Καταλύτης ανόδου για το Χρηματιστήριο οι εκλογές

Economista
ECONOMISTA
Καταλύτης ανόδου για το Χρηματιστήριο οι εκλογές
Φωτο: Shutterstock

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν αποτελούν παράγοντα αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης αλλά αναμένονται με αισιοδοξία και προσδοκίες από τους επενδυτές και τις αγορές.

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης το 2009, δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος στη χώρα και ο χρόνος των εκλογών αν θα γίνουν τον Οκτώβριο ή νωρίτερα δεν πολυαπασχολούν ενώ η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας απο τις Εθνικές Εκλογές που πέρασε στην ανθεώρηση του Συντάγματος είναι μείζονος σημασίας. Ακόμα και αν η κυβέρνηση Σύριζα εξαντλήσει την τετραετία οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, το αργότερο σε περίπου 6 μήνες. Δηλαδή πολύ σύντομα!

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με κατάσταση win – win στα μάτι των ξένων επενδυτών: σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θεωρείται με διαφορά το πιθανότερο ενδεχόμενο, η έλευση στην εξουσία μιας κυβέρνησης με πολύ πιο φιλική στάση στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Το τίναγμα του ελατηρίου που περιμένουμε τόσα χρόνια. Πολύ περισσότερο αν στο ξεκίνημα προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο της οικονομίας.

Αλλά ακόμα και στην ακραία περίπτωση που ο Σύριζα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα καθώς παρά την αναποτελεσματικότητα σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ο Σύριζα έχει την ικανότητα να υλοποιεί δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα σε κλίμα κοινωνικής ηρεμίας που δεν είχαμε ξαναδεί στη χώρα, ακόμα και στις πιο αμέριμνες προ κρίσης εποχές.

Και στην επίσης απίθανη περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης και φτάσουμε στο σημείο (που πολλοί αντιμετωπίζουν με τρόμο) της απλή αναλογική οι ξένοι πάλι δεν φαίνεται να ανησυχούν. Εκτιμούν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα εκ των πραγμάτων θα συνεργαστούν και δεν θα δημιουργηθούν αναταράξεις στην ευρωπαϊκή πορεία και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Η εποχή των αυταπατών, της επανάστασης και των ανοησιών βρίσκεται οριστικά πίσω μας.

Στο Λονδίνο που βρέθηκαν χθες οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών διαπίστωσαν την μεγάλη αισιοδοξία των ξένων για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και τις μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της χώρας με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι κάθε μέρα που περνά, και φέρνει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές του 2019, τόσο αυξάνεται η θετική επίδραση στο Χρηματιστήριο. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την ανθεκτικότητα της αγοράς στις κάποιες αρνητικές ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων (μη εκταμίευση δόση, εμπλοκή στο νέο πλαίσιο προστασίας, οι δηλώσεις περί μονομερούς νομοθέτησης) δεν απασχόλησαν κανέναν ιδιαίτερα. Η αγορά κάθε μέρα που περνά «επενδύει» στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα όπως εκτιμούν αναλυτές στην περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών τότε το Χρηματιστήριο πιθανότατα θα αντιδράσει άμεσα με άλμα της τάξης του 15%.

ΣΧΕΤΙΚΑ