικούς άξονες, τον σιδηρόδρομο και τα λιμάνια.

Το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Παρά το γεγονός πως η βιομηχανική περιοχή λειτουργεί εδώ και περίπου 50 έτη, ουδέποτε κατασκευάστηκε κοινή μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων. Πολλές από τις βιομηχανίες της περιοχής είχαν δικές τους μονάδες για τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ άλλες δεν τηρούσαν τη νομοθεσία με αποτέλεσμα τη σοβαρή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Η επένδυση των 250 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από το σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε ποσοστό 50% από ιδιωτικά κεφάλαια. Ως εκ τούτου, το ΕΠΕ θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες συνεργασίες του Δημοσίου με ιδιώτες. 

Νέος νόμος

Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και πρόκειται σύντομα να ψηφιστεί και να αποτελέσει νόμο του κράτους.  

Τη δημιουργία του ΕΠΕ έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 65% και το Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου, με ποσοστό 35%.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου), η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες και το business plan προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΠΕ, ενώ στο εγχείρημα θα συμμετάσχει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ο οποίος μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., την Περιφέρεια και το δήμο Τανάγρας, έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΝΕΠ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, περιμετρικά του ΕΠΕ θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι υψηλού πρασίνου, ενώ το ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων καθορίζεται σε 20%, εκτός εάν η μείωσή του επιβάλλεται από ειδικές αντικειμενικές μελέτες πολεοδομικής φύσεως.

Για την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΠΕ, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου (ΕΔΕΠ), εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Η δημιουργία του ΕΔΕΠ προβλέπεται να γίνει με διαδικασίες fast track.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΟΒΕ: Θετικές προσδοκίες για τη βιομηχανία
ΙΟΒΕ: Θετικές προσδοκίες για τη βιομηχανία
Όπως παρατηρεί το Ινστιτούτο, οι εξαγγελίες λόγω προεκλογικής περιόδου τείνουν να βελτιώνουν τις προσδοκίες. Στις 104,1 μονάδες, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία.
ΙΟΒΕ: Θετικές προσδοκίες για τη βιομηχανία
Εκτός λειτουργίας βγήκαν 4 στα 10 τρένα του Μετρό
Εκτός λειτουργίας βγήκαν 4 στα 10 τρένα του Μετρό
Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, ορισμένοι από τους ακινητοποιημένους συρμούς παραμένουν εκτός λειτουργίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει το ένα έτος. Προβλήματα στην οργάνωση των δρομολογίων.
Εκτός λειτουργίας βγήκαν 4 στα 10 τρένα του Μετρό
Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ στην παραλία της Βούλας
Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ στην παραλία της Βούλας
Τι προβλέπει το σχέδιο της ΤΕΜΕΣ για την Β Πλαζ και της Grivalia για το camping. Θερινός κινηματογράφος 300 θέσεων στην Α Πλαζ. Θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση 150 στρεμμάτων.
Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ στην παραλία της Βούλας
Σε δύσκολη θέση η Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα
Σε δύσκολη θέση η Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα
Οριστικά φαίνεται πως χάνει τις δύο εργολαβίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος το σχήμα Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών.
Σε δύσκολη θέση η Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα
Κρίσιμη σύσκεψη την Τρίτη για την ΔΕΠΑ
Κρίσιμη σύσκεψη την Τρίτη για την ΔΕΠΑ
Ο υπουργός Ενέργειας επιθυμεί να βρεθεί το συντομότερο δυνατό τρόπος να απομακρυνθεί ο κ. Τζώρτζης, ωστόσο ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης.
Κρίσιμη σύσκεψη την Τρίτη για την ΔΕΠΑ