Η εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να φτάνει στο τέλος της, καθώς τόσο ο πληθωρισμός όσο και η πορεία της οικονομίας κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Αντιμέτωπη με πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων θα βρεθεί αύριο Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το αν θα ολοκληρώσει τη θητεία της στην ΕΚΤ, ενώ πλησιάζει στο κομβικό σημείο της τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Οι τραπεζικές υπηρεσίες διεκπεραιώνονται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό ηλεκτρονικά, οδηγώντας στην εμφάνιση αμιγώς ψηφιακών πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυο φυσικών καταστημάτων αλλά κάνουν όλες τις συναλλαγές τους διαδικτυακά.
Στον δρόμο προς την τελευταία διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας βρίσκεται η ΕΚΤ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο για να ακολουθήσει μία περίοδος παύσης προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής στην πορεία του πληθωρισμού και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το φώς των εξελίξεων στο μέτωπο των δασμών.
Σε περιβάλλον διεθνούς αναταραχής λόγω του εμπορικού πολέμου που έχουν πυροδοτήσει οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η ΕΚΤ καλείται να λάβει αποφάσεις για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα.
Η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ φέρνει ακόμη μεγαλύτερη «αβεβαιότητα» απ’ όση υπήρχε την εποχή της πανδημίας, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα πλήξει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και ίσως κρύβει μια ευκαιρία για την Ευρώπη.
Την επόμενη Πέμπτη (6/3), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, την πέμπτη συνεχόμενη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την έκτη συνολικά από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία βρίσκονται στο τραπέζι των συσκέψεων στον εμβληματικό πύργο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Κοινή συνισταμένη των αναλύσεων είναι ότι το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης θα είναι μία καθοριστική παράμετρος για το πώς θα συμπεριφερθεί η γαλλική και ευρύτερα η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από τη Δευτέρα, αν και επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα επαληθευτούν τα χειρότερα ενδεχόμενα.