Ήλθε η άνοιξη για μετοχές και ομόλογα!

Φωτό: Shutterstock

Από τον επενδυτικό... χειμώνα βγαίνουν οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, καθώς με μεγάλη ταχύτητα φεύγουν από τον ορίζοντα τα στοιχεία κινδύνου, που προβλημάτιζαν τους ξένους διαχειριστές και περιόριζαν τις εισροές κεφαλαίων.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου το αμέσως προηγούμενο διάστημα έδειχνε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, αλλά οι επενδυτές δεν έπαυαν να προβληματίζονται από τους κινδύνους εμπλοκών στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, καθώς και αστοχιών στη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Η σημερινή, τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί και την έξοδο της αγοράς από το... χειμώνα, καθώς ο Γενικος Δείκτης στο Χρηματιστήριο επιστρέφει, για πρώτη φορά πάνω από τον Σεπτέμβριο, σε επίπεδο υψηλότερο των 700 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν την ισχυρότερη άνοδο. Η αυξημένη αξία των συναλλαγών, εξάλλου, φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της επιστροφής στην αγορά ξένων διαχειριστών κεφαλαίων, που ήταν ως τώρα επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, εξίσου ισχυρό συμβολισμό έχει η σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, κάτω από το 3,70%, που επιτρέπει, σύμφωνα με τους αναλυτές, να βγει με επιτυχία το Δημόσιο στην αγορά για την έκδοση νέων 10ετών τίτλων αναφοράς, με απόδοση διάθεσης κάτω από το όριο του 4%.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα πέσουν στις θέσεις τους όλα τα κομμάτια που συμπληρώνουν το ελληνικό επενδυτικό παζλ και περιορίζουν αισθητά τα ρίσκα:

  • Παρά την αυστηρή έκθεση της Κομισιόν, το «σπριντ» που κάνει η κυβέρνηση για τα βασικά εκκρεμή προαπαιτούμενα φαίνεται ότι θα έχει αίσια κατάληξη πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 11 Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. Για το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία που θα γίνει, πιθανότατα, δεκτή από την Κομισιόν, ενώ ο αποτυχημένος διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα προκηρυχθεί εκ νέου, με όρους που ικανοποιούν τις Βρυξέλλες. Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος «εκτροχιασμού» της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης απομακρύνεται, αν δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί.
  • Ιδιαίτερα για τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων κινούνται έντονα ανοδικά για αρκετές εβδομάδες, οι αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας όλα δείχνουν ότι θα ικανοποιήσουν το βασικό κριτήριο αξιολόγησης από την πλευρά των επενδυτών: στη θέση του άρθρου 9 του ν. Κατσέλη, θα ισχύσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν γρήγορα σε ρυθμίσεις προβληματικών στεγαστικών δανείων ή σε πλειστηριασμούς. Έτσι, τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια, που για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους ήταν ως τώρα τα πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους, θα αντιμετωπισθούν από τις τράπεζες με καλύτερους όρους, πράγμα που βελτιώνει αισθητά και την επενδυτική αξιολόγηση των μετοχών.
  • «Κερασάκι στην τούρτα» των θετικών εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει μεγάλη πρακτική αξία, αφού ήδη άλλοι οίκοι έχουν αρκετά σκαλιά υψηλότερη βαθμολογία για την Ελλάδα, αλλά έχει το δικό της συμβολισμό για την αγορά, αφού η Moody's ήταν τα τελευταία χρόνια ο αυστηρότερος κριτής της ελληνικής οικονομίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ